Hovedinnhold

Varsler læreropprør mot regjeringen

• Forlanger at Ap får skolestatsråden

<p>SAMLES PÅ YOUNGSTORGET: Arbeiderpartiets kommunetopper var nylig samlet på partikontoret på Youngstorget, blant annet for å understreke betydningen av økt lærertetthet. Fra venstre:  Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Bergen Ap), ordfører Rita Ottervik (Trondheim Ap), gruppeleder Cecilie Bjelland (Stavanger Ap), byrådsleder Raymond Johansen (Oslo Ap) og Ap-nestleder Trond Giske.</p>

SAMLES PÅ YOUNGSTORGET: Arbeiderpartiets kommunetopper var nylig samlet på partikontoret på Youngstorget, blant annet for å understreke betydningen av økt lærertetthet. Fra venstre:  Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Bergen Ap), ordfører Rita Ottervik (Trondheim Ap), gruppeleder Cecilie Bjelland (Stavanger Ap), byrådsleder Raymond Johansen (Oslo Ap) og Ap-nestleder Trond Giske.

Foto: Frank Ertesvåg, VG
Ordførere og kommunetopper i Ap hamrer løs på regjeringens lærerkutt i ungdomsskolen. Bare i Oslo strupes støtten til 58 årsverk.

– Kall det gjerne et opprør. Vi gjør nå felles front for betydningen av større lærertetthet i kommunene, sier skolebyråd Pål Hafstad Thorsen i Bergen.

Han lover at kommunen skal prøve å kompensere for regjeringens kutt, men i en trang kommuneøkonomi er det vanskelig.

Både han og partikollegene fra hele Kommune-Norge støtter satsing på tidlig innsats i de første årene på skolen. Men ikke ved å fjerne lærerårsverk i ungdomsskolen.

– I Oslo innebærer regjeringens statsbudsjett at 58 lærerårsverk må bort i ungdomsskolen. 16 skoler mister mellom tre og fem lærere. Sårt tiltrengte lærere er brukt til økt lærertetthet i store klasser, sier byrådsleder Raymond Johansen i Oslo til VG.

Les også: «Avskilting» av lærere utsatt

I 2012 bestemte den rødgrønne regjeringen at det skulle opprettes 600 lærerstillinger i ungdomsskolen, spesielt i områder med behov for å styrke lærertettheten.

Fire år etter foreslås ordningen avviklet i regjeringen Solbergs forslag til statsbudsjett for 2017

Kritikk også fra KrF: Svekket lærersatsing

– Direkte uklokt

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim har ikke forståelse for at prøveprosjektet avvikles før det er ferdig evaluert.

– Det er direkte uklokt å avvikle et forsøk før man har sett om det virker. Spesielt i en situasjon med stort frafall, sier Ap-ordføreren.

Hun er i likhet med partikameratene fra rådhus landet rundt allerede overbevist om at de ekstra stillingene har en god effekt på elevene.

Les også: Bente er læreren regjeringen ikke vil ha

Ap-gruppeleder Cecilie Bjelland i ledighetsrammede Stavanger minner om at lærerkuttene kommer på toppen av høy ledighet i Rogaland og tidligere lærerkutt.

I hennes kommune har det blitt 74 færre lærere de siste tre skoleårene. Samtidig har elevtallet økt med 300.

– Nå blir det trolig enda færre lærere i ungdomsskolen hvis regjeringens forslag får støtte i Stortinget, sier Bjelland til VG.

16 lærere er tilført fire skoler i kommunen som følge av forsøksordningen. Skolene i Rogaland har fått 50 lærere.

Erna: «Sen innsats»

Trond Giske, som både er nestleder i Ap og leder i Stortingets utdanningskomité, mener det er ravende feil av regjeringen å flytte midler fra ungdomsskolen til tidlig innsats i 1.-4. klasse. 

– Det er dårlig bruk av penger. Det viktigste er økt lærertetthet både i barneskolen og ungdomsskolen. Vi håper Stortinget i budsjettprosessen kan få disse pengene på plass igjen i ungdomsskolen, sier Giske.

Han reagerer på at dagens ungdomsskoleelever skal «betale» for tidlig innsats på 1. – 4. trinn.

Kan utdanne flere lærere: Over 550 plasser står tomme

Det har ikke lyktes VG å få et svar fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Men statsminister Erna Solberg (H) gjorde det nylig klart i Stortingets spørretime at det var tidlig innsats som var førstevalget i regjeringens skolesatsing neste år.

– Når det gjelder de 600 stillingene i ungdomsskolen er dette «sen innsats», altså reparasjonsarbeidet, så var det et tidsbegrenset forsøk. At vi nå avvikler dette forsøket og øker satsingen på tidlig innsats, mener jeg er en riktig prioritering, sa Solberg.

Kommunetoppene i Ap synes regjeringen undervurderer lærertetthetens betydning på ungdomsskolen for å forebygge frafall i videregående.

– Ap bør få skolestatsråden

Samtidig sender de et tydelig signal til både Trond Giske og partiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre om at Ap bør sikre seg kunnskapsministeren etter valget neste høst.

– Det viktigste er at Ap går i regjering. Men jeg mener at nå er det viktig at Ap sikrer seg kunnskapsministeren, sier skolebyråd Thorsen i Bergen.

Han tror mange sist Ap satt i regjering –  satt igjen med et feilaktig inntrykk av at skolepolitikken besto av gratis frukt og grønt til elevene.

Les også: VGs lederkommentar fra 2014

Også byrådsleder Raymond Johansen mener det er «helt fundamentalt» at Ap får grep om rattet i skolepolitikken, og at en statsrådspost i Kunnskapsdepartementet bør være et klart mål for partiet.

PS I de rødgrønne regjeringene mellom 2005 og 2013 var det SV som hadde kunnskapsministrene: Øystein Djupedal, Tora Aasland, Bård Vegar Solhjell og Kristin Halvorsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks