Hovedinnhold

John Fredriksen: - Fått nok av Norge

** Åpner for å flytte ut fisk og olje også
** Freder Trond Giske

ÅPENHJERTIG: John Fredriksen forteller for første gang om hvorfor han nå flagger sine siste skip ut av landet. Her er han på vei fra et møte med næringsminister Trond Giske. Foto: Frode Hansen
ÅPENHJERTIG: John Fredriksen forteller for første gang om hvorfor han nå flagger sine siste skip ut av landet. Her er han på vei fra et møte med næringsminister Trond Giske. Foto: Frode Hansen
John Fredriksen planla å flagge hjem mange av sine skip, men snudde. Han sier han blir syk av Norge. - Jeg orker rett og slett ikke mer, sier han.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Tankreder John Fredriksen omregistrerte nylig fem skip fra den norske skipsregisteret Nis-Nor til Marshalløyene i Stillehavet. Dermed har Norges rikeste mann ikke lenger et eneste norskregistrert fartøy i flåten.
  • I januar i år varslet Fredriksen at han ville flagge hjem fire skip, etter påtrykk fra næringsminister Trond Giske. Giske roste den gang skipsrederen for beslutningen.

For første gang siden hans mye omtalte snuoperasjon ble kjent i forrige uke, hvor han bestemte seg for å flagge ut skip, i stedet for hjem, forteller John Fredriksen om årsakene sitt valg. Han tar i dette intervjuet et generaloppgjør med Norge og norske myndigheter over flere tiår.

- Uforutsigbart

Han utelukker ikke at han i fremtiden også kan komme til å flytte ut sin norske oppdrettsvirksomhet og oljeindustri.

- Det er riktig at vi planla en liten hjemflagging, i tillegg til de fem skipene som er i det norske registeret. Men etter å ha vurdert rammevilkårene meget nøye, falt vi ned på at det beste er å flagge ut, ikke inn, sier Fredriksen.

Les også:Jubler for «Front Cecilie»

VG møtte ham på Hotel Continental, der han i går kveld deltok i nyåpningen av ærverdige Theatercaféen.

Les også:John Fredriksen vurderer å flytte skip til Norge

Han ser på oss og hevder at han er oppriktig.

- Den viktigste årsaken til at vi flagger ut, bygger på 30-40 års erfaring med de ulike norske myndighetene. Jeg er kommet til en endelig slutning: Maritime vilkår endrer seg kontinuerlig. Norge har et system hvor forutsetningene endrer seg hele tiden. Jeg kan ikke bli i Norge når usikkerheten om rammevilkårene er så store.

- Hva mener du med det?

- Jeg orker rett og slett ikke mer. Norge er blitt for vanskelig å drive fra. Det er ikke verdt belastningen. Jeg blir syk av det. Mitt system har opp gjennom årene vært med på å initiere og å bygge opp utallige maritime bedrifter med base i Norge, men mangelen på kontinuitet og forutsigbarhet gjør det håpløst å fortsette.

Milliardbidrag

Les mer om denne saken i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (24.08.2010)
Les mer om denne saken i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (24.08.2010)

Han sier det ikke er det norske folk han er syk av, men av de norske rammevilkårene han opplever politikerne stadig endrer.

- Vurderer du også «å flagge ut» norske virksomheter innen oljeindustri og fisk?

- Ikke for øyeblikket, men situasjonen satt av norske rødgrønne politikere vil alltid måtte vurderes, sier han.

Les også:Solid overskudd for Marine Harvest

Fredriksen opplever at han ikke får kreditt for at han faktisk er en av Norges største private arbeidsgivere, med anslagsvis 10000 norske arbeidsplasser.

- Våre bedrifter i Norge betaler fem til seks milliarder kroner i skatt hvert år, og vi bidrar med tusenvis av arbeidsplasser og verdiskapning.

- Har næringsminister Trond Giskes behandling av saken bidratt til at du flagger ut?

- Nei, tvert om, han er en av de bedre. Han er ikke årsaken.

Saken fortsetter under bildet...

FÅR SKRYT: Næringsminister Trond Giske roses av John Fredriksen. Foto: Frode Hansen
FÅR SKRYT: Næringsminister Trond Giske roses av John Fredriksen. Foto: Frode Hansen


- Bare tull

Aftenposten skrev 20. august at Rederiforbundet ba Giske sørge for at utflyttede kan være mer enn 60 dager i Norge uten å bli skattlagt. Fredriksen og hans nestkommanderende har forsøkt å endre ordningen slik at de kan være noe mer i Norge, selv om de privat har flagget ut.

«I juni kom avslaget fra Johnsen, uker senere flagget John Fredriksen ut», skrev Aftenposten.

Fredriksen sier den saken ikke har noe å gjøre med hans vurdering av hvor skipene skal være registrert.

- Nei, overhodet, det er bare tull. Det er helt andre vurderinger som ligger til grunn.

Han avviser også at det er skattespørsmål som får han til å ikke flagge hjem.

- Nei, det skyldes ikke reglene for skipsregisteret eller skatt, men om en helhet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks