Hovedinnhold

«Sleipner»-vraket blir fotokunst

STAVANGER/BERGEN (VG) 16 mennesker omkom da «Sleipner» gikk ned. Kjetil Kausland (28) gikk inn i vraket for å lage fotokunst av ødeleggelsene.
- Jeg var ikke helt i lodd da jeg var ferdig  med fotograferingen. Ødeleggelsene var mye større  enn hva jeg hadde trodd, sier Kausland, som er fotostudent på  2. året ved avdeling for fotografi ved Kunsthøgskolen  i Bergen.
- Jeg var ikke helt i lodd da jeg var ferdig med fotograferingen. Ødeleggelsene var mye større enn hva jeg hadde trodd, sier Kausland, som er fotostudent på 2. året ved avdeling for fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen.
- Jeg ville ta bilder der fokus er lagt på objekter som ved første øyeblikk kan virke tilforlatelige og trygge, sier han.

Som eksempel viser han til bildet av de to juicepakkene. Drikkekartongene er i fokus, og det første blikket faller på. Tilsynelatende ingenting uvanlig ved bildet.

- Men ute i bildekanten ses restene av interiøret, og man blir klar over hva dette egentlig dreier seg om. Når man deretter flytter blikket tilbake til juicekartongene, får de en helt annen betydning.

Ødeleggelsene inne i «Sleipner»-vraket er store etter forliset utenfor Haugesund 26. november i fjor. Kausland prøvde å forberede seg mentalt på det han hadde i vente før han gikk inn i vraket.

- Det var tungt å se forbi grusomhetene og det vonde i en slik tragedie. Jeg fotograferte i flere timer før jeg klarte å samle meg og konsentrere meg om den metoden jeg hadde planlagt, sier han.

Bruker båt

Fortsatt reiser han med hurtigbåtene inn og ut av fjordarmene på Vestlandet. Han merker godt at ulykken har endret stemningen om bord.

- Dersom en bølge slår hardt mot skroget, går det et sukk gjennom passasjerene. Stemningen blir fort trykket. Jeg klarer ikke å la være å tenke på ulykken idet jeg går om bord, forteller han.

Kausland har fått tillatelse til fotograferingen av Eide Marine Services, som hevet vraket, og av Justisdepartementet. Etter flere hundre eksponeringer har han skåret til beinet og plukket ut fire bilder på 30 ganger 40 centimeter til utstillingen.

Reaksjonene har så langt vært positive.

- Jeg er ikke ute etter å sko meg på andres ulykke, sier fotostudenten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks