Hovedinnhold

Forskere: - Matteundervisningen er kjedelig

Norsk matematikkundervisning er kjedelig og mangler variasjon. Det er konklusjonen fra forskere ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) ved Universitetet i Oslo.

Denne saken handler om:

ILS-forskerne hadde som oppdrag å sjekke om de svake resultatene fra internasjonale undersøkelser har sammenheng med det som skjer i norske klasserom. Dybdeintervjuer og spionkameraer var forskernes verktøy, og konklusjonen er klar.

Hva er dine erfaringer fra mattetimene på skolen? Si din mening ibunnen av artikkelen!

- Det er svært liten variasjon i måten lærerne underviser på. Elevene bruker mye tid på å sitte med oppgaveløsning på egen hånd og krysser av på arbeidsplanen etter hvert som de gjør oppgavene. I studietimer opplever elevene ofte at «feil» lærer er til stede, at gymlæreren trår til med matematikkoppgaver, sier ILS-forsker Ole Kristian Bergem til Aftenposten.

Les også:Elever i Norge på mattebunnen.

Kun åtte prosent

Han er ikke i tvil om at situasjonen i klasserommene gjenspeiles i de internasjonale undersøkelsene.

- Resultatene bekrefter hverandre. Undervisningen ble ikke satt inn i en sammenheng og det som hadde foregått i timen ble sjelden oppsummert, sier Bergem.

Les også:Etterlyser praktisk matte.

Bare 8 prosent av norske lærere som underviser i matematikk på åttende trinn har faglig fordypning i matematikk.
Internasjonalt har 64 prosent av lærerne slik kompetanse.

Bergem er overbevist om at lærernes manglende utdanning i matematikk er årsaken til at de ikke klarer å gjøre faget variert og relevant for elevene.

Les også:Vil splitte opp lærerutdanningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks