Hovedinnhold

Elever støtter Strenge-Torbjørn:

Krever at lærerne også kommer tidsnok

** Mener andre elever blir skadelidende av forsentkomming og uro
** Synes det er OK å bli fratatt mobiler og PC-er ved ikke-faglig bruk

<p>PEKEFINGER TILBAKE: Elevene Elisabeth Dahl (16), Kine Marie Evensen (15), Lillian Gulbrandsen (15) og Nora Teie Knudsen (16 i dag) synes det er behov for mer disiplin på skolen. Torsdag var drammensjentene i Oslo for å feire bursdagen til Nora.<br/></p>

PEKEFINGER TILBAKE: Elevene Elisabeth Dahl (16), Kine Marie Evensen (15), Lillian Gulbrandsen (15) og Nora Teie Knudsen (16 i dag) synes det er behov for mer disiplin på skolen. Torsdag var drammensjentene i Oslo for å feire bursdagen til Nora.

Foto: Frank Ertesvåg, VG
KARL JOHAN/ARENDAL (VG) Drammenselevene Elisabeth, Kine, Lillian og Nora støtter strengere disiplin i klasserommet. Men da må lærerne selv komme tidsnok og vise vei før de forlanger at elevene skjerper seg.

Denne saken handler om:

- Det går ut over de andre elevene dersom elever kommer for sent til timene. Det må få en følge, ellers så bare gjentar det seg. Men det går også ut over hele klassen dersom læreren kommer for sent. Elevene kommer nok tidsnok dersom de vet at læreren er der når timen starter, sier Kine Marie Evensen (15) til VG.

Hun er klar til skolestart til uken, og har ingenting mot en enda tydeligere klasseledelse og konsekvenser for elever som ikke følger skolens regler.

Kine leser torsdagens VG på Karl Johan i Oslo sammen med tre venninner før de skal på restaurant for å feire Noras 16-årsdag. Jentene går på skolene Kjøsterud, Svendsedamen og Gulskogen i Drammen. Nå er de to eldste klare for videregående.

På sin plass

Samtlige synes det er på sin plass at skole-statsråden vil sikre seg bedre elevatferd og strengere disiplin.

- Jeg er litt usikker på dette med å samle inn mobiltelefoner, men jeg har selv opplevd å bli fratatt mobilen, sier Nora. Hun synes forsåvidt det er greit - bare hun får den igjen etter kort tid.

- Og jeg ble fratatt PC-en min en gang da den ikke helt ble brukt til faglige ting, innrømmer Lillian.

<p>FÅR STØTTE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får støtte fra flere elever i kravet til mer disiplin i skolen. Her nyter han livet hjemme i Porsgrunn, som nybakt pappa.<br/></p>

FÅR STØTTE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen får støtte fra flere elever i kravet til mer disiplin i skolen. Her nyter han livet hjemme i Porsgrunn, som nybakt pappa.

Foto: Støtvig Alf Øystein, VG

Hun mener det er riktig å stå for det dersom hun bryter reglene.

Kan sperre nettet

Men jentegjengen mener det må være lettere at skolene sperrer tilgangen til deler av nettet og sosiale medier fremfor å bruke ressurser på å ta fra elevene mobiltelefonene.

- Det er nok mange som spiller spill som ikke har noe med skolearbeid å gjkøre i det hele tatt.

- Hva med å låse ute elever som kommer for sent?

- Det går jo ut over andre elever dersom noen hele tiden kommer for sent. Det bør slås hardere ned på, sier Elisabeth.

- Men jeg er redd elevene bare vil svive rundt og finne på andre ting enn selvstudier hvis de blir utelåst, sier Lillian. Hun mener noe av det største problemet er bråk i timene.

Mener Strenge-Torbjørn blåser seg opp

Elevenes egen organisasjon mener kunnskapsministeren blåser seg unødvendig opp som Strenge-Torbjørn ved å ville låse dørene for elever som kommer for sent.

– Hvis han vil at lærerne skal låse dørene i klasserommet for å utestenge elever, så må han ifølge lovverket sørge for at de utestengte elevene får et alternativt pedagogisk opplegg. Det skjer ikke i praksis, sier leder Benjamin Myrstad i Elevorganisasjonen til VG.

<p>KLAPPER IKKE FOR TORBJØRN Leder i Elevorganisasjonen,Benjamin Myrstad klapper for andre enn kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under Arendalsuka.<br/></p>

KLAPPER IKKE FOR TORBJØRN Leder i Elevorganisasjonen,Benjamin Myrstad klapper for andre enn kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under Arendalsuka.

Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Han synes i likhet med tidligere det skolestatsråd-partiet SV at det mest er av symbolsk betydning at Røe Isaksen vil ha mer straff, disiplin og orden i skolen.

– Dette viser kanskje mest at han vil bli kvitt en koseskole – som ikke er noen koseskole. Vi må ikke komme dit at lærerne styrer klasser med frykt fremfor kompetent klasseledelse. Dette blir en symbolpolitikk der Røe Isaksen gjerne vil fremstå som streng overlærer. Slik politikk har ingen plass i norsk skole, sier Myrstad.

- Blir litt komisk

Skoletalsmann Torgeir Knag Fylkesnes i SV mener det eneste som mangler i skolestatsrådens nye slagplan, er spanskrøret.

– Også vi er enig i at tydeligere klasseledelse er viktig, men i sin iver etter å fremstå som streng, går Røe Isaksen for langt. Han tyr til en gammeldags strategi der bare spanskrøret mangler. Lærerne har jo allerede mange virkemidler for å gripe inn mot regelbrudd, sier Fylkesnes.

– Men dersom du kommer for sent til tannlegetimen så mister du timen?

– Å komme litt for sent en gang er en ting. Dersom det gjentar seg, har læreren anledning til å gi anmerkninger. Her prøver Røe Isaksen å skape en kontrast til slik noen opplever at skolen var tidligere. Det blir litt komisk. Han bør heller forsøke å løse den konflikten som preger Skole-Norge om dagen. Dette er en avsporing, sier Fylkesnes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks