Hovedinnhold

Opposisjonen raser mot Solhjells forslag om elevregister

TENKER NYTT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell departement har kommet med et nytt og oppsiktsvekkende forslag knyttet til skolen. Foto: Scanpix
TENKER NYTT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell departement har kommet med et nytt og oppsiktsvekkende forslag knyttet til skolen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Frp, Høyre og Venstre raser mot forslaget om å opprette et elevregister som Datatilsynet mener kan brukes til å registrere blant annet elevers livssyn og seksuelle legning.

Denne saken handler om:

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell forslår å opprette et sentralt elevregister som Datatilsynet mener vil åpne for blant annet registrering av elevers seksuelle legning, religiøse oppfatning, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold skal registreres.

Forslaget om et slikt register har nettopp vært ute på høring. Datatilsynet er svært skeptisk til forslaget fra Kunnskapsdepartementet, skriver avisen Vårt Land.

Elevorganisasjonen raser også mot registeret, og mener ordningen kommer til å bli misbrukt.

Går regjeringen for langt?Diskutér her!

Nå kaster også Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre seg inn i kampen mot det sentrale registeret.

- Jeg er sjokkert over forslaget fra Solhjell. Dette hører ikke hjemme i et åpent og inkluderende land, sier Frps skolepolitiske talsmann Anders Anundsen til VG Nett.

- Her har vi en skole som byr på store utfordringer både når det gjelder disiplin, mangel på kvalifisert personell og utstyr, og det som ministeren kommer med er en systematisk registrering av elevers seksuelle legning og livssyn. Er det noe som virkelig er folks privatsak er det legning og livssyn, legger han til.

- Nei

Venstres landsstyre vedtok for en måned siden at de ikke vil gå inn for et nytt sentralt elevregister. Departementet mener det sentrale elevregisteret skal gi forbedret informasjon om det som skjer i skolen, måle effekter av ulike tiltak, samt brukes som grunnlag for statistikk, forskning og analyse i forbindelse med kvalitetsutvikling og kvalitetskontroll.

- Venstre mener lovendringen bryter med grunnleggende personvern, og frykter at det ikke blir en reell rett til å reservere seg for å avgi sensitiv informasjon, mener Odd-Einar Dørum (V).

- Menneskerettigheter

Ifølge statssekretær Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet vil departementet nå gå igjennom alle innspillene de har fått i høringsrunden. Deretter skal de ta sine endelige konklusjoner om registeret.

Høyre mener forslaget aldri burde ha blitt sendt ut i det hele tatt. Stortingsrepresentant for Høyre, Bent Høye er svært overrasket over at forslaget i det hele tatt har kommet så langt.

- Dette er veldig alvorlig. Jeg mener dette er, om ikke over, så på grensen til å bryte menneskerettighetene. Det er ingen grunn til å registrere dette i et nasjonalt register, sier Høye til VG Nett.

- Dette forslaget bør regjeringen sende rett i makuleringsmaskinen. Begrunnelsen for dette svikter fullstendig. Å få denne informasjonen kan gjøres ved hjelp av helt vanlige forskningsprosjekter. Dette registeret vil innebære registrering av veldig sensitive opplysninger. Den type register er for farlig å ha, slår han fast.

Hva mener du om forslaget?Si din mening her!

Kunnskapsdepartementet er lite konkret på hva registeret skal inneholde. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ønsker å gå gjennom høringsuttalelsene før han uttaler seg offentlig om registeret.

Regjeringen presiserer at registeret vil bli opprettet i pseudonymisert form - ved at fødselsnummeret krypteres eller skjules på annet vis. Samtidig individualiseres registeret slik at det er mulig å følge den enkelte elev.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks