Hovedinnhold

Fotfølger Steinerhøyskolen

Regjeringen har laget en firepunktsplan for å følge lærerutdanningen ved Steinerhøyskolen og Steinerskolene spesielt tett i tiden fremover.

Denne saken handler om:

SNUR HVER STEIN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell vil følge Steinerhøyskolene spesielt tett i tiden fremover. Foto: ROBERT S. EIK
SNUR HVER STEIN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell vil følge Steinerhøyskolene spesielt tett i tiden fremover. Foto: ROBERT S. EIK

Bakgrunnen er oppmerksomheten Rudolf Steinerhøyskolen i flere år har rettet mot elevenes ytre trekk mens lærerstudentene er ute i praksis.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) slår seg ikke til ro med den omfattende redegjørelsen som Rudolf Steinerhøyskolen kom med i forrige uke. Han mener fortsatt at opplysningene som har kommet frem om Steinerhøyskolens detaljerte beskrivelser av barns ansiktsform, kroppsbygning og ganglag, ikke kan forsvares.

Krystallklar

- Min holdning er like krystallklar som før. Det er intet grunnlag overhodet for å legge noen vekt på elevens ytre trekk i forhold til undervisning, sier SV-statsråden.

Han registrerer at Steinerhøyskolen i sin redegjørelse skriver at ytre trekk ikke spiller noen vesentlig rolle.

- Samtidig er dette omtalt i deres eget materiale. Derfor må vi gå grundigere inn i Steinerhøyskolens og Steinerskolenes pedagogikk for å finne ut av dette, sier Solhjell.

I Solhjells plan inngår følgende punkter:

1. Gå grundig igjennom samtlige planverk og læringsmateriale som brukes ved Steinerhøyskolen og Steinerskolene i Norge.

2. Vurdere å be Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) om å foreta en evaluering av Steinerhøyskolens lærerutdanning - på samme måte som ble foretatt med de offentlige lærerutdanningene i 2007.

3. Vurdere å sette i gang en egen evaluering av Steinerskolene i Norge kombinert med en studie av private skoler foretatt av et uavhengig fagmiljø.

4. Utdanningsdirektoratet vil grundig gjennomgå den nye læreplanen for Steinerskolene som ennå ikke er godkjent.

- Vi vil gjøre en grundig gjennomgang av om elevene ved disse skolene får en like god opplæring som andre elever. Vi må finne ut om undervisningen er i tråd med formål, lover og forskrifter, utdyper Solhjell.

I Steinerhøyskolens seks sider lange redegjørelse til Kunnskapsdepartementet, stiller daglig leder Marianne Tellmann og rektor David Brierley seg åpne for en uavhengig gjennomgang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks