Hovedinnhold

Skoleelev i Norge: Truet til å betale skatt til diktatur

** Slår alarm om pengeinnkreving fra Eritrea ** Rektor: Vi vet ikke hva som har skjedd med familien

DIKTATUR: Også eksil-eritreere frykter diktatoren Isaias Afwerki sitt harde styre. Foto: AP
DIKTATUR: Også eksil-eritreere frykter diktatoren Isaias Afwerki sitt harde styre. Foto: AP
(VG Nett) Utenriksdepartementet er kjent med at eritreiske flyktninger i Norge blir presset for penger fra hjemlandet.

Tips oss

Den unge mannen går på skole et sted på Vestlandet. Av sine lærere beskrives han som en oppegående og dyktig elev som har klart seg bra i Norge siden han rømte fra militærtjenesten i hjemlandet.

Men selv ikke i Norge er han fri fra tyranniet han rømte fra. Den unge mannen skal ha fått beskjed om å møte opp i Oslo og skrive under en kontrakt som går ut på å betale to prosent skatt av sin inntekt fra han fikk oppholdstillatelse og i all fremtid.

BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter ulovlig pengeinnkreving i Norge. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter ulovlig pengeinnkreving i Norge. Foto: NTB Scanpix


- Han er alene her i Norge. Hvem skal beskytte ham? spør en bekjent av den unge mannen.

Pengene skulle betales til det eritreiske konsulatet i Oslo.
Dersom han ikke betalte var riset bak speilet at familien ble kastet ut av huset de selv eier. Truslene skal ha blitt formidlet av en statlig ansatt i Eritrea som var hjemme hos familien og ga dem beskjeden.

«Disse sakene gir grunn til bekymring», skriver Jonas Gahr Støre i et brev til guttens skole her i Norge.

Skolen frykter konsekvensene for familien kan bli fengsel og tortur for familien i hjemlandet. Faren skal allerede ha blitt kastet i fengsel da sønnen flyktet fra diktaturet og måtte betale seg ut.

- Vi synes det er ille. Hva som har skjedd med foreldrene vet jeg ikke, sier rektoren på elevens skole.

På alvor

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar saken på alvor og roser i et brev til skolen den unge gutten som kontaktet politiet i hjemfylket om saken.

«Utenriksdepartementet kjenner til at dette er et problem og mine medarbeidere har flere ganger blitt kontaktet av eritreere som har hatt lignende opplevelser som deres elev. Disse sakene gir grunn til bekymring og representanter for departementet har drøftet sakskomplekset både med internasjonale instanser og representanter for eritreiske myndigheter. Vi har ved tidligere anledninger også orientert Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).»

Pengeinnkrevingen fra eritreere kan være et lovbrudd.

«Det er en selvfølge at indrivelse av slike krav må finne sted i tråd med norsk lovgivning. Skulle det bli fremsatt trusler - eller at kravene på annen måte blir forsøkt inndrevet med ulovlige midler - så er dette en sak for politi og påtalemyndigheter.

Utfordring

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere enkeltsaken eller om dette er en sak PST etterforsker. Han sier at slike saker på generelt grunnlag faller inn under PSTs arbeid mot flyktningspionasje.

- Flyktningspionasje er en utfordring. Det er flere land som driver det vi kaller flyktningspionasje, hvor myndighetene har interesse i å presse dem eller true dem til taushet, sier Hugubakken.

Varslet

Politiets Sikkerhetstjeneste har blitt varslet av Utenriksdepartementet om pengeutpressingen flere ganger.

- Vi har vært i kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste om dette. Norske myndigheter kan ikke reagere med mindre det er noe kriminelt som har skjedd. For at vi skal vite noe om dette må det anmeldes, sider rådgiver Ellen Fadnes ved Seksjon for Afrikas Horn i Utenriksdepartementet.

- Får Utenriksdepartementet indikasjoner på at dette skjer?

- Ja, absolutt. Vi får innimellom høre om slikt fra eritreere her i Norge. Vi anbefaler alltid å gå til politiet, hvis de mener at dette foregår.

Tatt opp

Fadnes opplyser at problemstillingen også gjentatte ganger har blitt tatt opp med både regjeringspartiet i Eritrea og eritreisk UD.

- Standardsvaret er at folkeretten ikke inneholder noe generelt forbud mot å beskatte egne borgere som er bosatt i utlandet, og at eritreiske myndigheter ikke nekter noen eritreiske borgere å reise tilbake til Eritrea.

Tvunget

Osman Humed Jaber representerer opposisjonsgruppen Eritrean People's Democratic Party i Norge. Han forteller at alle eritreere her i landet blir tvunget til å betale skatt, hvis ikke mister de alle rettigheter i hjemlandet.

- De truer oss her i Norge, med at vi mister alle våre rettigheter i hjemlandet. Det er et stort problem for oss, sier han.

VG Nett har gjort gjentatte forsøk på å kontakte både den eritreiske ambassaden i Stockholm og personen som skal ha ansvar for pengeinnkrevingen i Norge, uten hell.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks