Hovedinnhold

Elevene taper luft-kamp

Det er kamp om luften i norske klasserom. Det åpnes for at elevene kan få undervisning i dobbelt så tung luft som i dag.

Denne saken handler om:

Bergens fremste miljøpolitiker, Nils Arild Johnsen (Sp), gir grønt lys til at skolene kan ha dobbelt så tung luft i klasserommene. Han har langt på vei fått støtte i Helsedepartementet.

Leder i Elevorganisasjonen, Robert Terdal Moe, reagerer kraftig:

- Dette burde Bergen kommune holdt seg for god til. Problemet er jo at inneklimaet er for dårlig fra før for tusenvis av barn og unge i norsk skole.

Han har landets foreldreutvalg, astmatikere og inneklimaeksperter i ryggen. Alle er redde for at fattige norske kommuner vil nedprioritere elevenes arbeidsmiljø ytterligere etter at saken i Bergen blir kjent.

Bare i Bergen kommune mangler over 90 skoler og barnehager godkjent inneklima, ifølge opplysninger fra kommunens eget inneklima-utvalg.

Det var de stadige overskridelsene av grenseverdiene som fikk Bergen kommune til å søke departementet om snillere grenser for dårlig luft. Bergen Bygg og Eiendom syntes gjeldende grense på 1000 ppm var vel "spenstig". De foreslo likegodt 2000 ppm, som øvre grense for CO2-innholdet i inneluft.

I svaret fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt heter det at det bør gis rom for en pragmatisk håndtering av slike saker, fremfor at enhver overskridelse skal være styrende for prioriteringer.

Det tar Bergen kommunes miljøbyråd til inntekt for sitt syn på saken.

- Jeg tolker departementet og Folkehelseinstituttet slik at naturlig lufting og godt renhold kan være et fornuftig alternativ til nye, kostbare ventilasjonsanlegg. Men vi vil fortsette det programmet vi har for inneklimatiltak, sier Johnsen.

Tiltakene koster rundt 150 millioner kroner. Bergen kommune har regnet ut en besparelse på 20 millioner med dobbelt så høy grenseverdi på dårlig inneluft.

Leder i inneklima-utvalget i Bergen, Sonja Skotheim, er skuffet over svaret fra Helsedepartementet. Hun viser til at dårlig luftskift i klasserom går ut over elevenes konsentrasjon og læringsevne.

- Departementets svar var ikke så klart som vi ønsket. Her er det snakk om mye, mye høyere grenseverdier enn tidligere, sier Skotheim til VG.

- Dette er tragisk, sier Per Blikra - mangeårig hovedverneombud i Bergensskolen.

I departementets svar presiseres det at dagens grenseverdi på 1000 ppm beholdes, men at dette kun er en veilendende norm og anbefaling, og ikke et rettslig bindende krav.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks