Hovedinnhold

Astrup stiller miljøkrav til egen regjering

LEGGER PRESS: Stortingsrepresentant for Høyre, Nicolai Astrup, mener regjeringen bør prioritere en rekke miljøtiltak når de nå forhandler om neste års statsbudsjett. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
LEGGER PRESS: Stortingsrepresentant for Høyre, Nicolai Astrup, mener regjeringen bør prioritere en rekke miljøtiltak når de nå forhandler om neste års statsbudsjett. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) mener resultatet av budsjettforhandlingene vil vise om regjeringen mener alvor med sin varslede miljøprofil.

Budsjettkonferansen

  • Regjeringen avholder normalt to store budsjettkonferanser om statsbudsjettet, en i mars og en i august.
  • I løpet tre dager skal hovedkursen i budsjettet stakes ut.
  • De siste årene har regjeringen vært samlet på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker til den første og kanskje viktigste budsjettkonferansen. Solberg-regjeringen har imidlertid valgt Hurdalssjøen som arena for forhandlingene.

Mandag morgen samlet regjeringen seg til budsjettforhandlinger på Hurdalssjøen hotell i Akershus. Her vil slaget stå om hvem - og hva - som blir vinnerne når Solberg-regjeringen legger frem sitt aller første statsbudsjett.

Fra sidelinjen stiller stortingsrepresentant Nicolai Astrup (H) ufravikelige krav til sin egen regjering:

- Hva man klarer å levere i budsjettet for 2015 blir regjeringens store test på om man har så høy miljøprofil som man ønsker å ha, sier Astrup, som sitter i energi- og miljøkomitéen på Stortinget.

Taktskifte

I forrige uke la Miljødirektoratet frem en rapport som viser at Norge vil få store problemer med å nå klimaforliket fra 2007. Astrup mener at det derfor er viktigere enn noen gang å bruke penger på miljø.

- Vi klarer ikke å innfri klimaforliket dersom vi ikke får et taktskifte i klimapolitikken.

Han peker på at det er særlig viktig å styrke oppmerksomheten rundt klimapolitikken innen sektorene finans, olje og energi og samferdsel. Alle styres av statsråder fra regjeringskollega Frp.

- Det ligger veldig mye god klimapolitikk i regjeringserklæringen, men det hjelper ikke å ha god politikk på papiret - det må følges opp i praksis, sier Astrup.

Seks krav

Han peker det er særlig viktig å styrke oppmerksomheten rundt klimapolitikken innen sektorene finans, olje og energi og samferdsel.

Alle styres av statsråder fra regjeringskollega Frp.

- Det ligger veldig mye god klimapolitikk i regjeringserklæringen, men det hjelper ikke å ha god politikk på papiret - det må følges opp i praksis, sier Astrup.

FORHANDLINGSBORDET: I tre dager skal finansminister Siv Jensen (Frp) lede budsjettforhandlingene på Hurdalssjøen hotell i Akershus: Foto: NTB SCANPIX
FORHANDLINGSBORDET: I tre dager skal finansminister Siv Jensen (Frp) lede budsjettforhandlingene på Hurdalssjøen hotell i Akershus: Foto: NTB SCANPIX


Han krever at budsjettforhandlingene munner ut i følgende tiltak:

** En større satsing på miljøteknologi, forskning og utvikling
** Utvikling av ny teknologi for fangst og lagring av CO2
** En økning av miljøbegrunnede skatter og avgifter
** Innføring av skattefradrag for ENØK-tiltak i hjemmet
** Skjerping av miljøprofilen i den offentlige innkjøpspolitikken
** Satsing på kollektivtrafikk rundt de store byene, samt satsing på jernbane og miljøbiler

- Konkurrerende hensyn

Til tross for formaningene sier Astrup at han opplever at de tre Frp-statsrådene - olje- og energiminister Tord Lien, finansminister Siv Jensen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen - er villige til å bidra.

- Hvorfor stiller du da disse kravene gjennom media?

- Det er fordi i en budsjettkonferanse er det mange konkurrerende hensyn. Alle er opptatt av å sikre ressurser til sitt område, sier Astrup.

Tar debatten i Hurdal

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, har liten sans for taktikken.

- Vi driver ikke budsjettforhandlinger fra person til person, eller gjennom avisene.

- Budsjettforhandlingene holder man på med på Hurdalssjøen. Her legger man frem ønsker og meninger, og det er her man tar debatten. Jeg befinner meg her. Det gjør ikke Astrup, og det må jeg forholde meg til, sier Nesvik, som ikke vil kommentere hvorvidt Høyre-representanten kan få gjennomslag for kravene:

- De som sitter i regjeringen vil diskutere enkelttiltak på alle områder.

«Tidenes miljøbudsjett»

Også KrF og Venstre peker på at budsjettet må bli grønt nok for at de skal gi forslaget sin velsignelse.

- Vi forventer at regjeringen presenterer tidenes miljøbudsjett. Det ligger klare forpliktelser i samarbeidsavtalen om at klimaforliket skal forsterkes, sier Venstres Terje Breivik til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks