Hovedinnhold

Ingen løsning i lærerkonflikten

<p>SITTER I SAMTALER: Riksmekler Nils Dalseid var optimistisk før dagens møte med partene i lærerstreiken.<br/></p>

SITTER I SAMTALER: Riksmekler Nils Dalseid var optimistisk før dagens møte med partene i lærerstreiken.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Lærernes organisasjoner avbrøt sent torsdag kveld meklingen med KS. Dermed fortsetter lærerstreiken.

Denne saken handler om:

Tips oss

– KS har ikke forstått alvoret i situasjonen og kom oss ikke i møte. Derfor er det ikke grunnlag for å fortsette meklingen, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied etter at partene hadde vært hos Riksmekleren i over tolv timer torsdag.

Hun påpeker at lærernes tydelige og bastante nei til arbeidstidsavtalen i juni er et klart signal om helt andre forventninger til resultatet enn det KS hittil har signalisert.

− Vår motpart må komme oss i møte på en helt annen måte for at vi skal komme fram til en løsning, fastslår hun.

Lærerstreik i full kraft

Også Skolenes Landsforbund, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag avsluttet meklingen med KS.

Dette innebærer at lærerstreiken fortsetter med full kraft. Utdanningsforbundet har allerede tatt ut over 5500 lærere i streik, og har planer for nye streikeuttak klare.  

Klokken 20.00 og klokken 22.00 meldte de at de fortsatt ikke hadde funnet en løsning i konflikten mellom partene. Da meldte riksmeklingsmann Nils Terje Dalseide at de hadde en god dialog og at forhandlingene gikk fremover.

Han varslet også en ny pressebriefing klokken 22.00 torsdag kveld.

Tidligere i uken var signalene tydeligere på at streiken ville vare noen dager inn i det nye skoleåret. Likevel var det en oppfatning hos noen av de involverte at samtalene har gått trått de siste dagene.

Da partene møttes til nye samtaler hos Riksmekler Nils Dalseide torsdag formiddag, var tonen mer optimistisk.

– Nå starter den reelle meklingen og vi har gitt klar beskjed om hva vi skal ha. Nå skal vi jobbe for å finne en løsning, sier leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet til VG.

- Og hva skal du ha?

- Det får du ikke vite ennå.

– Hvor viktig er det å bli ferdig før skolestart?

– Det er selvsagt viktig å unngå å streike unødig, svarer Lied.

Leder Gro Elisabeth Paulsen i Lektorlaget er enda tydeligere på at det er viktig å avslutte streiken før skolene starter igjen til uken.

– Jeg håper at vi finner en løsning i dag. Det er viktig å finne en løsning før undervisningen starter igjen til uken. Jeg er optimistisk, og har et reelt håp om at vi skal få det til, sa hun til VG like før møtet startet torsdag formiddag.

Partene i konflikten møttes også mandag denne uken hos Riksmekleren, uten å komme til noen enighet, men ble samtidig enige om å holde et nytt fellesmøte i dag klokken 10.

Klokken 16.00 er det fortsatt ingen løsning i konflikten mellom partene. Under en pressebrief sier riksmekler Nils Dalseide at de vil fortsette samtalene i fire nye timer. Partene har en god dialog og håp om løsning.

VG kjenner til at det er en stadig mer utbredt oppfatning blant partene at streiken kan være over før skolestart førstkommende mandag.

LES OGSÅ:Strenge-Torbjørn ber lærerne låse dører og inndra mobiler

Hva mener du? Diskuter med andre lesere i kommentarfeltet og på Twitter med emneknagg#vgskolestart

Riksmekler Nils Dalseide var optimistisk, men kortfattet før dagens møte ble innledet. Han gjorde det klart at partene ville bruke hele dagen på å komme videre i dag. Mekleren ønsker selvsagt også å komme frem til en løsning før elevene vender tilbake til skolebenken i neste uke.

– Ja, det kan du si, sa Dalseide til VG like før han gikk inn igjen til partene i konflikten.

Mandag i forrige uke uttalte leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, at hun hadde liten tro på at lærerstreiken blir avverget før skolestart. Torsdag morgen hadde Lied endret litt på sin retorikk.

- Vi skal jobbe for å finne en løsning nå. Et eventuelt meklingsresultat skal så ut på en ny uravstemning blant våre medlemmer.

- Hvorfor er det nødvendig?

- Vi har tradisjon for å bruke uravstemning på våre resultater i forhandlinger. Vi prøvde en gang uten, men har kommet frem til at uravstemning er et riktig verktøy for oss, svarer Lied, som måtte tåle å bli overkjørt av sine egne lærer-medlemmer før sommeren.

Et nytt nei til et anbefalt forslag fra ledelsen i forbundet, vil bli særdeles vanskelig å håndtere for Ragnhild Lied.

Opptrapping

KS og Utdanningsforbundet ble mandag 26. mai enige om en ny arbeidstidsavtale for lærerne. Men mesteparten av medlemmene i Utdanningsforbundet sa nei til avtalen i uravstemningen før sommeren. Dermed tok Utdanningsforbundet ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik 1. juli. Dette var riktig symbolsk, siden uttaket skjedde i sommerferien.

<p>VIL UNNGÅ STREIK: 5500 lærere i Utdanningsforbundet ble tatt ut i streik mandag 11. august. 132 ungdoms- og videregåendeskoler er berørt i hele Norge, med unntak av Oslo. Nå håper Riksmekleren på en snarlig løsning før elevene vender tilbake til skolebenken i neste uke.<br/></p>

VIL UNNGÅ STREIK: 5500 lærere i Utdanningsforbundet ble tatt ut i streik mandag 11. august. 132 ungdoms- og videregåendeskoler er berørt i hele Norge, med unntak av Oslo. Nå håper Riksmekleren på en snarlig løsning før elevene vender tilbake til skolebenken i neste uke.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Utdanningsforbundet trappet opp streiken mandag denne uken med 5500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler. Noen skoler starter opp onsdag og torsdag denne uken, men de aller fleste steder er det ikke skolestart før mandag i neste uke. Det er dermed fortsatt ingen elever som er rammet av streiken.

De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) sa nei til Riksmeklerens skisse allerede i mai, og har tatt ut noen av sine medlemmer i streik. de varsler også opptrapping ved skolestart.

LES OGSÅ:  Forsker kritisk til lærerstreiken og KS' krav

I Oslo blir det uansett ingen lærerstreik siden byen er et eget tariffområde, og lærerne har stemt ja til sin forhandlede avtale.

(VG / NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks