Hovedinnhold

Slakter rovdyrpolitikken

Skihelten Gjermund Eggen: - Dette vil skje her også

RYSTET: Skilegenden og sauebonden Gjermund Eggen opplever hvert år at mange av dyrene hans tas av bjørn og ulv. Foto: VG, Mattis Sandblad
RYSTET: Skilegenden og sauebonden Gjermund Eggen opplever hvert år at mange av dyrene hans tas av bjørn og ulv. Foto: VG, Mattis Sandblad
Tidligere skiløper og sauebonde Gjermund Eggen mener det bare er et spørsmål om tid før bjørnen tar menneskeliv i Norge.

- Myndighetene nekter å høre på oss som rammes av rovdyrene, sier skilegenden til VG.

Daglig ser Eggen, som livnærer seg som sauebonde i Engerdal i Hedmark, spor etter bjørn i hjemtraktene.

Nå går den tidligere skistjernen til frontalangrep på norske myndigheters mål om at bjørnebestanden skal opp.

Han er rystet, men på ingen måte overrasket over det andre alvorlige bjørneangrepet i Sverige på kort tid.

- Dette er totalt tragisk. Dessverre er det eneste som overrasker meg, at det ikke har skjedd før. Med dagens rovdyrpolitikk i Norge, er det ingen tvil om at dette vil skje også hos oss.

Han mener det er utrolig trist og beklagelig at bjørnebestanden får vokse på denne måten.

- Nå er det nok, sier Eggen til VG.

Redde på bærtur

Ifølge Gjermund Eggen har 29 av sauene hans blitt tatt av bjørn og jerv så langt i år. Den verste tapssesongen han har opplevd, var for to år siden, da 121 sauer ble tatt av ulv.

- Med det som har skjedd i Sverige, har vi fått bevis for at vi hadde rett i advarslene våre. Bare i vår lille kommune er det sett 20 bjørner i år, og bestanden bare vokser og vokser. Han mener problemet er at de som avgjør norsk rovdyrpolitikk sitter på kontorene sine, uten å vite noe om hvordan det er for alle som rammes.

- Vi opplever at turister i Engerdal er redde for å gå ut og plukke bær. Det er også en stor psykisk belastning å aldri vite hva som skjer med saueflokken, sier Eggen.

Han mener at vi skal ha bjørn i Norge, men at bestanden må være drastisk lavere enn det myndighetene vil ha. For Eggen er det sentrale å ta ut skadedyrene tidlig.

Ute av kontroll

- Det er ikke all bjørn som går etter sau, men de som går etter dyrene våre kan også være farlige for mennesker, sier sauebonden.

Gjermund Eggens beske kritikk av norsk rovdyrpolitikk får støtte fra flere ordførere i de mest bjørneutsatte kommunene. I Lierne underviser barneskolene i rovdyrskikk, og politiet vil senke terskelen for bjørneutrykning.

Ordføreren i Lierne tror de snart har 80 bjørner. Kommunen ligger bare seks kilometer fra Valsjøbyn i Sverige, der Arnulf Ranung og hunden hans ble drept av en bjørn for en uke siden.

- Det er en tilfeldighet at denne bjørnen ikke drepte noen i Lierne. Vi har fått flere og flere nærgående bjørner, som går inntil hus og ikke lar seg skremme av hverken lysraketter eller knallskudd. Bjørnebestanden her i Lierne er ute av kontroll, sier ordfører Alf Robert Arvasli (AP).

Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug sier at kommunen venter flere bjørner og ulver i nærområdet i tiden fremover.

- Det er ingen tvil om at hendelsene i Sverige vil få rovdyrdiskusjonen til å blusse opp igjen. Når bestanden øker, er det en naturlig konsekvens at skadene øker. Her i Trysil er det ingen tvil om at husdyrene har lidd og at folk opplever rovdyrene som en trussel, sier Norderhaug.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks