Hovedinnhold

Skutt i hodet

- Kjæreste hadde ulovlig pistol og pitbull i drapsleiligheten

Kjæresten til Oslo-jenta (18) som ble drept av skudd i hodet, skal ha hatt en ulovlig 9 mm pistol og en pitbull i leiligheten da drapet skjedde.
KJØRES BORT: 21-åringen fikk behandling for sjokkskader på Legevakten etter at han meldte fra om at kjæresten Lise Joanni Johansson (18) var drept natt til søndag. Etter legevaktbesøket ble han kjørt bort av politiet. I går ble den tidligere voldsdømte 21-åringen siktet for å stå bak drapet.Foto: ESPEN BRAATA
KJØRES BORT: 21-åringen fikk behandling for sjokkskader på Legevakten etter at han meldte fra om at kjæresten Lise Joanni Johansson (18) var drept natt til søndag. Etter legevaktbesøket ble han kjørt bort av politiet. I går ble den tidligere voldsdømte 21-åringen siktet for å stå bak drapet.Foto: ESPEN BRAATA
Syrisk-kurderen ble kjørt av gårde av politiet etter sin andre undersøkelse på legevakten i Oslo sent i går kveld. 21-åringen skal være i sjokk og langt nede, ifølge advokat Hanna Fossen Blom.

Den siktede kjæresten fortalte i sin første melding til politiet at det var en mann av pakistansk opprinnelse som kom inn gjennom vinduet, i hvit bukse og med finlandshette. Denne forklaringen gjentok han i et avhør i går.

I sjokk

Etter det korte avhøret i går ble den nedbrutte kjæresten siktet for brudd på våpenloven. Han er tidligere dømt for vold og trusler. Siktelsen gir etterforskerne anledning til å gjennomføre ransaking hjemme hos ham, i tillegg til andre skritt for å sjekke 21-åringen nærmere.

- Min klient erkjenner ingen form for straffskyld. Han er sterkt preget og i sjokk etter det som har skjedd, sier 21-åringens advokat.

Den drepte 18-åringen og hennes kjæreste lånte nøkkelen til kameratens leilighet i Teisenveien 5 for overnatting lørdag kveld. Få timer senere ble den unge fotball- og håndspilleren fra Holmlia skutt på kloss hold.

Lånte leiligheten

21-åringen skal ha vært sammen med 18-åringen i flere måneder, og de overnattet svært ofte i kameratens leilighet, ifølge venner og naboer.

Ifølge VGs kilder skal en ulovlig 9 mm pistol ha vært gjemt i et skap i denne leiligheten. Dette er et svært farlig håndvåpen. Også en «rednose» pitbull kamphund, som er ulovlig i Norge, skal ha blitt plassert av 21-åringen i Teisenveien 5.

Politiets teknikere fant natt til i går en pistol utenfor boligblokken som trolig er drapsvåpenet. Det er uvisst om den er identisk med våpenet 21-åringen forklarte seg om i avhøret. Det vil først bli avklart etter ballistiske tester ved Kripos-laboratoriet.

Ifølge politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt har flere vitner observert både lyder og bevegelser i hybelhuset.

- Et vitne har hørt minst ett skudd i 02-tiden. Sammenholdt med andre opplysninger gir det oss et bilde av hva som skjedde, sier Kristiansen.

Etterforskerne hadde i går store forventninger til avhøret av 21-åringen, men mannen skal ikke ha kunnet gi politiet en detaljert beskrivelse av hva som skjedde inne i leiligheten.

- Vi startet på et avhør, og fikk noen interessante opplysninger. Men avhøret måtte avbrytes på grunn av siktedes mentale helsetilstand. Det er derfor svært mangelfullt, sier Kristiansen.

For drøyt to år siden ble den nå siktede kjæresten dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 15 dager skulle fullbyrdes, for vold og trusler mot et ungt par i Bølerlia i Oslo.

Sammen med to kamerater skulle han «ta» en gutt som var blitt kjæreste med en jente som hadde slått opp med en av hans kamerater.

Holmlia lider

Mannen som leier leiligheten i Teisenveien 5, sier til VG at han føler skyld for å ha lånt paret nøklene.

- Jeg tenker på at om de aldri hadde vært der, så ville hun aldri ha blitt drept. Hun var så positiv og snill. En skikkelig gladjente, sier 21-åringen til VG. Han skulle på fest lørdag kveld, og ga fra seg nøklene på Oslo Sentralstasjon tidlig på kvelden. Paret skal da ha vært i svært godt humør, forteller kameraten.

18-åringen som ble skutt, vanket i det samme miljøet som Benjamin Hermansen fra Holmlia. Han ble drept av nynazister i 2001.

- Dette er forferdelig trist. Holmlia har opplevd mye vondt før. Det er utrolig trist at noe sånt skal skje på Holmlia igjen, sier Kari Lønning, rektor på skolen der jenta tidligere har vært elev.

Venner beskriver 18-åringen, som er halvt norsk og halvt utenlandsk, som godt likt.

- Hun var snill, søt og sjarmerende. Det var aldri noe bråk med henne, forteller Ømer Simsek, som jobber på Søndre Holmlia Fritidssenter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks