Hovedinnhold

Lærer: - Skolen er blitt som en internettkafé

** Lærer mener PC i skolen er en flopp
** Kristin Halvorsen: - PC-en er kommet for å bli

FRUSTRERT: Lærer og fylkestingkandidat for Høyre i Buskerud, Elizabeth Skogrand, langer ut mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Hun mener at elever ikke lenger klarer å skille mellom skole og fritid på grunn av PC-bruk og savner bedre rettningslinjer. Foto: Høyre/ Jan Petter Lynau
FRUSTRERT: Lærer og fylkestingkandidat for Høyre i Buskerud, Elizabeth Skogrand, langer ut mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Hun mener at elever ikke lenger klarer å skille mellom skole og fritid på grunn av PC-bruk og savner bedre rettningslinjer. Foto: Høyre/ Jan Petter Lynau
(VG Nett) Lærer og høyrepolitiker Elizabeth Skogrand (41) er lei av å kjempe om oppmerksomheten med PC-er.

Denne saken handler om:

- Skolen er blitt som en internettkafé. Elevene kommer på skolen, åpner PC-en, logger seg på og blir der. De får ikke noe forhold til at det er annerledes å være på skolen enn å ha fri, sier hun til VG Nett.

Læreren har tidligere jobbet med barn og internett i Redd Barna. Da hun begynte som lærer på en videregående skole i Buskerud for to år siden trodde hun derfor at hun var godt kjent med utviklingen og ny teknologi.

- Jeg hadde en positiv innstilling til bruk av internett i skolen. Jeg ble derfor veldig paff da jeg bare så baksiden på skjermene da jeg kom inn i klasserommet, sier hun.

- Elevene klager

Hun forteller at hun har forsøkt å bruke blant annet lydklipp og filmer fra YouTube for å gjøre undervisningen mer moderne og spennende, med varierende mottakelse. Hun mener det er en nesten umulig oppgave for læreren å kapre interessen til elevene.

- Uansett hva jeg gjør så forsvinner elevene bak skjermen. Følelsen av å forstyrre det som skjer på PC-en er noe som har frustrert og utfordret meg som lærer, sier hun.

Hun mener at andre kollegaer sliter med det samme, og sier at også elever ønsker en endring i bruk av PC.

- Mange elever har klaget på elevssamtaler om at PC-en er et problem for konsentrasjonen på skolen. De innrømmer selv at de ikke klarer å rive seg løs fra de sosiale mediene.

Les også: - Facebook-studenter har lavere karakterer

- Må ta grep

Høyrepolitikeren mener at kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ikke er oppdatert på ungdommens nettbruk når hun ikke forstår at det er forstyrrende i undervisningen. Hun ønsker bedre retningslinjer for hvordan hun og andre lærere skal takle situasjonen.

- Jeg har aldri vært tilhenger av at man skal sensurere informasjonen som ungdommen kan ha bruk for, men etter å ha sett hvordan dette sklir ut i skolesammenheng, så må vi som er voksne og politikere ta noen grep så det ikke skal gå ut over undervisningen, sier hun.

- Lærere må få oppdatert kunnskapen om hvordan man kan integrere PC-er i undervisningen på best mulig måte. Jeg sitter ikke med noe fasit selv, men man må huske at det er mennesker man jobber med.

Les også: Solberg: - Statushopp for lærerne gir bedre skole

- En utfordring

I forrige uke skrev høyrepolitikeren om frustrasjonen i et debattinnlegg på Si det-siden i VG. Innlegget har nettopp kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) lest. Hun er enig i at PC i skolen fører til fristelser for elevene.

- PC og sosiale medier fører selvfølgelig til fristelser for virkelighetsflukt. Det er en utfordring, men mitt inntrykk er at veldig mange skoler klarer veldig bra å bruke PC og sosiale medier til læring, og da ligger det gode muligheter for å øke kunnskapsnivået gjennom god og fornuftig PC-bruk, sier hun til VG Nett.

- Det krever god klasseledelse og veldig klarer regler for hvordan man bruker PC på skolen. Det er opp til læreren og skolen å sørge for at det finnes.

Les også: Jentene knuser guttene i nettlesing

- Kommet for å bli

Kunnskapsministeren sier at mange skoler jobber veldig systematisk og godt med PC, og ser muligheter som gjør undervisningen spennende.

Det er også opprettet et IKT-senter i Tromsø som skal veilede skoler og barnehager i spørsmål om hvordan de skal bruke sosiale medier.

- PC-en har kommet for å bli. Elevene kommer til å møte den digitale virkeligheten i arbeidslivet og andre sammenhenger.

- Jeg vil oppfordre skolen til å bruke nett og sosiale medier så mye som mulig, sier ministeren, som selv ble medlem på Facebook for bare noen uker siden.

Les også: Kristin Halvorsen gir etter for Facebook-presset

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks