Hovedinnhold

Frp-topper frykter bokbombe fra Sandberg

** - Det er personer som ikke vil at boka kommer nå
** Flere er advart på sms
** Skal ha referert fra lukkede rom

FERDIG: Avtroppende Frp-nestleder Per Sandberg fotografert på vei inn under siste dag av regjeringsforhandlingene på Sundvolden hotel. Foto: NTB scanpix
FERDIG: Avtroppende Frp-nestleder Per Sandberg fotografert på vei inn under siste dag av regjeringsforhandlingene på Sundvolden hotel. Foto: NTB scanpix
Smakebiter av Per Sandbergs (Frp) biografi «Mot min vilje» har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på flere Frp-topper.

Denne saken handler om:

Enkelte av avsløringene og påstandene om enkeltpersoner i den varslede boken skal være så heftige at folk langt opp i partiets sentrale organer frykter juridiske følger dersom de blir trykket i sin opprinnelige form.

Om to uker utgir Juritzen forlag boken som Frps avtroppende nestleder har gitt det svært megetsigende navnet: «Mot min vilje. Oppklaring av et politisk liv.»

Som navnet peker på er det langt fra en utelukkende positiv oppsummering av hans egne erfaringer i toppolitikken.

Bakgrunn: Siv om Sandbergs fremtid i partiet: - Han er i en tankeprosess 

Sandberg har jobbet med biografien i flere år. Lenge har den blitt oppfattet som ukontroversiell, men det snudde raskt da flere partifeller fikk tilsendt utdragene fra boken som omhandler dem selv.

I TRYKKEN: Etter regjeringsforhandlingene har Per Sandberg skrevet de siste kapitlene i sin bok, som er sendt til trykkeriet og er planlagt å komme i midten av november. Foto: Juritzen forlag
I TRYKKEN: Etter regjeringsforhandlingene har Per Sandberg skrevet de siste kapitlene i sin bok, som er sendt til trykkeriet og er planlagt å komme i midten av november. Foto: Juritzen forlag

Omtalen har vært så kontroversiell at Sandberg selv har sendt tekstmeldinger og epost til flere av dem han i boken angriper eller omtaler på en måte som kan kreve tilsvar.

Flere topp-politikere fikk beskjed om at de måtte svare innen få timer - om de ville påvirke boken.

Ultimatum

Blant reaksjonene VG har fått på det lille innholdet som er kjent er blant annet «rystet og trist». Den korte tidsfristen skal blant flere også ha blitt oppfattet som et ultimatum.

Flere av mottakerne sier de avviste å svare Sandberg uten å lese utkastet han sendte.

- Det er flere som har fått sms-er om boka, også jeg, men jeg ville ikke bidra til en slik bok, sier en som får kritikk i boka.

Enkelte av toppene i Frp skal også før utsendelsen av meldingene ha vært kjent med at innholdet i boken kunne skape turbulens.

Tidligere utkast til boken inneholdt angivelig referater fra interne og lukkede møter i partiet. Dette og voldsomme utfall mot navngitte kolleger skal ha drevet en kile mellom Sandberg og flere tidligere allierte, hevder flere kilder VG har snakket med.

Et av de bitreste oppgjørene i utkastet til boken skal ha omhandlet en bitter konflikt i Troms Frp. Konflikten har vart i flere år, men er vanskelig å forklare i detalj.

VGTV: Se INTERVJUET med Per Sandberg 

Granskingsutvalg

Sandbergs kone og fylkestingsmedlem Line Miriam Sandberg står midt i den, og det siste året skal også Frp-nestlederen selv ha blandet seg inn i kampen på ektefellens side.

Konflikten skal ha blitt så bitter at Frp sentralt nylig sendte organisasjonsutvalget, med eks-nestleder Per Arne Olsen i spissen, til Troms for å prøve å få oversikt over ordkrigen.

De skal ha brukt flere dager på å intervjue forskjellige lokalpolitikere.

- Jeg har ingen kommentar overhodet, sier Olsen til VG.

I Stortingsgruppen og resten av partiet skal bokprosjektet til Sandberg i stor grad ha vært ukjent, til VG søndag skrev at Sandberg vurderte å trekke seg - samtidig som han i november vil lansere en bok.

- At han ikke blir statsråd og trekker seg som nestleder gjør selvsagt boken aktuell. Det gjør at mange tenker mye, sier en sentral Frp-politiker til VG.

STØTTER OPP: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein tror ikke partiet vil ta skade av en eventuell debatt rundt Sandbergs bok. FOTO: ROGER NEUMANN/VG
STØTTER OPP: Stortingsrepresentant Ulf Leirstein tror ikke partiet vil ta skade av en eventuell debatt rundt Sandbergs bok. FOTO: ROGER NEUMANN/VG


Stortingsrepresentant Ulf Leirstein har hørt spekulasjonene om boken, spesielt etter at Sandberg mandag kveld varslet at han trekker seg som nestleder i partiet, men understreker at han ikke kjenner innholdet.

- Per er en politiker jeg setter høyt. Han har en høy stjerne i Østfold. Det er ikke unaturlig at han tar en form for oppgjør når han nå trapper ned. Det har stormet i Frp flere ganger, men det har aldri skadet partiet at folk sier sin ærlige mening, sier han.

- Det er sunt for Frp å ta diskusjoner. Jeg aner ikke hva boka inneholder, men jeg vil forsvare Pers rett til å komme med den. Vi må være åpne for en debatt, og vi har alle godt av å få noen innspill.

Ikke statsråd

Det har vært knyttet mye oppmerksomhet til Sandberg siden han etter regjeringssonderingene og forhandlingene overraskende ikke ble statsråd. Han ble heller ikke leder for Fremskrittspartiet Stortingsgruppe.

- Det er den samlede belastningen i de siste åtte årene som gjør at jeg har kommet til at det nå vil være best for meg å være vanlig stortingsrepresentant en periode. Jeg trenger rett og slett å sette en fot i bakken, sa Sandberg til Adresseavisen da.

Mens boken skaper frykt innad, er det andre i Frp-toppen som utad er opptatt av å tone ned betydningen:

- Dette er en selvbiografi, og det er en subjektiv versjon av hvordan en enkelt person ønsker å bli husket, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til VG.

Per Sandberg har bekreftet overfor Nesvik at boka er ferdig. Han mener sannheten ikke kommer med Sandbergs bok:

- Det er noe som heter min versjon, din versjon og den korrekte versjon. Her kommer Per med sin versjon, sier Nesvik.

IKKE REDD: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik. Foto: Lise Åserud / Scanpix
IKKE REDD: Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Han tror ikke partiet vil ta stor skade av boka:

- Jeg har vært med i gamet så lenge at jeg vet at vi overlever slike biografier. Vi har jo fått det fra en tidligere formann og fra ektefellen. Det blir litt oppstyr fordi det er et forlag som skal selge, og da tar man gjerne noen sitater og fremstiller det som at noen tar et såkalt oppgjør, og dermed kommer de på Skavlan. Så får vi en debatt som dør ut etterhvert, sier Nesvik.

Ville stoppe boka

«Mot min vilje» er så kontroversiell at Juritzen forlag har blitt kontaktet av folk som vil vite om de er omtalt i boken.

- Det er mange som vil vite det på forhånd. Vi har gjort en normal etisk vurdering, noen har fått vite på forhånd og vi har funnet en løsning som er juridisk riktig, sier forlegger Arve Juritzen.

Han føler seg på trygg juridisk grunn, men sier at de aldri vet når noen tar en bok til retten.

- Vi har jobbet med boka i halvannet år, og har flyttet utgivelsen flere ganger. Den er ferdig nå, og jeg tror den trykkes nå mens vi snakker, sier Juritzen.

Bekreftet avgang

VG skrev søndag at Sandberg overfor flere kolleger hadde varslet at han vurderte å gå av som nestleder.

Mandag kveld bekreftet han avgjørelsen i et intervju med Dagbladet:

- Jeg kan bekrefte at jeg har bestemt meg for å trekke meg som nestleder i Fremskrittspartiet neste år, sier Sandberg, og la til:

- Jeg vil og kan på det sterkeste tilbakevise at Siv Jensen har spilt en rolle opp i dette. Virkeligheten er at jeg har følt meg sterkt ønsket av Siv.

BEKLAGER AVGANGEN: Frp-leder og finansminister Siv Jensen fotografert i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BEKLAGER AVGANGEN: Frp-leder og finansminister Siv Jensen fotografert i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix


Frp-nestor Carl I. Hagen synes avgjørelsen er trist:

- Jeg syns det er leit at Per føler at han ikke lenger har den nødvendige motivasjonen til å fortsette som nestleder. Det er trist, men samtidig har jeg full respekt for hans valg, sier han.
Hagen er derimot glad for at Sandberg skriver bok.

- Han står fritt til å skrive sin versjon av det han har opplevd. Noen er nok nervøse men det tar jeg med knusende ro. Ærlige biografier er bra, sier Hagen til VG.

Frp-leder Siv Jensen har følgende kommentar til avgangen:

«Jeg har respekt for Pers avgjørelse, og jeg vet det har vært vanskelige avveininger for han. Jeg er også glad for at han presiserer at han vil fortsette å jobbe for partiet fra Stortinget.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks