Hovedinnhold

Slet seg til 3-er i matte for å bli lærer - så kom kravet om karakteren 4

** Regjeringen regner med nedgang i søkertallet

<p>VIL LÆRE Å BLI LÆRER: Maria Helle (18) fra Bergen er supermotivert for å bli lærer. Men ikke så motivert for å ta tilleggskurs for å klare mattekravet.</p>

VIL LÆRE Å BLI LÆRER: Maria Helle (18) fra Bergen er supermotivert for å bli lærer. Men ikke så motivert for å ta tilleggskurs for å klare mattekravet.

Foto: Privat
For Maria Helle (18) er drømmejobben å bli lærer. Men hun er en av mange som sliter med matematikk. Regjeringens nye krav om å ha karakteren 4 for å bli lærer, kan knuse drømmen deres.

Denne saken handler om:

– Jeg blir veldig inspirert av å se at folk jeg hjelper med skolearbeidet, forstår noe eller klarer å løse en oppgave. Jeg har også sett en del lærere som ikke er engasjert i elevene. En slik vil jeg ikke bli, mitt mål er å bli en lærer som ser elevene og hjelper dem til å forstå, sier Maria Helle fra Bergen til VG.

Hun har lenge vært fast bestemt på å utdanne seg til ungdomsskolelærer.

–  Dessverre kreves det at vi studenter skal være gode i alt, fremfor at vi kunne tatt fordypning i enkelte fag, beklager hun.

Hun har tidligere fortalt historien sin til studentavisa Studvest.

Les også:  Forlanger firer i matte av lærerstudenter

En av tre studenter som kom inn på grunnskolelærerutdanningen i 2014, hadde lavere karakter enn 4 i matte, viser departementets tall. Maria er sikker på at de drøyt 30 prosentene av lærerstudentene kan bli gode lærere likevel.

Inspirert av uinspirerte lærere

Hun har selv jobbet hardt for å oppnå karakteren 3 i matematikk.

Lest denne?  Norske lærere på bunnen i matte-påfyll

– I disse 13 årene har faget matematikk vært min største fiende, ikke kun grunnet min kunnskap i faget – men også grunnet de lærerne som ikke har klart å vise så mye som én promille i interesse for å gjøre meg bedre i det. Det er også disse lærerne som har vært min motivasjon til å selv ende opp i dette yrket, skriver Maria i et debattinnlegg.

<p>GJØR SOM CLEMET: Torbjørn Røe Isaksen (H) gjør som tidligere utdanningsminister Kristin Clemet (til høyre) og innfører nye karakterkrav for å komme inn på lærerutdanningen. </p>

GJØR SOM CLEMET: Torbjørn Røe Isaksen (H) gjør som tidligere utdanningsminister Kristin Clemet (til høyre) og innfører nye karakterkrav for å komme inn på lærerutdanningen. 

Foto: Jørgen Braastad, VG

Hun hadde tenkt seg ett år på den reisende folkehøyskolen før lærerstudiene. Nå ser hun seg nødt til å ta et fire ukers-kurs som tilbys studenter avhengige av å løfte matte-karakteren i stedet.

Matte-krisen:  Svakeste matematikkeksamen noensinne

– Jeg ser at regjeringen og andre gjerne vil ha ingeniører inn på lærerstudiene. Problemet er at erfarne ingeniører ikke nødvendigvis blir gode formidlere og pedagoger.

Liker å hjelpe andre

– Alt jeg vil, er å bli den læreren elevene fortjener. Ikke i matte, men i andre fag.

– Vil ikke høyere karakterkrav løfte statusen til læreryrket?

– Det har nok minst like mye med lønn og gjøre. Men for meg er det viktigste å hjelpe elever å forstå.

Maria hadde nylig en slik opplevelse da hun hjalp sin to år yngre søster med geografi-leksene.

– Jeg skulle forklare henne noe jeg egentlig ikke skjønte selv en gang. Plutselig forsto jeg hvordan det oppstår høytrykk og lavtrykk. Og da klarte jeg å formidle det til henne også.

Regjeringen regner med nedgang

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) regner med en nedgang i antall søkere til lærerstudiet i år på grunn av kravet til bedre karakterer. Men han tror ikke nedgangen blir dramatisk.

 – Det var mange av de samme argumentene som også ble brukt da Kristin Clemet skjerpet opptakskravene for ti år siden. Den gang så vi blant annet at flere studenter gjennomførte fordi de var bedre rustet til studiene. Men vi forventer en liten dipp i søkningen i år, derfor innfører vi også et forkurs som gjør at de elevene som har 3 i matematikk kan kvalifisere seg til opptak på lærerstudiet, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en e-post til VG.

– Kan det gå politisk prestisje i å beholde kravene uansett søkning og erfaringer?

– Dette er handler om at norske elevers ferdigheter i matematikk er for svake, og dette må vi gjøre noe med. Da er det naturlig å starte med læreren. Det er en klar sammenheng mellom hva lærerstudentene kan når de begynner på studiet og hva de kan når de avslutter utdanningen, svarer Røe Isaksen.

Gir råd til Maria

Han råder Maria Helle til å holde stø kurs i retning lærerstudiet.

– Mitt råd er at Maria søker lærerutdanning og melder seg på forkurset i matematikk som hun vil bli tilbudt. Vi legger opp til at kurset skal tilbys noen år fremover. Fullført og bestått forkurs skal gi studentene kompetanse tilsvarende karakteren 4 i matematikk fra videregående skole. Maria kan bli lærer hvis hun jobber hardt. Jeg håper hun ender opp i et klasserom en vakker dag, og da håper jeg hun kan hente trygghet og styrke ved å vite at hun har bestått alle krav og gjennomført en solid lærerutdanning, sier kunnskapsministeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks