Hovedinnhold

Lærer-sjef: – Regjeringen rundskriver seg bort fra nye kompetansekrav

<p>SKUFFET: Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er ikke imponert over regjeringens håndtering av de nye kompetansekravene for lærere som skal undervise i matte, norsk og engelsk.</p>

SKUFFET: Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet er ikke imponert over regjeringens håndtering av de nye kompetansekravene for lærere som skal undervise i matte, norsk og engelsk.

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
De omstridte nye kompetansekraven for lærere, er i ferd med å bli en plage for både regjeringen, rektorer og lærere.

Denne saken handler om:

Et forsøksvis oppklarende rundskriv fra Torbjørn Røe Isaksen (H) om saken, skaper bare mer forvirring og irritasjon blant lærerne.

Skolene får bruke skjønn når regelverket om lærernes kompetansekrav skal tolkes, presiserer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i rundskrivet han sendte ut fredag ettermiddag.

Stortinget besluttet i juni i fjor å øke kravene til faglig fordypning for norske lærere. Regelverket krever blant annet at lærere i grunnskolen må ha fordypning i matematikk, norsk og engelsk for å undervise i de tre kjernefagene.

Les også: Slik ville regjeringen løfte lærerne

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet, som organiserer både lærere og rektorer i norsk skole, mener kunnskapsministeren forsøker å sno seg unna at det må til en lovendring for å unngå at erfarne lærere ikke skal få undervise i de tre fagene.

Opposisjonen på Stortinget har reagert på det de mener er et dårlig utredet forslag fra regjeringen, og torsdag ble det kjent at fagdepartementet og Utdanningsdirektoratet har operert med hver sin tolkning av hvordan det nye kompetansekravet skal fungere i praksis.

Les også: Synes Røe Isaksen er uten ideer

– Pinlig

– Nå begynner dette å bli pinlig. Her forsøker kunnskapsministeren å rundskrive seg bort fra loven. Når han ber rektorene bruke skjønn i sin etterlevelse av loven, så beveger han seg i realiteten på utsiden av loven og skyver ansvaret over på rektorene, sier Handal til VG.

Det er også grunn til å vente seg reaksjoner fra skolepolitikerne på Stortinget etter at både Ap, SV, Sp og nå sist regjeringens støtteparti, Venstre, har reagert på at de nye kompetansekravene kan skyve ut erfarne lærere.

Røe Isaksens forslag er at i ti år kan lærere få dispensasjon fra det nye kravet om at lærere skal en bestemt fagkompetanse i matte, norsk og engelsk.

– Dette er en unntaksbestemmelse som også gir rom for skjønn. Når rektorene skal sette sammen timeplanen i disse ti årene, må de gjøre en helhetlig vurdering av hva som er best for elevene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Frykt for å miste undervisning

Lærerorganisasjonene har vært svært bekymret for de nye kompetansekravene, fordi de frykter at erfaren lærere med lang fartstid vil bli erstattet av mindre erfarne lærere, fordi disse fyller kompetansekravene.

Kunnskapsdepartementet sendte fredag ut et skriv som skal klargjøre hvordan de nye kompetansekravene skal forstås.

– En lærer som ikke har fordypning i for eksempel matematikk, vil fortsatt kunne undervise i matematikk dersom skolen mener dette er den beste løsningen totalt sett. Men da må kommunen samtidig legge en plan for hvordan denne læreren skal få det faglige påfyllet hun trenger i løpet av de ti årene lærerne kan få dispensasjon fra kompetansekravene, sier Røe Isaksen.

SV-leder Audun Lysbakken er i likhet med lærerne misfornøyd med Røe Isaksens nye forsøk på løsning.

– Løsningen er at regjeringen snur. Det var feil å gi kompetansekravene tilbakevirkende kraft, slik SV og lærerne har sagt hele tiden. Om regjeringen ikke vil være med på å snu må det i det minste lages en lang og god overgangsordning, som gjør at ingen lærere fratas retten til å undervise før de har fått en mulighet til å kvalifisere seg for de nye kravene, mener Lysbakken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks