Hovedinnhold

Erna planlegger regjeringsrokade på onsdag

•  Høyre og Frp bytter departementer seg imellom

<p>SNEKRER NYTT REGJERINGSLAG: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp), her i forbindelse med regjeringens 1-årsfeiring i VG i fjor.<br/></p>

SNEKRER NYTT REGJERINGSLAG: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp), her i forbindelse med regjeringens 1-årsfeiring i VG i fjor.

Foto: Helge Mikalsen, VG
I all hemmelighet har statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og deres aller nærmeste rådgivere de siste ukene jobbet med å legge en helt ny regjeringskabal.

Sentrale personer i Høyre og Frp er nå informert om at det skal skje onsdag.

Det får VG bekreftet av flere kilder mandag kveld.

Det skal dermed svært mye til for at utskiftningene blir utsatt, selv om det alltid er en statsministers privilegium å kunne trekke i nødbremsen før en slik rokade.

Bytter departementer

I over to år har Erna Solberg vært sjef for Høyre/Frp-regjeringen uten å bytte ut én eneste statsråd.

Den omfattende nye kabalen skal etter det VG kjenner til også innebære at Høyre og Frp bytter noen departementer seg imellom.

Nye navn skal inn, noen skal ut, mens enkelte statsråder skal overta et nytt departement.

Dette er hva kildene VG har snakket med sier om de planlagte utskiftningene på onsdag:

** Europaminister og SMK-stabssjef Vidar Helgesen (H) skal etter planen slutte på Statsministerens kontor. Ifølge VGs kilde er tanken at Helgesen skal overta som statsråd i et annet departement, som ikke er SMK eller Utenriksdepartementet. Dermed kan det være duket for en ny statsråd på Statsministerens kontor (SMK).

Ikke alle brikker flyttes på

** Frp og Høyre planlegger å bytte noen departementer seg imellom. Etter det VG kjenner til skal dette gjelde blant annet Landbruks- og matdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet. Etter det VG kjenner til får Sylvi Listhaug (Frp) fortsette i regjeringen i et annet departement.

** VG får opplyst at kommunalminister Jan Tore Sanner (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og justisminister Anders Anundsen (Frp) ligger an til å beholde jobbene de i dag har i regjeringen.

** Ifølge flere kilder ligger klima- og miljøminister Tine Sundtoft an til å bli flyttet til et annet departement - bare dager etter klimaavtalen i Paris. 

** Den tidligere Frp-kronprins Terje Søviknes (Frp) skal etter det VG erfarer være en het kandidat for å komme inn i regjeringen.

** Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har tidligere vært nevnt som et svakt kort som kan være på vei ut. Aspaker skal i 2017 bli fylkesmann i Troms, og må derfor frem til det i så fall sitte på Stortinget om hun trer ut av regjeringen. Her kan en løsning være å droppe ministerposten, fordi fiskeridelen allerede er en del av Næringsdepartementet. 

Dagen etter kommunevalget skrev VG at flere sentrale politikere i Høyre og Frp ønsket endringer i regjeringen.

I ettertid har både Dagens Næringsliv og Aftenposten spekulert i ulike navn som kan dukke opp i en regjeringsrokade.

I samtlige saker har statsråd Sylvi Listhaug blitt trukket frem som en person som er klar for større oppgaver i regjeringen.

Aftenposten skrev i forrige uke at flere kilder i Frp trekker frem at de kunne tenke seg en ny statsråd i Olje- og energidepartementet hvor Tord Lien (Frp) i dag er sjef.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks