Hovedinnhold

David Lynch presenterte «vidunderkur» for SV-Kristin

ENGASJERT: Den verdenskjente filmregissøren David Lynch lyktes ikke helt med å overbevise kunnskapsminister Kristin Halvorsen om at meditasjon bør innføres i norske skoler. Foto: Erik Johansen/Scanpix
ENGASJERT: Den verdenskjente filmregissøren David Lynch lyktes ikke helt med å overbevise kunnskapsminister Kristin Halvorsen om at meditasjon bør innføres i norske skoler. Foto: Erik Johansen/Scanpix
(VG Nett) Filmlegenden David Lynch håper kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil følge opp hans anbefalinger om å innføre meditasjon som en del av undervisningen i norske skoler.

Denne saken handler om:

Den verdenskjente regissøren er i Oslo for å fronte arbeidet med The David Lynch Foundation, som bygger på Beatles-guruen Maharishi Mahesh Yogis teknikker for transcendental meditasjon.

Under besøket skal han blant annet møte kronprinsparet, justisminister Knut Storberget og kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Ifølge filmlegenden kan bruk av meditasjon blant annet motvirke kriminalitet, forbedre skoleelevenes resultater og stanse mobbing i skolen.

- Dette systemet hjelper folk å forandre seg innenfra. Man får ut alle de negative følelsene og ender opp med lykkeligere og mer lærevillige elever, sier Lynch.

- Sprer seg

Han var strålende fornøyd etter det timelange møtet med kunnskapsministeren og hennes stab tirsdag formiddag.

- Hennes respons var veldig bra. Jeg er sikker på at hun vil ta med seg det hun har hørt i dag, og at vi snart vil se denne metoden i norske skoler, sier Lynch til VG Nett utenfor Kunnskapsdepartementet.

På møtet med statsråden utfordrer regissøren kunnskapsministeren til å teste ut systemet i ti skoler. Ifølge Lynch er det nå ventelister blant skoler i USA for å ta meditasjonsteknikken i bruk.

- Dette sprer seg nå over hele verden, slår han fast.

Ingen anbefaling

Kristin Halvorsen vil imidlertid ikke anbefale skolene å innføre den spesielle meditasjonsteknikken som en del av undervisningen.

- Lynch har på en overbevisende måte fortalt hvordan han og andre har fått hjelp av disse teknikkene, men jeg vil ikke anbefale noen spesielle metoder overfor skolene, sier Halvorsen.

- Ser du noen grunn til å advare skolene mot å bruke dette i undervisningen?

- Jeg har tillit til at de som jobber lokalt kan vurdere om dette er noe for dem, men det er helt uaktuelt å innføre et slikt program uten at foreldre og andre aktører slutter opp om det, sier Halvorsen.

Lynch legger ikke skjul på at han ofte møter skepsis når han reiser rundt i verden for å markedsføre vidunderkuren.

- Dette virker rart på mange, men det er ingen spøk. Dette virker. Når folk ser de fantastiske resultatene, så vil de forandre holdning, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks