Hovedinnhold

Regjeringen endrer loven for å hindre privatskole-boom

SIER STOPP: Kunnskapsminister Krisin Halvorsen vil endre loven for å stoppe fremveksten av montessoriskoler. Foto: TROND SOLBERG
SIER STOPP: Kunnskapsminister Krisin Halvorsen vil endre loven for å stoppe fremveksten av montessoriskoler. Foto: TROND SOLBERG
(VG Nett) En lovendring skal bremse fremveksten av private skoler med den alternative pedagogikken montessori - og sette en stopper for 1440 nye, private elevplasser.

FAKTA

Privatskoleloven
 • Ble endret i 2007 etter initiativ fra SV, Ap, Krf og Sp.
 • Tillater kun privatskoler som a) er religiøs b) bygger på en anerkjent pedagogisk retning c) er internasjonal d) tilbyr toppidrett e) driver grunnskoleopplæring i utlandet eller f) tilbyr tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede.
 • Sier at det ikke er lov å ta ut utbytte fra skoledriften.

 • Kilde: Lovdata/VG

  Montessoripedagogikk
 • Utformet av den italienske legen Maria Montessori (1870-1952)
 • Fundamenter i fililosofien er fokuset på barnets absorberende sinn, de sensitive periodene, behovet for frihet og selvstendighet, behovet for mestringsfølelse.
 • I Norge har vi hatt montessoribarnhager siden 1969 og montessoriskoler siden 1989.
 • Den første videregående montessoriskolen åpner høsten 2012.

 • Kilde: Norsk Montessoriforbund

Regjeringen vil stramme inn privatskoleloven slik at det ikke lenger skal være mulig å starte opp private videregående skoler som bygger på den alternative pedagogikken montessori. Nylig ble forslaget sendt ut på høring.

- Regjeringen vil forhindre en fremvekst av private videregående skoler på grunnlag av en pedagogisk retning som i dag ikke kan anses anerkjent på videregående nivå, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Endringen vil bety at Utdanningsdirektoratet kan avslå søknader om å etablere 1440 nye elevplasser på private videregående skoler fra 2013.

«Lovforslaget vil føre til at fire av de fem søknadene...som ligger til behandling i Utdanningsdirektoratet ikke vil kunne innvilges», heter det i høringsnotatet.

Allerede i vår varslet Arbeiderpartiets Marianne Aasen at partiet kom til å vurdere en innstramming. Utspillet kom etter at VG Nett saker om at Utdanningsdirektoratet for første gang hadde godkjent montessoriskoler for videregående nivå.

Gjelder bare montessori

Regjeringen begrunner lovendringen med at montessoripedagogikken ikke er tilstrekkelig anerkjent.

VARSLET ENDRINGER: Arbeiderpartiets Marianne Aasen. Foto: FRODE HANSEN/VG
VARSLET ENDRINGER: Arbeiderpartiets Marianne Aasen. Foto: FRODE HANSEN/VG


«Montessoripedagogikken er ikke utprøvd på videregående nivå i Norge, og de rundt femti montessoriskolene som i dag er godkjent og i drift, er alle grunnskoler».

De peker også på at Norsk Montessoriforbund har reagert på godkjenningene og blant annet beskyldt skolene for plagiat.

I dag åpner privatskoleloven for skoler som bygger på en «anerkjent pedagogisk retning». I forslaget til lovendring ønsker regjeringen å presisere at dette skal bety at det pedagogiske opplegget er «utprøvd, utbredt og utførlig beskrevet i faglitteraturen».

Endringen vil derfor ikke ramme eksempelvis Steinerskoler, som har eksistert i en årrekke.

- Mislykket lov

Norske Fag- og Friskolers Landsforbund er skuffet over innskjerpingen.

- Denne lovendringen er et resultat av en lov som i utgangspunktet var mislykket. Kriteriene tilsier at man hele tiden vil havne i diskusjoner om hva som er innenfor, og hva som ikke er det, sier leder Ragnar Johansen til VG Nett.

- Hvorfor tror du at regjeringen retter endringen mot montessoriskoler?

- Fordi det er det som er i vinden nå. Steinerpedagogikken er innarbeidet, det samme er eksempelvis internasjonale skoler.

Kritisk

Høyres Elisabeth Aspaker forstår ikke hvorfor regjeringen mener en lovendring er nødvendig.

SKEPTISK: Høyres Elisabeth Aspaker. Foto: KRISTER SØRBØ/VG
SKEPTISK: Høyres Elisabeth Aspaker. Foto: KRISTER SØRBØ/VG


- Jeg mener at man må stille spørsmål ved om en godkjent søknad vil føre til et skoletilbud av forsvarlig kvalitet. Regjeringen kunne avslått på dette grunnlaget, i stedet for å haste i vei og lage lovendringer, sier Aspaker, som er partiets utdanningspolitiske talsperson.

Selv om hun lover en mer liberal lov hvis de borgerlige kommer til makten, er også hun seg skeptisk til montessoriskoler på videregående nivå.

- Det er ingen menneskerett å etablere privatskoler. Alle søknader vurderes ut fra kvaliteten, og i dette tilfellet søker man å etablere skoletilbud uten å ha en lærerutdanning for videregående skoler i grunn.

Det er privatskolekjeden Akademiet som i vår fikk godkjent søknadene om å etablere to videregående skoler med montessoripedagogikk. Kjeden står også bak alle fem søknadene om å starte videregående skoler basert på montessoripedagogikk fra 2013.

De totalt sju skolene ville hatt en årlig inntjening på 210 millioner kroner, viste en utregning VG Nett gjorde i vår, basert på Utdanningsdirektoratets satser og Akademiets ønskede elevtall.

VG Nett har ikke lyktes i å få en kommentar fra daglig leder Kjetil Eide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks