Hovedinnhold

Historisk smell for Vinmonopolet

Importør: - Politikerne må våkne

<p>KLAR MELDING: Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF), mener folket mener polordningen i Norge er veldig god, men at politikerne ikke har skjønt det.</p>

KLAR MELDING: Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF), mener folket mener polordningen i Norge er veldig god, men at politikerne ikke har skjønt det.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
For første gang i dette århundre har omsetningen for Vinmonopolet gått ned.

Denne saken handler om:

Det viser de foreløpige omsetningstallene for 2015 for Vinmonopolet, få dager før nyttår.

– Det er historisk: Vi må tilbake til den økonomiske nedgangen på begynnelsen av 1990-tallet for å finne en større tilbakegang i Vinmonopolets omsetning, sier pressesjef Jens Nordahl ved Vinmonopolet.

År for år siden 1996 har omsetningen ved det statlige polet økt– og økt; ikke engang under finanskrisen fra 2009-2011 gikk omsetningen ved Polet ned.

<p>NED: Overskten viser utviklingen i salget ved Vinmonopolet i millioner liter. Tallet for 2015 er et anslag. Kilde: Vinmonopolet.</p>

NED: Overskten viser utviklingen i salget ved Vinmonopolet i millioner liter. Tallet for 2015 er et anslag. Kilde: Vinmonopolet.

Siv-effekten

Men i år skjer det: I 2014 solgte polet 81,2 millioner liter sprit, vin og øl. I 2015 ligger omsetningen an til å falle til 80,6 millioner liter – ned 0,7 prosent.

Det er to hovedårsaker: Økningen av vinkvoten ved taxfreesalgene på flyplassene og grensen, til seks flasker, som ble innført 1. juli i fjor. Og: Været.

– Salgstallene viser at den økte kvoten fra 1. juli i fjor slo kraftig inn: Utover høsten i fjor, gikk salget ned og det har fortsatt i 2015, sier han.

Det betyr at det er den såkalte Siv-effekten som har slått inn; etter at finansminister Siv Jensen (Frp) sørget for at folk fra i fjor sommer kunne bytte inn røykekvoten i to ekstra flasker med vin, opp til seks flasker når de kommer hjem fra utlandet.

Les også: Vil fjerne taxfree-salget

– Oljenedgang på Vestlandet

– Det er liten tvil om at det slår kraftig inn. I tillegg er det alltid slik at været betyr mye for salget: I fjor hadde vi tidenes varmeste sommer, med en hetebølge til langt ut i august. Det bidrar til økt salg og sammenliknet med årets sommer, som langt fra var så solfylt, gir den en naturlig nedgang i salget, sier Nordahl.

Han sier at de også salgstallene speiler oljekrisen i Norge.

– Vi har de siste månedene en større nedgang på Vestlandet enn andre steder, så vi ser trolig konsekvensene av problemene i olje- og gassnæringen. I Akershus og Hedmark eksempelvis, har vi hatt en vekst.

Så du denne? VG vil også fjerne taxfree-salget

– Folk er fornøyd med Polet

– Dessuten ser vi utover året en utflating, hvor salget har tatt seg noe opp utover året. Vi tror det kan ha noe å gjøre med den svake kronen og at den gjør at folk i noe mindre grad reiser ut av landet – og til Sverige for å handle, sier Nordahl.

– Vinmonopolet gjør det kjempebra på alle omdømmemålinger og folk er veldig godt fornøyd med Polet. Men så sørger politikerne for at folk i stedet handler på taxfree og i Sverige, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF), som representer selskapene som importerer vin og brennevin til Norge.

Les også: Polet skal bli bedre på øl

– Må våkne

– Og de setter opp prisene, aldri ned. Nå er vi havnet i den situasjonen at halvparten av alt brennevin som selges her i landet ikke kjøpes på Polet. Har vi da en pol-ordning eller er den i ferd med å bli undergravd? Jeg mener de norske politikerne må våkne, sier hun.

– Det er i statsbudsjettet bare foretatt en prisvekst-justering?

– Ja, men poenget er at de øker prisen hvert eneste år. Det bidrar til at norske politikere støtter opp under det svenske polet, Systembolaget, og taxfree for de som er mye ute og reiser.

Les også: Støre refser norsk drikkekultur

Forsker-støtte

– Det er ingen tvil om at vekst i taxfree-salget har bidratt til omsetningsutviklingen til Vinmonopolet. Folk reiser mer enn før og det forsterker effekten, sier forsker Daniel Bergsvik ved Sirus, Statens senter for rusmiddelforskning.

– Å bytte ut røyk med to flasker vin var folkehelsemessig fornuftig. Så erkjenner jeg at vi veldig gjerne skulle satt ned avgiftene, men KrF har fått gjennomslag for at de alkoholpolitiske retningslinjene skal ligge fast, så det får vi ikke gjort noe med, sier Frps alkoholpolitiske talsmann, Roy Steffensen.

– Jeg tror også at bildet er mer sammensatt. Blant annet lages det masse lokalt øl for tiden: Mange ungdommer finner stor glede i det og det er bra, men det kan hende da at deler av alkoholsalget er vridd til butikkene.

Siv Jensen var ikke tilgjengelig for en kommentar mandag.

Så du denne? Dette gjør alkohol med kroppen din

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks