Hovedinnhold

Snåsamannen flykter til USA

Får ikke fred fra hjelpetrengende

LYKKELIGE: - Vi har tatt vare på hverandre hele livet. Også i tiden da vi ikke fikk barn, sier Joralf (84) og Signe (79). Foto: Øyvind Nordahl Næss
LYKKELIGE: - Vi har tatt vare på hverandre hele livet. Også i tiden da vi ikke fikk barn, sier Joralf (84) og Signe (79). Foto: Øyvind Nordahl Næss
(VG) Signe og Joralf Gjerstad vil være minst mulig hjemme i tiden som kommer. For å få være i fred.

På selve julaften har de bedt om å få være helt alene i huset sitt.

- Hver gang vi er hjemme dukker det opp folk som vil ha hjelp. Joralf kan ikke si nei til dem, derfor er det best for alle at vi heller reiser bort så mye som mulig. Joralf trenger fred, han er ingen ungdom lenger, sier Signe Gjerstad til VG.

Ekteparet har stående invitasjoner over hele verden og kan velge og vrake i reisemål. Øverst på listen står Amerika.

- I første omgang vil vi besøke venner i Norge, men til våren ønsker vi å reise til Minnesota dersom helsen holder. Der har vi mange venner og vi har vært der før, sier hun.

LES OGSÅ: - Angrer på at jeg ikke tok meg mer av ungene

Gråter hver dag

Tidlig i ekteskapet lekte de dessuten med tanken på å emigrere til statene og hadde planene klare. I siste øyeblikk ombestemte de seg - blant annet fordi de ønsket å ta vare på foreldrene sine hjemme i Trøndelag som fremdeles levde på den tiden.

Når VG er på besøk, ringer telefonen ustoppelig. Da de kom hjem etter et par dagers reise i forrige uke, ventet nesten 80 brev i postkassen. Daglig dukker nye og gamle pasienter opp på dørhellen, til tross for at han offisielt har sluttet som helbreder.

- Jeg gråter hver eneste dag. Jeg har ingen mulighet til å hjelpe alle disse menneskene, sier Joralf Gjerstad.

VGTV dokument: Snåsamannens signingsferd

30 dødsleier

Når han blir bedt om å oppsummere gjerningene han har utført, fremhever han pasientene som han har tatt farvel med på dødsleie som det sterkeste.

- Jeg har vært på nesten 30 dødsleier. Det er det sterkeste og mest meningsfulle jeg har gjort. Den freden folk føler når du har lest et vers eller lindret smerten, er stor, sier Gjerstad.

- Hva tenker du selv om døden?

- Jeg er ikke redd for å dø. Husk at tiden fra vugge til grav er kort i den store sammenhengen, jeg vet at livet fortsetter i en annen dimensjon, sier Gjerstad.

Til tross for synske evner, hevder han å ikke vite sin egen dødsdag. Han har derimot sett den hos andre.

- De verste opplevelsene jeg har hatt, er når jeg har sett skjebnen henge over et menneske. Å fortelle dem dette er alltid vondt, men det er vondere å la være, sier Gjerstad.

LES OGSÅ: Har hjulpet 50.000 mennesker gratis

Lutefisk og ribbe

Julen har sterke tradisjoner for Snåsamannen og kona. Midt på dagen julaften kommer svigersønnen Geir Ola med juletre som barnebarna Ingvild (15), Håkon (12), Frøydis (7) pynter.

Når ungdommen har dratt en time senere, serverer Signe lutefisk og ribbe.

- Vi skal feire selve julaften helt alene, Joralf og jeg. Det blir koselig, sier Signe, og får støtte av ektemannen:

- Jeg er fortsatt forelsket i Signe. Få med det i VG, sier Gjerstad.

Les om hvordan ekteparet kjempet for å få barn i dagens VG papir:

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks