Hovedinnhold

Vil kaste skulkere ut av skolen

** Lektor og forfatter enda strengere enn Strenge-Torbjørn
** Mener det er for vanskelig å få elever til å miste skoleplassen

<p>LEKTOR KVAL: Karl-Eirik Kval er lektor og skoledebattant. Han er tilhenger av større innsats, disiplin og konsekvenser for elever som ikke yter på skolen. I fjor ga hanut boken og «diagnosen» «Det store skolesviket.»</p>

LEKTOR KVAL: Karl-Eirik Kval er lektor og skoledebattant. Han er tilhenger av større innsats, disiplin og konsekvenser for elever som ikke yter på skolen. I fjor ga hanut boken og «diagnosen» «Det store skolesviket.»

Foto: Jan Petter Lynau
Lektor og forfatter Karl-Eirik Kval mener Strenge-Torbjørn bør bli enda strengere. Det må bli lettere å kaste elever ut av skolen dersom de ofte skulker og kommer for sent.

Denne saken handler om:

– Jeg mener gjensitting er så viktig å innføre fordi anmerkninger har tapt sin kraft. Om elevene ikke møter til gjensitting, hjelper det ikke å sette anmerkninger. De må miste plassen, sier Kval til VG.

Lektoren og forfatteren av boken «Det store skolesviket», Karl-Eirik Kval, gir ellers nærmest en uforbeholden hyllest til Røe Isaksens disiplin-linje som beskrives i VG i dag.

– Dette er fantastisk flott. Som hentet ut av boken min. Det er så bra at disse signalene kommer fra høyeste hold. Men han kunne gått enda lenger, mener altså Kval.

<p>Kontakt oss om oppvekst: <a class="" href="http://www.vg.no/tips/?til=tanjaw@vg.no;%20franke@vg.no">Franke@vg.no og Tanja@vg.no</a><br/></p>

Kontakt oss om oppvekst: Franke@vg.no og Tanja@vg.no

Han ville gjerne hatt bedre anledning til å sørge for at elever kan miste skoleplassene sine i videregående etter gjentatte regelbrudd.

Kjempeproblem

I sin bok beskriver han fravær og elever som kommer for sent som et stort problem i hele landet.

– De færreste skoler ønsker imidlertid å si noe om det, siden skolen kan risikere å få et dårlig rykte, skriver Kval i boken sin.

Hva mener du? Diskuter med andre lesere i kommentarfeltet og på Twitter med emneknagg#vgskolestart

Han viser til Lørenskog videregående skole der rundt 100 av skolens 800 elever systematisk kom for sent hver dag. Skolen valgte i fjor å stenge dørene klokken 08.20 hver morgen.

Manglende deltagelse

Kval mener den videregående skolen bør lære av høyere utdanning der studenter kan miste studieplassen sin dersom de har for høyt fravær.

– Det virker åpenbart disiplinerende og borger for at studentene holder seg i skinnet og gjør det de skal på læringsinstitusjonen, sammenligner Kval.

Han minner om at videregående opplæring er noe alle har krav på, uansett innsats, fravær, forsentkomming, manglende innleveringer og deltagelse.

– For å miste plassen må en begå en kriminell handling, skriver Kval i boken sin.

Han synes det er feil at eleven ikke har noe å frykte selv med slett innsats store deler av skoleåret.

– Uansett vil de kunne ta alt igjen på slutten av året, det ligger jo i sluttvurderingsregimet, spissformulerer lektoren og forfatteren.

– Ingen «koseskole»

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FAU FUG) mener Isaksens utspill er et steg i riktig retning.

– Grensesetting har lenge vært et viktig område for oss foreldre i FUG. Vi er positive til utspillet fra kunnskapsministeren, og jeg tror ikke foreldre er negative til at lærerne forsterker sin rolle i klasserommet, sier leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Elisabeth Strengen Gundersen.

– Er du enig med Isaksen når han bruker betegnelsen «koseskole» om dagens ordning?

– Det er jeg uenig i. Jeg tror foreldrene har tillit til at lærerne selv kan ta ledelsen i timene uten problemer. Det er vel snakk om enkeltepisoder som har gjort læreren usikker på hvor grensene skal gå, men jeg mener dialogen mellom skole og hjemmet har blitt tettere de siste årene. Derfor blir det feil å kalle nåværende skolesystem for en «koseskole», sier Gundersen.

– Vil såkalte «bråkmakere» få bedre læringsutbytte av å bli holdt igjen i gjensitting?

– Hvis elevene blir holdt igjen etter skolen er det viktig at tiden fylles med noe som er skolerelatert. Men jeg er for tydelig grensesetting, og erfaring tilsier at tydelige grenser i barneoppdragelsen er positivt. Det viser at barnet blir sett, og kan hindre at man sklir ut, sier Gundersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks