Hovedinnhold

Tre av fire påklagde karakterer satt feil

Det nytter å klage på avgangskarakterer

POSITIV: Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen
POSITIV: Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen
(VG) Det nytter mer enn noen gang å klage på avgangskarakterer i grunnskolen. Et klart flertall av elever får medhold.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tall fra ti fylkesmenn viser at de fleste av elevene som klager, får medhold i sin klage på karakteren, nærmere bestemt 55 prosent.

I Oslo og Akershus, som har de fleste elevklagene i landet, var det hele 73 prosent av elevene som fikk medhold etter klageprosessen, viser 2008-tallene fra Fylkesmannen. Det er en oppgang fra 2007, da 65 prosent fikk medhold.

Diskusjon:Er det for få som klager på karakterene sine?

Protokoll:Har du klaget på karakterene? Fortell din historie her!

- Dette viser virkelig at det nytter å klage, sier leder i Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus til VG.

Tilfeldig karaktersetting

Han mener tallene også viser hvor tilfeldig standpunktkarakterene blir satt. Elevene har lenge kjempet for en bedre vurdering av ferdigheter og arbeid.

- Det er altfor få som klager, mener lederen av Elevorganisasjonen.

Les også:- En av fem ikke klar for videregående.

Tallene fra Fylkesmannen viser at det kun var 0,2 prosent (321) av de 171. 500 standpunktkarakterene som ble satt, som ble gjenstand for klager i Oslo og Akershus i 2008. I Finnmark ble det registrert kun 11 klager. Ti fikk medhold.

Første kull

Avgangselevene i 2008 var det første kullet som ble vurdert etter den nye læreplanen i alle fag. Den vanligste årsaken til medhold var at faglærers begrunnelse ikke viste tilstrekkelig bredde i læreplanens hovedområder og kompetansemål, i følge utdanningsdirektøren i Oslo og Akershus.

Det faglige skjønnet er ikke gjenstand for overprøving. Klageinstansen tar derfor ikke stilling til om den karakteren som er satt, er i samsvar med elevens kompetanse.

Ved medhold i klage på standpunktkarakter, sendes saken tilbake til skolen for ny vurdering.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks