Hovedinnhold

SV-Kristin har sagt ja til 2000 nye privatelever

MER PRIVAT: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen åpner allerede fra høsten opp for at 17 nye privatskoler får etablere seg i Norge med nesten 2000 nye elevplasser. Foto: Nils Bjåland
MER PRIVAT: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen åpner allerede fra høsten opp for at 17 nye privatskoler får etablere seg i Norge med nesten 2000 nye elevplasser. Foto: Nils Bjåland
(VG Nett) Kristin Halvorsen fortsetter å slippe til private skoleaktører og har sagt ja til 17 nye privatskoler, som kan starte opp allerede i år.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har onsdag reagert sterkt på at VG Nett avslørte tall som viser at hun har hatt en større snittøkning i antallet elever i private skoler enn den borgerlige Bondevik-regjeringen.

Flere privatskoler kommer

Men også de neste årene vil veksten i privatskolene fortsette. I april varslet Utdanningsdirektoratet at 17 nye privateide skoler har fått tillatelse til å starte opp. Tre av de videregående skolene starter opp allerede i høst.

Totalt får 1980 nye elever begynne på private skoler med vedtaket fra Utdanningsdirektoratet, som er underlagt Kristin Halvorsen.

De tre skolene som har fått tillatelse til å starte opp nå til høsten er Drammen Friskole AS, Norges Toppidrettsgymnas Bergen AS og Trondheim Montessoriskole AS.

2000 nye privatelever

De 14 andre godkjente skolene er grunnskoler. Åtte av skolene er montessoriskoler. De øvrige skolene er en steinerskole, to internasjonale skoler og tre kristne skoler.

Til sammen har Utdanningsdirektoratet godkjent 1980 nye elevplasser, opplyser Utdanningsdirektoratet.

Totalt er det rundt 27.000 elever i privateide skoler i Norge i 2012.

Paradoks

Også i fjor sa Kristin Halvorsen ja til en rekke private skoler. På samme tidspunkt i fjor ga hun 26 privatskoler godkjenning til å starte opp.

OPPGITT: Samtidig som hun er glad for at flere privatskoler får slippe til i Norge er Mette Hanekamhaug (Frp) oppgitt over at SVs Kristin Halvorsen anklager høyresiden for å ville rasere Skole-Norge. Foto: Magnar Kirknes
OPPGITT: Samtidig som hun er glad for at flere privatskoler får slippe til i Norge er Mette Hanekamhaug (Frp) oppgitt over at SVs Kristin Halvorsen anklager høyresiden for å ville rasere Skole-Norge. Foto: Magnar Kirknes

Avgjørelsene fra Utdanningsdirektoratet får skolepolitisk talskvinne Mette Hanekamhaug i Fremskrittspartiet til å riste på hodet.

- Det må være veldig kjedelig for kunnskapsministeren å bli avslørt i å være den som er best på privatisering i Skole-Norge all den tid hun har argumentert mot privatskolene. Det er langt mellom liv og lære i regjeringen, sier Hanekamhaug.

Samtidig støtter hun Halvorsens politikk fullt ut.

- Frp mener det er veldig positivt at det blir et større skolemangfold. Vi er likegyldige til om det er offentlige eller private som driver skolene, så lenge kvaliteten er bra, sier Hanekamhaug.

Rasere

Hun mener Kristin Halvorsens angrep på høyresidens skolepolitikk blir kraftløs av tallene VG Nett omtalte onsdag, som viser at de rødgrønne har hatt en større vekst i private skoler enn den borgerlige Bondevik-regjeringen.

- Hun har jo sagt at høyresiden vil rasere Skole-Norge med privatisering. Når det samtidig viser seg at det er hun som står for den største økningen, så er det merkelig. Mener hun at hun nå selv raserer norsk skole? spør Hanekamhaug.

Egen graf

Etter at VG Nett publiserte artikkelen om privatskolene onsdag har Kunnskapsdepartementet utarbeidet en graf som viser at antallet godkjente elevplasser i private skoler faller raskt.

Men tallene VG Nett omtalte er derimot basert på faktiske elevtellinger som Utdanningsdirektoratet har samlet inn og kvalitetssikret.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen hadde ikke anledning til å svare på VG Netts spørsmål onsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks