Hovedinnhold

Westerdals krevde 70 millioner for mye av elevene

** Skolekjeden Anthon B. Nilsen i nytt trøbbel
** Kalt inn til åpen høring sammen med skolestatsråden i april

<p>MODERNE SKOLEBYGG: Westerdals privatskole holder hus på Grünerløkka i Oslo.</p>

MODERNE SKOLEBYGG: Westerdals privatskole holder hus på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Westerdals
Den kjente privatskolen Westerdals ANC har krevd totalt 70 millioner kroner for mye i skolepenger fra elevene, skriver Dagens Næringsliv.

Skolen eies av Anthon B. Nilsen-konsernet, som må møte til åpen høring om overføring av millioner fra statsstøttede skoler til morselskapet.

Nå beklager skolen de altfor høye skolepengene som skolen har krevd inn fra elevene i ti år.

– Jeg vil beklage på det sterkeste, sier rektor Tine Widerøe til Dagens Næringsliv.

I et møte med departementet la hun alle kort på bordet. Skolen har gransket seg selv og avdekket flere feil og uregelmessigheter enn det som tidligere har vært kjent. Widerøe sier skolen vil vurdere eventuelle erstatningskrav fra staten og elevene.

Over dobbel sats

De siste månedene har skolens eier, Anthon B. Nilsen kommet i søkelyset for å ha overført millionbeløp fra de statsstøttede skolene til morselskapet. I Norge mottar privatskoler 85 prosent statsstøtte ut fra et gjennomsnitt av statsstøtten til offentlige skoler.

Les også: Privatskolen Akademiet tapte mot staten

Det er regnet som lovstridig at statsstøtte til skoleformål tas ut som utbytte for eierne.

Før 2012 hadde Westerdals-skolen ikke lov til å ta mer enn 25 prosent av statens tilskuddssats i skolepenger.

Det medførte at skolen i 2010 kunne ta maksimalt 27.500 kroner i skolepenger. Det året betalte 400 elever i snitt 56.600 kroner pr. skoleår, altså over dobbel sats av lovlig sum.

Dette har kommet frem i Kunnskapsdepartementets granskning av skolen.

Gransket etter DN-avsløring

Kunnskapsdepartementet startet gransking etter at avisen Dagens Næringsliv avslørte at skolekonsernet Anthon B Nilsen skal ha overført millionbeløp fra de statsstøttede privatskolene Westerdals, NITH og NISS til morkonsernet. 

DN fortalte i høst hvordan Anthon B Nilsens eierne Nicolai og Peder Løvenskiold, samt Reidar og Gunnar Holsts legat, hentet ut over 100 millioner kroner på sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte. Dette skjedde i forbindelse med Westerdals-fusjonen i 2013.

For statsstøttede privatskoler er det forbudt for eierne å ta ut utbytte. Da pengene ble overført til morkonsernet, ble de fritatt fra dette kravet, ifølge DN.

Anthon B Nilsen-konsernet har avvist at de har gjort noe ulovlig og sier at ingen av pengene er gått til utbytte til eierne, men er en del av selskapet Anthon B Nilsen Skoledrifts egenkapital.

Skoleselskapet valgte likevel i starten av november å slette gjeld og tilbakeføre til sammen 105 millioner kroner til Westerdals Oslo ACT.

Kontrollkomiteen åpnet sak

Leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontrollkomite mener det er behov for en inngående granskning og behandling av saken i komiteen.

– Bakgrunnen for at vi åpner sak, er at det er tydelige uenigheter mellom departementet og Westerdals om hva som har skjedd. Skolen mener de har fått tingene godkjent, mens departementet mener det ikke er tilfelle, sa Martin Kolberg i januar. 

Nå må kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og skolekjeden inn på teppet i en åpen høring på Stortinget i april.

– Målet med høringen er å finne ut om departementet har sett et lovbrudd og kunne stoppet det, og hvorfor Riksrevisjonens anbefalinger ikke ble fulgt sa Jette F. Christensen (Ap), saksordfører og medlem av kontrollkomiteen i forrige uke.

Høringen skal avholdes 20. april.

Løvenskiold må møte

– Vi ser frem til å svare på de spørsmålene Stortinget måtte ha, skriver Røe Isaksen i en epost til DN.

I tillegg til Røe Isaksen vil Nicolai Løvenskiold, skoleeier og administrerende direktør i Anthon B Nilsen Utdanning as, bli innkalt.

Det samme blir forgjengeren hans, Lars Eric Onarheim, tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen samt en representant fra Lånekassen.

– Vi har ingen kommentarer til komiteens arbeid, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anthon B Nilsen i en sms til DN.

Riksrevisjonen hadde i 2013 alvorlige merknader til departementets kontroll med statsstøtte til private høyskoler og kom med en bekymringsmelding spesielt knyttet til Anthon B Nilsens skoler.

Kunnskapsdepartementet er blitt kritisert for mangelfull oppfølging av de Anthon B Nilsen-eide privatskolene som nå er fusjonert til Westerdals Oslo ACT. Departementet varslet Riksrevisjonen at det ville gjennomføre en «særskilt oppfølging» av skolene, men dette ble aldri iverksatt, ifølge Dagens Næringsliv.

Frustrerte og forbannede studenter på Westerdals-skolen viste liten forståelse for ledelsens forklaringer da det ble kjent at skoleeierne hadde overført rundt 100 millioner kroner fra skolene og over til morselskapene, ifølge en reportasje i studentavisen Universitas.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks