Hovedinnhold

Investor Jens Ulltveit-Moe (73): Glad for at datteren slipper nynorsk

** Har elev i samme klasse som Ingrid Alexandra
** Lovpriser nivået på Oslo International School

<p> FORNØYD MED PRIVATSKOLEN: Jens Ulltveit-Moe (73) er særdeles fornøyd med undervisning og fagnivå på Oslo International School der datteren Agnes er elev i samme 7. klasse som prinsesse Ingrid Alexandra.</p>

 FORNØYD MED PRIVATSKOLEN: Jens Ulltveit-Moe (73) er særdeles fornøyd med undervisning og fagnivå på Oslo International School der datteren Agnes er elev i samme 7. klasse som prinsesse Ingrid Alexandra.

Foto: Annemor Larsen, VG
Jens Ulltveit Moe (73) er svært fornøyd med at datteren og de andre norske elevene slipper undervisning i sidemål på private Oslo International School (OIS).

– Sidemålundervisning har de ikke. Og det er jeg glad for, sier pappa, investor og milliardær, Jens Ulltveit-Moe til VG.

Las du denne? Prinsesseskule utan nynorsk

Hans datter går på samme klassetrinn som prinsesse Ingrid Alexandra på privatskolen som driver uten statsstøtte, og koster 85.000 kroner i året for norske elever.

Les ogsåMange mente kronprinsparet burde valgt offentlig skole

Jens Ulltveit-Moe er sammen med sin ektefelle, økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe to av flere ressurssterke norske foreldre som har valgt OIS sammen med sine barn.

– Mye unødvendig

– Når jeg tenker tilbake til min egen oppvekst og tid som skoleelev, så synes jeg nynorskundervisningen var bra når det gjaldt setningsoppbygging. Men mye av grammatikken fant jeg unødvendig, sier Jens Ulltveit-Moe til VG.

Les også:   Ap-Kolberg hardt ut mot vrakingen av fellesskolen

Han mener det er forståelig at norskundervisningen ikke har høyeste prioritet på skolen.

– Jeg vil nesten si det er uunngåelig at norskundervisningen blir nedprioritert så lenge engelsk er hovedspråket. De norske elevene må nok kompensere ved å snakke og skrive norsk så mye de kan når de er hjemme, sier Ulltveit-Moe.

<p>PRIVATSKOLE: Oslo International School ligger like ved Stabæks hjemmebane, Nadderud stadion på Bekkestua i Bærum kommune.</p>

PRIVATSKOLE: Oslo International School ligger like ved Stabæks hjemmebane, Nadderud stadion på Bekkestua i Bærum kommune.

Foto: Jan Petter Lynau, VG

Han understreker at han og datteren er svært fornøyd med skolens undervisning. Spesielt er det stor tilfredshet med at OIS har små klasser og tett, tilpasset opplæring for hver enkelt elev.

Flyttet til privatskolen

Sidemål i grunnskolen

** Elevene skal ha opplæring i begge målformer de de to siste årene i grunnskolen. Det fremgår av opplæringsloven § 2-5 sjette ledd.

** For elever på 9. og 10. årstrinn er det dermed obligatorisk sidemålsundervisning.

** Læreplanen i norsk har også kompetansemål knyttet til både nynorsk og bokmål som sidemål etter 4., 7., og 10. årstrinn.

** Elever som har rett til særskilt språkopplæring kan få fritak fra vurdering med karakter i skriftlig sidemål.

** For elever som får opplæring etter individuell opplæringsplan (IOP) avgjør foreldrene eller eleven om eleven skal ha vurdering med karakter i skriftlig sidemål.

** Elever har også rett til fritak fra sidemål dersom de på grunn av sykdom, skade eller dysfunksjon som er diagnostisert av en sakkyndig har problemer med å klare begge målformer.

(Kilde: Utdanningsdirektoratet)


Investor Erik Langaker (52) har hatt tre barn som elever på Oslo International School de siste ti  årene. Han har brukt et ukjent antall millioner kroner på å støtte skolen økonomisk, blant annet ved å finansiere en ballbinge. Nå er Langaker fornøyd med den kvaliteten skolen har oppnådd. Kanskje bortsett fra norskundervisningen.

– Vi som har norsk som et viktig språk, skulle sett at det var høyere prioritet på norskundervisningen. Men det følger litt av hele innstillingen der: Skolen blir aldri bra nok – det er alltid noe som kan forbedres! Gjerne litt ala Northug om du vil, sier Langaker til VG.

Han kan i likhet med Ulltveit-Moe ikke få gitt nok ros for at skolen har små elevgrupper. Familien solgte sin tidligere bolig på Vinderen i Oslo og flyttet til Bekkestua i Bærum for å komme nærmere privatskolen.

Tettere oppfølging

– På OIS er det lagt vekt på at man skal ha mye mindre klasser enn i den offentlige skolen. Det er viktig for at hver enkelt elev skal få tettere oppfølging av lærerne. Skolen har også et gjennomsnittlig høyere nivå på undervisningen. Lærerne har større autoritet, både ansatte og elever er mer motiverte. En lærer som er flink i et fag, underviser i det faget, beskriver Langaker.

Han forteller også om at foreldre som kjøpere av tjenester får stille krav – og at lærerene må forvente engasjement fra foreldrene.

– Ikke ulikt det vi tar for gitt i alle norske idrettsklubber, sammenligner Langaker.

– Akademisk kvalitet

Jens Ulltveit-Moe mener man heller ikke skal undervurdere skolens internasjonale orientering.

– Jeg er veldig fornøyd med skolen fordi den holder en god akademisk kvalitet. Elevene får en bredere kulturell, europeisk bakgrunn på denne skolen. Dessuten opplever jeg det som en fordel at skolen har små klasser og få elever pr. lærer, sier elev-pappaen.

Rektor Janecke Aarnæs ved Oslo International School ønsker å være lydhør dersom foreldre er kritiske til kvaliteten på norskundervisningen. Men hun har ikke registrert noe trykk på dette.

– Foreldre har både konferansetimer med lærere og deltar på foreldremøter relativt hyppig her. Skulle det melde seg et behov for å styrke norskundervisningen, vil vi selvsagt vurdere det, sier hun.

<p>INVESTOR: Erik Langaker (52) valgte å bidra til å bygge opp Oslo International School. Hans tre barn har alle vært elever der de siste ti årene. Bildet er tatt da Langaker jobbet i England før familien kom hjem til Norge.</p>

INVESTOR: Erik Langaker (52) valgte å bidra til å bygge opp Oslo International School. Hans tre barn har alle vært elever der de siste ti årene. Bildet er tatt da Langaker jobbet i England før familien kom hjem til Norge.

Foto: Jan Johannessen, VG

 Disiplinert

Hun er heller ikke bekymret for at den språklige engelskdominansen vil gå utover norskkompetansen.

– Jeg tror ikke dette er noe som bekymrer foreldre eller elever, eller som beskriver foreldrenes holdning. Vi driver en undervisning preget av disiplinert akademisk tilnærming. Alt foregår på engelsk, bortsett fra i timene med norsk, spansk og fransk. Det snakkes engelsk hele tiden, sier Aarnæs.

Hun minner om at dette er noe ofte utdanningsbevisste foresatte er klar over før de søker barna sine inn ved skolen.

Ifølge juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet slipper Oslo International School å undervise i sidemål.

– OIS har fått godkjent fritak for opplæring i sidemål og har derfor ikke har plikt til å gi undervisning i dette, skriver direktoratet i en epost til VG.

Internasjonale skoler som er godkjent etter opplæringsloven kan søke om unntak fra opplæring i begge målformer.

Ut fra et vedtak fra Kunnskapdepartementet allerede 14. september 2004, har skolen fått innvilget unntak fra opplæringsloven § 2-5 første, andre, tredje og sjette ledd om målformer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks