Hovedinnhold

Solhjell åpner ny idébank i dag

BER OM HJELP: Nå kan du fortelle kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell hvordan den norske skolen og læreren kan bli bedre. Foto: Bjørn Thunæs
BER OM HJELP: Nå kan du fortelle kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell hvordan den norske skolen og læreren kan bli bedre. Foto: Bjørn Thunæs
(VG Nett) Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell trenger hjelp til å løse lærerkrisen i Norge - og fra i dag av kan du gi han dine egne råd.

Denne saken handler om:

Læreryrket og -utdanningen har lenge slitt med dårlig rekruttering og lav status, og tillitsvalgte og elevorganisasjoner har gitt regjeringen mye kritikk for ikke å gjøre nok for det som betegnes som en kritisk situasjon i den norske skolen.

TETT PÅ NETT:Bård Vegard Solhjell svarte leserne om lærerrekruttering - les svarene

Nå har Kunnskapsdepartementet alliert seg med flere av sine fremste kritikere i et prosjekt kalt Gnist. Det femårige samarbeidet som blant annet inkluderer Udanningsforbundet og Studentenes Landsforbund har flere innfallsvinkler på gang for å lokke lærerspirer inn i yrket og bedre kvaliteten på utdanningen og yrket.

I dag gikk startskuddet for et av de mer folkelige virkemidlene - en nasjonal idedugnad, der alle med meninger om hvordan skolen skal organiseres inviteres til å delta.

Samles i rapport

Idéforumet åpnet klokken 10 på det nystartede nettstedet www.hardudetideg.no. Her kan alle, enten de er lærere, lærerstudenter, elev, student eller bare er en vanlig borger med meninger om hvordan læreryrker og skolen bør organiseres for å tekkes de beste lærerne, komme med innspill. Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell svarte VG Netts lesere om idébanken i Tett På Nett parallelt med åpningen av det nye tilbudet.

LES OGSÅ:Vil gi lærerne økt status

Idédugnaden vil vare i tre til fire uker, og innspillene vil bli kategorisert og sammenfattet i en innspillsrapport. Denne vil bli overlevert kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell og forskningsminister Tora Aasland.

- Dermed kan de ta dette med seg når de legger utdanningsløpet klart, sier informasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet, Hans Vold Husum, til VG Nett.

BAKGRUNN:- Norge trenger 15.000 flere lærere

- Så dere kan love at statsrådene tar til seg rådene fra folket?

- Ja, det vil bli presentert for dem i rapporten, svarer han.

50.000 besøkende

Departementet har store forventninger til idébanken. Nettsiden www.hardudetideg.no har ifølge Husum gått over all forventning, med over 50.000 besøkende så langt.

LES OGSÅ:Lærerne må få tid til å være lærere

Her prøver Gnist-prosjektet å lokke til seg lærere blant annet gjennom personlighetstester som bedømmer hvorvidt man passer som lærer eller ikke, og mer faglig innhold som informasjon om studiesteder, arbeidsforhold, fagkombinasjoner og liknende.

- Vi ser at dette allerede har spredd seg på Facebook og ulike blogger, så med bakgrunn i dette har vi også stor forventning til idébanken. Den er for alle som har noe å komme med, så det er bare å komme med ideer, sier Husum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks