Hovedinnhold

Sjokkert kunnskapsminister varsler gransking av Steinerskolen

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) er sjokkert over at lærerstudenter skal bruke praksisperioden på å observere «rent ytre trekk» hos elevene.

Denne saken handler om:

- Det er sjokkerende og overraskende dersom Steinerskolenes lærerutdanning baserer deler av læreverket i 2008 på uvitenskapelige teorier og forhistoriske spekulasjoner om mennesket. Det må være helt forkastelig å bruke denne typen teorier, både faglig og menneskelig, sier Solhjell til VG.

Les også:Steinerskolen mener kroppsform viser personlighet

Han forventer at Steinerskolene endrer praksishåndboken.

Kunnskapsdepartementet vil nå be Rudolf Steinerhøyskolen dokumentere hvilket vitenskapelig grunnlag den har for å observere elevenes rent ytre trekk.

Oppgjør

- Jeg regner med at Steinerhøyskolen og Steinerskolene tar et oppgjør med denne siden av sin pedagogikk. Jeg regner også med at formålet med skolenes virksomhet bygger på pedagogisk vitenskap, legger han til.

Solhjell, som foruten å være kunnskapsminister selv er pappa og tidligere lærervikar, har aldri hørt om at noen skoler eller lærerutdanninger observerer elevenes rent ytre trekk som ganglag og fysiske fremtoning i student- eller lærerpraksis.

Han reagerer på at elever og barn i den norske skolen brukes som objekter for denne delen av Steinerbevegelsens pedagogikk.

- Ser du ingen sammenheng mellom en elevs måte å gå på og elevens personlighet?

- Jeg kan ikke se noen sammenheng der nei, svarer Solhjell.

Reagerer: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) tar avstand fra observasjoner av skoleelevers rent ytre trekk - som Steinerlærere skal praktisere. Foto: Magnar Kirknes
Reagerer: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) tar avstand fra observasjoner av skoleelevers rent ytre trekk - som Steinerlærere skal praktisere. Foto: Magnar Kirknes

Kunnskapsdepartementet har bedt om en rapportering fra lærerutdanningen ved Rudolf Steinerhøyskolen om fakta og begrunnelser for elev-iakttagelsene.

- Jeg oppfatter dette som en type forhistorisk påklistring av merkelapper på barn. Dette er helt uten grunnlag i moderne pedagogisk vitenskap. Jeg reagerer sterkt både som far og ansvarlig for norsk skole. Dette er vi bare nødt til å gå nærmere etter i sømmene, sier Solhjell.

Uforstående

Også Utdanningsdirektoratet og tilsynsmyndighetene stiller seg uforstående og spørrende til Steinerhøyskolens elevobservasjoner:

Steinerskolenes tilsynsmyndighet i Østfold, har aldri hørt om at elevenes rent ytre trekk blir observert slik Steinerhøyskolen beskriver.

- Jeg har aldri hørt om eller sett at denne typen kartlegging foregår, sier assisterende utdanningsdirektør John Gundersen hos Fylkesmannen.

Kritisk

Også Utdanningsdirektoratet stiller seg kritisk til iakttagelsene av elevenes rent ytre trekk.

- Utdanningsdirektoratet kan ikke se at observasjoner av elevenes ytre trekk er et vesentlig bidrag for å oppfylle minimumskravene i privatskoleloven, sier divisjonsdirektør i regelverkavdelingen i direktoratet, Erik Bolstad Pettersen, til VG.

Han viser til at loven definerer minimumskrav til privatskolene om innhold, undervisning, vurdering av elever og psykososialt skolemiljø.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks