Hovedinnhold

Doktorgradsstudenter jukset på etikkeksamen

SKUFFET DEKAN: Dag Rune Olsen er dekan ved matematisk-naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Bergen. Han sier fakultetet arbeider aktivt med å øke bevisstheten rundt bruk av skriftlige kilder. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
SKUFFET DEKAN: Dag Rune Olsen er dekan ved matematisk-naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Bergen. Han sier fakultetet arbeider aktivt med å øke bevisstheten rundt bruk av skriftlige kilder. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
BERGEN (VG) Fem doktorgradskandidater ved Universitetet i Bergen er tatt for å ha jukset på eksamen i etikk de siste to årene.

Denne saken handler om:

Vet du om alvorlig juks?

Alle fikk eksamen annullert, mens to ble utestengt fra Universitetet i et semester. Tre av sakene kom opp i 2008, og gjaldt fusk på et doktorgradskurs i vitenskapsteori og etikk høsten 2007.

En av de fem undervisningsdagene var - ironisk nok - i sin helhet viet til temaene fusk, plagiat, uredelighet og akademiske normer og verdier.

Etter det VG får opplyst, ble flere av juksemakerne avslørt av et tekstgjenkjenningsprogram som kan oppdage tekst som er tatt fra andre kilder.

20 prosent sammenfall

I den ene saken viste programmet at det var rundt 20 prosent sammenfall mellom kandidatens tekst og tre ulike kilder.

Kandidaten hadde ikke oppgitt noe sted at han hadde sitert fra andre kilder, og det var heller ingen kildehenvisninger i teksten, slik reglene krever.

Klagenemnda slår fast at deler av teksten i besvarelsen var sterkt sammenfallende med de aktuelle kildetekstene, for det meste ord-for-ord-likhet.

Les også:Én av 20 innrømmer eksamensjuks

Studenten forklarte derimot at han ikke på noe tidspunkt hadde til hensikt å fuske. Han mente også at deler av teksten som ble karakterisert som problematisk, ikke var nødvendig å sitere, fordi det var så allment kjent at ingen kildehenvisning var nødvendig.

Ledelsen ved Universitetet mente kandidaten bevisst hadde kopiert andre forskerne, og at han derfor hadde opptrådt forsettlig. Han fikk eksamen annullert og ble utestengt i et halvt år.

Elementært

- Det er elementært, særlig for en doktorgradsstudent, at henvisning til kilder skal angis både i den løpende teksten og i litteraturlisten, understreker klagenemnda.

I en annen sak ble ikke kandidaten utestengt fra studiet fordi vedkommende hadde forsøkt seg på det klagenemnda mener var et forsøk på hederlig referering. Nemnda mente likevel at han hadde fusket, og at det var grunn til å reagere med et disiplinærvedtak.

I 2007 ble en doktorgradskandidat utestengt i ett semester etter å ha blitt tatt i juks på et annet etikk-kurs. Vedkommende klaget, og fikk delvis medhold.

I desember i fjor ble en ny kandidat tatt i juks på etikkeksamen, som består av et essay.

Universitetsrektor Kari Tove Elvbakken skriver i en kommentar til klagenemndas årsmelding for 2008 at det er vanskelig å nå frem med adekvat informasjon og veiledning overfor en del studenter og doktorgradskandidater av utenlandsk opprinnelse.

Alle de fem som er tatt i juks de siste årene er utenlandske studenter.

- Et paradoks

- Det er et paradoks at det er forskningsjuks i fag som handler om etikk i forskningen, sier dekan Dag Rune Olsen ved det matematisk-naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Bergen.

Fire av de fem juksesakene ved kurset i vitenskapsteori og etikk som er avslørt ved Universitetet i Bergen siden 2007, gjelder doktorgradsstudenter ved dette fakultetet.

- En sak er under behandling, og den vil jeg ikke kommentere. De tre andre sakene gjelder alle utenlandske studenter, og alle er av en slik karakter at det handler om klipp og lim. De har kopiert andres tekst fra internett, sier Olsen.

Les også:Elleve studenter utvist for juks

Årlig uteksamineres 75-85 doktorgradskandidater ved fakultetet, og cirka en tredel er utenlandske studenter.

- Om juksesakene skyldes manglende etikk og moral, eller om det handler om mangel på forståelse for eiendomsretten til skriftlig materiale, er jeg usikker på, sier Olsen.

- Veldig skuffende

- Det er veldig skuffende at doktorgradsstudenter blir tatt i juks, sier etikkprofessor Alexander W. Cappelen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

- At dette skjer i et kurs som også tar for seg forskningsetikk er mildt sagt paradoksalt. Dessverre er det nok et uttrykk for at enkelte forskningsmiljøer har lite fokus på dette.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks