Hovedinnhold

Skoleelever vil streike mot lærerløse timer

TOMT KATETER: Når kateteret er uten lærer, er kantinen på Rosenvild videregående skole ofte alternativt oppholdssted, konstaterer elevene Ellen Filmberg (18), Mia Holmsen (17) og leder Axel Fjeldavli (20) i Elevorganisasjonen. Foto: Elevorganisasjonen
TOMT KATETER: Når kateteret er uten lærer, er kantinen på Rosenvild videregående skole ofte alternativt oppholdssted, konstaterer elevene Ellen Filmberg (18), Mia Holmsen (17) og leder Axel Fjeldavli (20) i Elevorganisasjonen. Foto: Elevorganisasjonen
Slik så det ut under nok en skoletime uten lærer på Rosenvilde videregående skole i går formiddag. Til enhver tid er én klasse på hver av landets 438 videregående skoler uten lærer i timen, anslår Elevorganisasjonen.

Denne saken handler om:

Nå har elevene fått medhold i at de skal ha lærer i timen.

- Opplæringen skal ledes av en lærer, skriver Utdanningsdirektoratet i et svar til Elevorganisasjonen, etter at elevene i lengre tid har påpekt lærerfraværet som ikke blir erstattet med vikar.

TRENGER LÆRER: Norsk skole bør ikke være bekjent av alle de lærerløse timene i videregående, mener elevene Ellen Filmberg, Mia Holmsen og leder Axel Fjeldavli i Elevorganisasjonen.
TRENGER LÆRER: Norsk skole bør ikke være bekjent av alle de lærerløse timene i videregående, mener elevene Ellen Filmberg, Mia Holmsen og leder Axel Fjeldavli i Elevorganisasjonen.

Elevene i Akershus er nå så oppgitte over situasjonen, at de 1. mars vil gå til streik og aksjon mot at de ikke får den ledelsen av opplæringen som de har krav på.
VG omtalte lærermangelen i mange av skoletimene i videregående også for et år siden.

To av tre elever som VG snakket med om problemet i går, opplevde like etter intervjuet at det ikke kom lærer til skoletimene på henholdsvis Rosenvilde videregående og Sandvika videregående skole i Bærum.

I månedsvis

- De mange lærerløse timene fører til at mange elever ikke får den opplæringen de har krav på. På min tidligere skole var en klasse uten lærer i flere måneder i et fag, forteller leder Axel Fjeldavli (20) i Elevorganisasjonen til VG.

På Sandvika videregående i Bærum kan leder Jan Fredrik Breivik (18) i Elevorganisasjonen Akershus fortelle at i fjor var en klasse uten lærer og vikar i et bestemt fag i et halvt år.

Kjempeproblem

- Da blir det et kjempeproblem for elevene å i det hele tatt få et vurderingsgrunnlag for en karakter. Nå må dette kjempeproblemet tas tak i, forlanger Breivik.

Elevrådsleder Mia Holmsen (17) og Ellen Filmberg (18) på Rosenvilde videregående skole, mener dette er et pengespørsmål som fylkeskommunene må rydde opp i.

- Dette kan i verste fall også føre til økt frafall blant elevene, advarer de.

I stedet for å få den undervisningen elevene har krav på fra en lærer, så løser noen oppgaver alene, noen går hjem, andre drar på kjøpesenteret eller sitter i kantinen.

Dårlige signaler

- Skolene sender ut dårlige signaler på denne måten. Oppgaver som elevene skal løse selv, blir ofte ikke sjekket. Det er ikke alle elever som klarer å ta det hele ansvaret for sin egen læring, sier Mia Holmsen.

Elevorganisasjonen anslår at det på hver av de 438 videregående skolene i Norge, så er det i hver eneste skoletime en klasse uten lærer eller vikar.

Ingen kartlegging

Det finnes ingen offisiell kartlegging av de lærerløse timene, men Utdanningsdirektoratet, som er tilsynsorgan for skolene, sier de tar problemet på alvor.

Direktoratet viser til at skoleeier (fylkeskommunen) har ansvaret for at all opplæring ledes av en person som oppfyller kompetansekravene. Dersom skolen benytter seg av åpningen i regelverket for at elevene kan drive organisert studiearbeid, forutsetter det at eleven ønsker å utføre skolearbeid på denne måten, heter det i brevet fra direktoratet til Elevorganisasjonen.

- Det er fylkeskommunen som har ansvar for de videregående skolene. Det er viktig at de som skoleeiere sørger for at lærere er til stede i timene, sier avdelingsdirektør Annemarie Bechmann Hansen i Utdanningsdirektoratet til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks