Hovedinnhold

Solberg gir SV-skolen Stalin-stryk

- Bryter to menneskerettigheter på en gang

SLITER: Høyre under Erna Solbergs ledelse fikk bare 10,8 prosent på en meningsmåling fredag. Foto: Scanpix
SLITER: Høyre under Erna Solbergs ledelse fikk bare 10,8 prosent på en meningsmåling fredag. Foto: Scanpix
Høyre-leder Erna Solberg (H) gir SVs nye skolepolitikk stryk: Den er stalinistisk og bryter menneskerettighetene, mener hun.

Stalinisme

  • Etter Josef Stalins død i 1953 blir begrepet stalinisme brukt om stater som bekjenner seg til kommunismen og samtidig praktiserer et totalitært styresett.

Hun er særdeles krass i sin omtale av vedtakene fra SVs landsmøte i helgen:

- To SV-vedtak er stalinistiske: Vedtaket om å forby privatskoler, og vedtaket om å nekte offentlig støtte til trossamfunn som diskriminerer ved ansettelser.

Les også:SV sier nei til friskoler

Dette viser en grunnleggende tro på at staten skal styre alt, som etter min mening er ganske stalinistisk, sier Solberg til VG.

- På hvilken måte?

- Den totale ensrettingen er et av de store åkene fra kommunisttiden. Religionsfiendtligheten og maktbruken fra offentlig side er klare stalinistiske trekk.

- Man sier ikke bare at private skoler ikke skal få offentlig støtte, man vil forby dem. Det er et sterkt maktmiddel. Selv i Kina, innenfor den moderne kommunismen, finnes det mange private skoler, sier Solberg.

Les også:- Totalitære holdninger fra SV

Vil straffe økonomisk

Hun mener SV bryter to menneskerettigheter på en gang:

- Religionsfrihet er en viktig menneskerett. SV har innrømmet at hensikten med å avvikle alle privatskoler er å ramme de religiøse skolene.

VG Nett-leser:Strålende forslag fra SV! Et av de friskeste forslagene jeg har hørt på veldig lenge!Diskutér her!

De vil også straffe religioner som ikke følger likestillingsloven økonomisk. At staten bare skal gi penger til dem de liker, er et grunnleggende brudd med forpliktelsene vi har i forhold til religionsfriheten, sier hun.

- Foreldres rett til å bestemme over utdanningen til barna, er en annen menneskerett. Å se vekk fra den, fordi man ikke liker foreldrenes valg, er også brudd på menneskerettighetene, sier hun.

Solberg mener SV bør ta en gjennomgang av hva menneskerettighetene betyr.

- Hva sier det om posisjonen til kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell at han fikk landsmøtet mot seg?

- Jeg skjønner hvorfor ledelsen stemte imot. Men det sier noe om ledelsens manglende gjennomslagskraft, sier hun.

- Utfordrer menneskerettighetene

SV-leder Kristin Halvorsen innrømmer nå at landsmøtevedtaket om å avvikle alle private og religiøse skoler «utfordrer» menneskerettighetene.

Les også:Avviser SVs skoleforslag

På Redaksjon En i NRK i går kveld, sa Halvorsen at hun hadde stemt imot vedtaket fordi hun syns det var «klønete formulert og kunne misforstås».

- Vi skal selvsagt ikke bryte menneskerettighetene. Derfor presiserte vi på landsmøtet at når det gjelder privatskoler, skal vi gå så langt det er mulig med respekt for menneskerettighetene, sier Kristin Halvorsen til VG.

- Er det mulig å avvikle alle private skoler uten å bryte menneskerettighetene?

- Det er mulig å begrense dette et stykke på vei. Men menneskerettighetene har formuleringer som begrenser mulighetene for hvor langt vi kan gå, sier Halvorsen.

- Hvor langt er det mulig å gå uten å bryte menneskerettighetene?

- Dette er en målsetting som landsmøtet har vedtatt på sikt. Vi har også vedtatt å jobbe for dagens privatskolelov, som er et forlik med KrF, for å hindre at Høyre får gjennomslag for ytterligere privatisering av skoler, sier Halvorsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks