Hovedinnhold

Rekdal ut mot rigide skoleregler

Olympiatoppen krever idrettsfri

KREVER UNNTAK: Tidligere fotballproff Kjetil Rekdal mener talentfulle idrettsutøvere bør få skolepermisjon til å dyrke idrett på høyt nivå. FOTO: JAVAD M.PARSA/VG
KREVER UNNTAK: Tidligere fotballproff Kjetil Rekdal mener talentfulle idrettsutøvere bør få skolepermisjon til å dyrke idrett på høyt nivå. FOTO: JAVAD M.PARSA/VG
Fotballtoppen Kjetil Rekdal mener idrettstalenter bør få mulighet til å dyrke idretten i ungdomsskolen.

Denne saken handler om:

- Skal du bli god i idrett, kan du ikke vente. Du må begynne tidlig og trene mye, sier tidligere landslagsspiller og nåværende Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

VG skrev mandag om hestetalentet Lisa Ulven (15) som ikke får permisjon i mer enn ti dager fra Ruseløkka skole i Oslo. Målet er EM-finale i sprangridning til sommeren, men de ti permisjonsdagene er brukt opp for lengst.

- Vi må få innarbeidet et system i ungdomsskolen hvor det i særtilfeller bør være mulig å kombinere skole og idrett, sier Kjetil Rekdal. Og legger til:

- Kreves mye

- Skal Norge henge med i idrett, må vi se på hva de gjør i andre land. Men skole er viktig, og det må ikke være sånn at idretten skal gå foran skole. Du må finne en kombinasjonsmulighet, sier Rekdal og viser til at talentutviklingen starter tidligere enn før.

- Det kreves mye trening og konkurranse fra tidlig av. Det er bare sånn er det er blitt, sier Rekdal.

- Er permisjonsreglene i Oslo for rigide?

- Det skal jeg ikke si. Men problemet er at du møter enkelttilfeller som faller utenfor. Da har du en utfordring. Er du mye borte og reiser på idrett, kan du ikke ta fjorten dager i Syden i tillegg. Men et godt samarbeid vil løse mye, mener Kjetil Rekdal.

- Ikke fornøyd

Olympiatoppen har lite til overs for de strenge fraværsreglene i Oslo-skolen.

- Vi har forståelse for at politikerne gjør grep for at foreldre ikke skal ta med ungene på lange ferier utenom ordinær ferie. Men når det gjelder tilfeller som Lisa Ulven, er vi ikke fornøyd. Vi er ikke fornøyde med at de ikke får dra på konkurranser og samlinger, spesielt når det gjelder idretter som krever mye reising og aktivitet tidlig for å nå opp, sier utviklingssjef Helge Bartnes i Olympiatoppen.

Bartnes sier idretter som spesielt svømming, tennis, alpint og sprangridning krever mye innsats i ung alder.

- Vi jobber for at trenere og utøvere skal gjøre sitt for at det går an å ta fri fra skolen. Hvis trenere legger opp til at det kan gjøres skolearbeid på treningssamlinger og konkurranser, er det enklere for skole å gi fri, sier Helge Bartnes.

Utviklingssjefen mener permisjonsreglene i Oslo-skolen må mykes opp.

- Politikerne glemmer at elevene lærer masse gjennom idretten - som mestring gjennom iherdig innsats, språk for de som er i utlandet, planlegging- og evalueringsarbeid. Det er synd at noe som er så positivt skal bli forbudt, sier Bartnes.

STØTTER OSLO-REGIMET: - Når du er 15 år har du så vidt begynt idrettskarrieren. Ha i is i magen, sier trener Johan Kaggestad. FOTO: ROBERT S. EIK/VG
STØTTER OSLO-REGIMET: - Når du er 15 år har du så vidt begynt idrettskarrieren. Ha i is i magen, sier trener Johan Kaggestad. FOTO: ROBERT S. EIK/VG

Støtter reglene

Idrettstrener Johan Kaggestad støtter imidlertid fraværsregimet i Oslo.

- Jeg har sett nok av barn som har ambisiøse foreldre og som satser maksimalt fra når de er 14-15 år. Men så er de utbrent når de virkelig skal trene. Jeg er for at man skal ha klare regler på ungdomsskolen. Det går på det faglige, og det går på relasjoner til andre lærere, sier Johan Kaggestad til VG.

TV2s ekspertkommentator sier unge idrettstalenter kan søke seg til toppidrettsgymnas og satse tyngre fra de er 16 år.

- Man går tross alt mindre på skole i Norge enn i mange andre land. Når du er 15 år har du så vidt begynt idrettskarrieren. Ha i is i magen, sier Kaggestad.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks