Hovedinnhold

- Må bli lettere å sparke rektor

* Arbeiderpartiet: - Det er en god idé
* Vil hindre rekrutteringen til yrket, hevder SV

ENGASJERT: Skolepolitiker i Fremskrittspartiet, Mette Hanekamhaug fra Møre og Romsdal. Foto: Frode Hansen
ENGASJERT: Skolepolitiker i Fremskrittspartiet, Mette Hanekamhaug fra Møre og Romsdal. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Frp vil ha norske rektorstillinger på åremål for å gjøre det lettere å sparke dem dersom skolene får dårlige resultater.

Denne saken handler om:

Tips oss

Denne uken legger Fremskrittspartiets skolepolitikere på Stortinget frem en liste med ti punkter de mener vil styrke norsk skole.

Et av dem er å ansette rektorer på åremål.

- Det må bli lettere å bli kvitt de rektorene som ikke gjør en god nok jobb, sier Mette Hanekamhaug i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Besøk Hanekamhaugs blogg her.

Frp-politikeren påpeker at de aller fleste skoleledere gjør en god jobb og fortjener å sitte i rektorstolen i mange år, men at resultatene de leverer må komme jevnlig opp til vurdering.

LES OGSÅ:Rektor anmeldt etter mobbing

Lar kommunene bestemme

- Det må være som i andre yrker; Gjør man ikke jobben sin, gjør man ikke en god nok jobb, så blir man ofte nødt til å se seg om etter noe annet, sier Hanekamhaug og legger til:

- Vi kan ikke la elever, lærere eller samfunnet lide under et dårlig styre bare fordi en rektor skal ha en jobb å gå til. Skolen er ikke til for å gi rektorer jobb. Skolen er til for å gi best mulig kompetanseheving i samfunnet.

Har du tips om norsk skole?Tips VG Netts journalist her!

Ap ikke avvisende

Fremskrittspartiet mener det er opp til skoleledelsen og kommunestyrene i hver enkelt kommune å avgjøre størrelsen på åremålet. Hun mener også at det er hver enkelte skole som skal bestemme i hvor stor grad faglige resultat, trivsel på skolen og andre aspekt skal avgjøre rektorens videre skjebne.

Les også:- Frafall i skolen er sunt

Arbeiderpartiets Marianne Aasen i Utdannings- og forskningskomiteen avviser ikke Frps forslag.

- Alt som kommer fra høyresiden er ikke helt ubrukelig. Det er en god idé, men jeg vil vite mer om dette før jeg sier ja eller nei. Det hadde vært fint med en evaluering av de kommunene som har prøvd dette, sier hun til VG Nett.

- Vil ikke bruke pisk

Sammen med Hanekamhaug og Aasen i utdanningskomiteen på Stortinget sitter Sosialistisk Venstrepartis Aksel Hagen. Han mener Frp foreslår pisk, og vil heller ha gulrot til norske rektorer.

Diskutér skole og utdanning her.

- Jeg er grunnleggende skeptisk til Fremskrittspartiets forslag. Rektor på åremål fremstår mer som et negativt virkemiddel enn et offensivt virkemiddel. Jeg er mer opptatt av å bli bedre på gulrøtter enn å skjerpe bruken av pisk, sier han til VG Nett og legger til:

- Forslaget til Frp trenger ikke å være feil, men jeg tror ikke at det er det klokeste vi kan gjøre. Det er uklokt med rektorstillinger på åremål hvis en kommune eller fylkeskommune skal gjøre det mer attraktivt å bli rektor.

Les også:Vil straffe Facebook-bruk i skoletiden

Hagen i SV avviser ikke at den enkelte kommune eller fylkeskommune tar i bruk åremål ved rektorstillinger, men ønsker heller ikke å anbefale at det gjøres.

- Hovedproblemet i norske skole er ikke at man har udugelige rektorer og at vi ikke blir kvitt dem, men at vi ikke har god nok rekruttering til yrket, sier han til VG Nett.

Besøk Aksel Hagens blogg her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks