Hovedinnhold

Gir Erna nytt skatte-mareritt

Vil stoppe Høyres milliardgave til de rikeste

NØTT: Venstre-leder Trine Skei Grande begynner tirsdag morgen å forhandle med regjeringspartiene om statsbudsjettet. Hun tror formuesskatten blir den store nøtten.
NØTT: Venstre-leder Trine Skei Grande begynner tirsdag morgen å forhandle med regjeringspartiene om statsbudsjettet. Hun tror formuesskatten blir den store nøtten. Foto: Anne Solsvik
Venstre vil la 300.000 personer som i dag betaler formuesskatt få slippe helt - men nekter å gi én krone i skattelette til de aller rikeste: Trine Skei Grandes parti sier tvert nei til å senke satsen på formueskatten - slik Høyre vil.

Denne saken handler om:

Dermed ligger det an til et voldsomt skattedrama i Stortinget når de knallharde forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF begynner tirsdag morgen.

VG kjenner detaljene i Venstres opplegg for formueskatt i partiets alternative statsbudsjett, som legges fram på mandag:

** Mens den blåblå regjeringen i sitt budsjett foreslår å kutte formueskatten fra 1 til 0,75 prosent, går Venstre inn for å beholde skatteprosenten på samme nivå som i dag.

** Til sammen foreslår regjeringen å bruke drøye 4,1 milliarder kroner på lettelser i formuesskatten, hvorav rundt 700 millioner til å øke bunnfradraget. Venstre vil bruke til sammen 3,5 milliarder kroner til lettelser i formueskatten - men vil at hele dette beløpet kun skal gå til å heve bunnfradraget.

** Venstre vil øke bunnfradraget slik at formuer på under 2,2 millioner kroner vil bli helt skattefrie, hvilket vil bety at 300.000 personer vil slippe unna formueskatt. I dag er dette innslagspunktet på formuer på under 1 millioner kroner, mens regjeringen har foreslått å heve det til 1,2 millioner kroner.

KrF, som legger frem sitt alternative statsbudsjett fredag formiddag, vil hverken øke eller gi lettelser i formuesskatten, etter det VG erfarer.

KONTROVERSIELT: Regjeringens forslag til lettelser i formuesskatt blir krevende å håndtere for statsminister Erna Solberg (H).
KONTROVERSIELT: Regjeringens forslag til lettelser i formuesskatt blir krevende å håndtere for statsminister Erna Solberg (H). Foto: Mattis Sandblad, VG

Kontroversielt

Høyre/Frp-regjeringen har valgt å gjøre skattelettelser som de aller, aller rikeste i Norge til sin desidert største kampsak i det første budsjettet finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) har laget fra grunnen av.  

Forslaget om redusere skattesatsen er blitt bredt kritisert av en rekke av Norges fremste økonomer.

Men mest svir det nok at Norges kanskje mest kjente samfunnsøkonom, tidligere Høyre-statsråd og nåverende medlem av Bergen bystyre - Victor D. Norman - klart gir uttrykk for at hans eget parti er på ville veier. 

VGs Tom Staavi kommenterer: Bevis det!

Innad i støttepartiene Venstre og KrF råder det full forvirring om hvor hardt Høyre kommer til å stå på kravet om milliarder i skattelettelser eksklusivt til de styrtrike.

- Jeg tror ikke Høyre kommer til å gi seg på at det skal være en viss reduksjon i skattesatsen. Dettte har de lovt NHO, og i denne saken er Høyre helt i lomma på NHO, sier en sentral kilde til VG.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke kommentere partiets alternative statsbudsjett, men innrømmer:

- Jeg tror formuesskatten er den store nøtten i dette statsbudsjettet, fordi Venstre og Høyre har så ulik tilnærming til dette, sier hun til VG.

Flere sentrale kilder i sentrumspartiene sier rett ut at de tror Høyre har dårlig tid. I desember kommer det såkalte Scheel-utvalget. Det er ventet at dette utvalget vil foreslå store lettelser i selskapsbeskatningen.

- Etter at Scheel-utvalget har konkludert, kommer det til å bli umulig å foreslå lettelser i formuesskatten. Derfor haster dette for Høyre, de får ikke sjansen igjen, sier en sentral kilde.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener at formuesskattelettelser ikke haster.

- KrF har pekt på at Scheel kommer med sin innstilling om kort tid, for en omlegging av hele skattepolitikken. Argumentene for å vente på dette utvalget, er gode. Vi mener også det er gode grunner til å vente på hva dette utvalget også sier om formuesskatten, sier Hareide til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks