Hovedinnhold

SV-Kristin vil gjeninnføre valgfag

Høyre advarer mot ha-det-artig-skolen

KRISTINS TIME: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil skape sin egen skoletime der elever fra ungdomsskolen skal tas med på råd om hvordan skape en skole som bedre treffer ungdommens liv. I går traff hun klasse 10 B på Ila skole. Ikke alle var like engasjerte. Foto: Line Møller
KRISTINS TIME: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil skape sin egen skoletime der elever fra ungdomsskolen skal tas med på råd om hvordan skape en skole som bedre treffer ungdommens liv. I går traff hun klasse 10 B på Ila skole. Ikke alle var like engasjerte. Foto: Line Møller
(VG Nett) Husker du valgfag som fluebinding og miniatyrskyting? Nå vil Kristin Halvorsen satse på ungdomsskolen og gjeninnføre valgfag.

Denne saken handler om:

- Vi har mye å hente på å gjøre ungdomsskolen mer praktisk innrettet. Vi må skape en skole som har mer kontakt med ungdommens liv. Ikke en slapp a`-skole, men en krevende skole som treffer elevene bedre, sier Kristin Halvorsen.

I går besøkte hun klasse 10-B på Ila skole i Oslo og fikk konkrete råd derfra.

Inviterer skoleungdommer til departementet

På veien frem mot det som skal bli den første stortingsmeldingen om ungdomsskolen siden den i sin tid ble etablert, vil kunnskapsministeren invitere flybåren skoleungdom til departementet for å søke enda flere råd.

- Vi vil at elever i ungdomsskolen selv kommer med forslag til hva som skal være innholdet i den nye ungdomsskolen, sier Kristin Halvorsen.

- Dette er ingen liksom-øvelse, de skal få reell mulighet til å påvirke?

- Ja, de skal virkelig tas på alvor. Dette er en mulighet for de som har skoen på til å påvirke, svarer Halvorsen.

Vil ut på tur

I klasserommet på Ila skole fikk hun treffe de unge og høre deres mening.

- Vi må dra mer ut, på flere museumsbesøk, vi er aldri på tur, flere praktiske fag, sa elevene i tiende-klassen.

Halvorsen mener det er enormt viktig for å forebygge frafall i videregående at elevene får et bredere tilbud om valgfag og praktiske fag i ungdomsskolen.

- Hvilke valgfag ser du for deg?

- Det kommer blant annet litt an på hvilke lærere hver enkelt skole har. Noen er glødende gode musikk- og instrumentlærere. Dette kan være et kjempetilbud for noen elever, svarer Halvorsen.

Selv husker hun en dyktig lærer i forming, som var valgfag på hennes egen ungdomsskole hjemme i Porsgrunn.

- Han tok oss blant annet med på kirkegården for å bivåne graving av graver der. En kreativ lærer, mener Halvorsen.

Høyre advarer

Utdanningspolitisk talskvinne Elisabeth Aspaker i Høyre stusser over Halvorsens behov for å gjeninnføre valgfag og lage en egen stortingsmelding om ungdomsskolen.

Hun var statssekretær hos utdanningsminister Kristin Clemet da Bondevik II-regjeringen innførte skolereformen Kunnskapsløftet.

- Jeg vil advare mot å utvikle en skole der man bare skal ha det artig. Skolen må inneholde noen krav og plikter også. Vi må ikke undervurdere at fagene krever stor plass i ungdomsskolen, sier Aspaker, som støtter det kommende forsøket med et eget arbeidslivsfag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks