Hovedinnhold

Sto stille faglig i fire år

Kritiske: Bøye Einang og Ragnhild Solheim tok barna ut av Steinerskolen i Lørenskog, sterkt misfornøyd med deres faglige utvikling. Barna går i dag på Steinerskolen på Nordstrand i Oslo. Foto: Trond Solberg
Kritiske: Bøye Einang og Ragnhild Solheim tok barna ut av Steinerskolen i Lørenskog, sterkt misfornøyd med deres faglige utvikling. Barna går i dag på Steinerskolen på Nordstrand i Oslo. Foto: Trond Solberg
LØRENSKOG (VG) Foreldrene fikk beskjed om at sønnen var et arbeidsjern på Steinerskolen. Selv opplevde de at gutten sto stille faglig sine fire første skoleår.

Denne saken handler om:

For første gang forteller Ragnhild Solheim (36) og Bøye Einang (39) om hvilken virkning Steinerskolen på Lørenskog hadde på de to barna deres. Nå bebreider de seg selv for at det tok såpass lang tid før de oppdaget at spesielt sønnen Magnus led av manglende oppfølging og undervisning i sine første skoleår.
Men først og fremst anklager de Steinerskolen på Lørenskog. De mener en seriøs, godkjent og statsstøttet skole tok altfor lett på barnas læringsbehov. Steinerskolen på Lørenskog har samtidig fått frist på seg til å rette opp i alt åtte lovbrudd i løpet av denne måneden. Et av lovbruddene er bruk av ukvalifiserte lærere.

- Da vi endelig fant et alternativ til en offentlig skole, gledet vi oss veldig til å sende barna dit. Vi oppdaget etter hvert at noe skurret. Spesielt i forhold til sønnen vår. Skulle han ikke lære å skrive navnet sitt riktig snart? Da gikk han i fjerde klasse, forteller Ragnhild Solheim.

Gråt av glede

Hun og ektemannen Bøye Einang tok sine to barn ut av Steinerskolen på Lørenskog i Akershus til fordel for Steinerskolen på Nordstrand i Oslo. Der oppdaget lærerne at barna lå minst to år etter medelevene i faglig utvikling.

Da Ragnhild Solheim tok opp sønnens manglende utvikling med Steiner-lærerne på Lørenskog, fikk hun høre at gutten var veldig godhjertet. Lærerne fortalte også at eleven hadde fått «sorgen i gave» og han «hadde mye melankoli i seg». Samtidig oppdaget hun at gutten hennes ble stadig mer innesluttet og taus.

Da foreldrene fortalte sønnen at de hadde besluttet at han skulle skifte skole, reagerte han med å begynne å gråte. Av glede. Så sa han: - Jeg er så glad i deg, mamma. Tusen takk for at du har skjønt hvordan jeg har hatt det.

Etter at han kom til den nye skolen, ble PPT-tjenesten koblet inn. Det ble endelig oppdaget at Magnus hadde dyskalkuli (tallblindhet), og han fikk den spesialhjelpen han helst skulle hatt mye tidligere, ifølge moren.

På samme tid oppdaget en annen mor at hennes sønn kom hjem med blåmerker fra den samme skolen. Gøril Myhre opplevde Steinerskolen på Lørenskog som en stor kontrast til alt steinerskolene hevder å være.

Les Gørilds debattinnlegg her

- Vår sønn kom hjem med blåmerker etter at en assistent hadde slengt ham i veggen, forteller Gøril Myhre til VG. Sammen med flere andre foreldre har hun fått fortalt at flere elever skal ha blitt lugget og utskjelt av voksne ansatte ved skolen.

- Barna blir tiltalt som «drittunge» og «hjernedøde» og andre ukvemsord. Foreldre som har våget si ifra opplever at skolen sender en bekymringsmelding til barnevernet, sier Gøril Myhre.

Utfrysing

I et eget debattinnlegg i VG i dag skriver Myhre at mistenkeliggjøring, utfrysing og benektelser venter på den som tør si at noe er galt.

Både Myhre og Solheim ønsker å støtte foreldrene Stein Erik og Annie Ulvund, som kom med kraftig kritikk av Steinerskolene på Hovseter i Oslo og i Bærum i forrige måned.

Daglig leder ved Steinerskolen i Lørenskog, Børre Solberg, har fått fremlagt hvordan foreldrene til de fire tidligere elevene ved skolen har opplevd skoletilbudet. Han overtok som daglig leder i oktober i fjor. Familiene som sa opp skoleplassene, tok ut sine elever i 2005. Solberg mener forholdene ved skolen nå er bedre enn slik de to familiene opplevde skolen da.

- Jeg ønsker ikke at det skal skapes et inntrykk av det er greit med manglende faglig utvikling og ukulturen de hevder var på skolen den gang, sier Steinerskole-lederen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks