Hovedinnhold

Rapporterer mobbing - gjør lite

Skoler registrerer og rapporterer mobbing som aldri før. Men ingen tar tak i enkeltsakene og bruker mobbeloven.

Denne saken handler om:

Det går frem av en tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som omfatter 339 skoler.

Fylkesmannen mener funnet i rapporten viser et for overfladisk arbeid mot mobbing på skolene.

Lovbestemmelsene om vedtak og adgang til å klage på vedtak er praktisk talt ikke eksisterende i skolens planer og rutiner i forhold til paragraf 9a-3 i opplæringsloven, skriver utdanningsdirektøren hos Fylkesmannen.

Seniorrådgiver Rune Dahl hos Fylkesmannen konkluderer med at mange skoler ikke engang vet at det skal vurderes skikkelig om det bør fattes enkeltvedtak etter forvaltningsloven når en elev eller foreldrene ber skolen om at det gjøres tiltak mot mobbing.

- Vi ser fra tilbakemeldingene at skolene er opptatt av å jobbe forebyggende og bruke antimobbeprogrammene, men at de nøler med å bruke tiltak i enkeltsaker, i tråd med lovverket, sier Dahl til VG.

- Hårreisende

Psykolog hos Barneombudet Jan Mossige er opprørt over rapporten fra Fylkesmannen.

- Dette viser en hårreisende mangel blant skolene på å ta enkelttilfellene av mobbing på alvor, sier Mossige til VG.

Han tror tendensen i Oslo og Akershus gjør seg gjeldende over hele landet. Han ønsker at skolene tar tak - slik som Vilberg skole i Eidsvoll, hvor man det siste halvannet året har jobbet systematisk med anti-mobbearbeid.

- Handlingsplanen skal være aktivt i bruk, og det er satt av mye tid til arbeidet. Antimobbearbeidet er et utviklingsområde for oss, sier rektor Anne Brit Strupstad til VG.

Skolen har 315 elever fra første til syvende trinn. 1. juni i år vedtok samarbeidsutvalget på skolen en handlingsplan mot mobbing, som klageadgang og prosedyrer for forebygging og oppfølging av enkeltsaker. Der det er mistanke om mobbing, skal skolen inn og avdekke uansett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks