Hovedinnhold

Lei av å være lærerløse

SAVNER LEVENDE LÆRERE: Videregående-elevene Agnete Djupvik, leder av Elevorganisasjonen Andreas Borud og Didrik Hagberg mener det er altfor mange lærerløse timer i skolen. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG
SAVNER LEVENDE LÆRERE: Videregående-elevene Agnete Djupvik, leder av Elevorganisasjonen Andreas Borud og Didrik Hagberg mener det er altfor mange lærerløse timer i skolen. FOTO: JØRGEN BRAASTAD / VG
Skoleelevene er lei av å bli overlatt til seg selv. De mener lærerløse timer er like vanlig som prøver i videregående.

Denne saken handler om:

- Vi ble satt til å lytte til et hørespill av Jon Fosse. Så bare gikk læreren etter å ha sagt at det kom til å bli ganske kjedelig, forteller Didrik Hagberg (17) på Rud videregående skole i Bærum.

Han snakker med VG i enda en time der han og medelevene er uten lærer. Nå sender Elevorganisasjonen brev til regjeringen der de roper varsku om at stadig flere undervisningstimer ikke er undervisningstimer, men lærerløse timer som ofte koker bort i ingenting

- Vi får stadig henvendelser fra elever som forteller at undervisningen faller bort hvis læreren er borte. Istedenfor å sette inn vikar, sender skolen en voksen for å ta fravær før elevene settes for seg selv resten av timen. Det gir ikke læring, og det er ikke den undervisningen elevene har krav på, sier leder Andreas Borud i Elevorganisasjonen.

Han minner om at skolen skal være et sted for opplæring, ikke oppbevaring.

Gi klar beskjed

- Når elevene ikke får veiledning og oppfølging, kan det ikke kalles opplæring. Her må statsråden gi klar beskjed til skolene om at lærerløse timer er ulovlig og må stoppes, sier Borud.
Ingen har kartlagt hvor mange timer i norsk skole som avvikles uten lærer eller vikar. Elevorganisasjonen har mottatt rapporter fra elever som forteller om at opptil fem timer i uken kan gå bort over lengre tidsrom.

Agnete Djupvik (16) sitter i elevrådet på Nydalen videregående. Hun gikk første halvår på Oslo Handelsgymnasium (OHG), og mener det er stor forskjell på hvordan skolene håndterer fravær blant lærerne.

- På OHG var det stadig vekk lærerløse timer. På Nydalen, hvor jeg går nå, virker dette mye bedre, sier Djuvik.
Rektor Trond Lien på Oslo Handelsgymnasium har en annen virkelighetsoppfatning enn Djupvik.

- Her er det veldig sjelden lærerløse timer, det skjer fra tid til annen når vi får beskjed om at lærere er syke på morgenen. Da hender det vi ikke klarer å skaffe vikar på kort varsel, forklarer rektoren.

Han avviser at lærerløse timer er en måte å spare penger på for skolen.

- Nei, vi vektlegger at det skal være budsjettmidler til vikarer, sier Lien.

- Holder ikke å skylde på syke lærere

GIR FULL STØTTE: Utdanningspolitiker Mette Hanekamhaug (Frp). FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN
GIR FULL STØTTE: Utdanningspolitiker Mette Hanekamhaug (Frp). FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN

Utdanningspolitiker Mette Hanekamhaug (Frp) har selv vært tilkallingsvikar i skolen. Hun mener både rektorer og tilsynsorganet tar for lett på alle skoletimene uten lærer.

- Elevene har rett på et visst antall undervisningstimer hvert skoleår. De mange timene uten lærer bryter med denne retten. Slike brudd på opplæringsloven må få følger for lovbryterne, sier Hanekamhaug.

Hun gir sin fulle støtte til elevene som tar saken opp med regjeringen.Både kunnskapsministeren, rektorene, skoleeier og Fylkesmannen har et ansvar, mener Frp-politikeren i Stortingets utdanningskomite.

- Det holder ikke å skylde på syke lærere. Alle skoler har et ansvar for å ha tilgjengelige vikarer. Det går også an å tenke kreativt og slå sammen to klasser når lærere har fravær med kort varsel, sier Hanekamhaug.

Vedgår problemet

Lærernes egen organisasjon, Utdanningsforbundet, vedgår at lærerløse timer er et problem. I en egen utredning skriver forbundet at flere skoler ikke setter inn vikar den første uken lærere er borte fra undervisning. Enkelttimer planlegges uten lærere og elevene overlates til seg selv.

Det finnes også eksempler på at elevene kan tilbys lærere og faste timer i tre av timene i et femtimersfag, slik at de to resterende timene er studietid med «tilgjengelig» lærer.
Et kjent problem er at det på enkelte skoler ikke er mulig å oppdrive kvalifiserte vikarer.

Les mer om skole og utdanning her! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks