Hovedinnhold

Giske om Fredriksen-flaggingen: - Ikke verdens største sak for oss

FÅR HJEMLENGSEL: Nærings- og handelsminister Trond Giske mener det ikke er noen stor sak at skipsreder John Fredriksen flagger skip ut av Norge. Her er statsråden i Stavanger under Offshore Northern Seas, ONS i Stavanger. Foto: Scanpix
FÅR HJEMLENGSEL: Nærings- og handelsminister Trond Giske mener det ikke er noen stor sak at skipsreder John Fredriksen flagger skip ut av Norge. Her er statsråden i Stavanger under Offshore Northern Seas, ONS i Stavanger. Foto: Scanpix
(VG Nett) Nærings- og handelsminister Trond Giske kommenterer mangemilliardær John Fredriksen utflagging med å si at han selv får hjemlengsel av å være i utlandet.

Denne saken handler om:

Fakta

  • I henhold til dagens regelverk kan en utflyttet nordmann oppholde seg i Norge maksimum 61 dager uten å bli skattlagt.
  • 61-dagersregelen ble innført i 2006, og førte til at Norges rikeste mann, skipsreder John Fredriksen, gjorde kypriotisk statsborger av seg.
  • Før 2006 kunne utflyttede nordmenn oppholde seg inntil 181 dager i Norge uten å måtte betale skatt.

    Kilde: Aftenposten

Den noe personlige ytringen kom Arbeiderpartiet-statsråden med da han for første gang kommenterte VGs nyhet under sitt besøk i Stavanger tirsdag.

BAKGRUNN:- Jeg blir syk av Norge

- Dette er ikke verdens største sak for oss, det dreier seg om fire-fem skip som får et annet flagg enn det norske, sier statsråden til NTB.

Giske er i oljehovedstaden for å besøke petroleumskonferansen og utstillingen ONS.

Norges rikeste mann, John Fredriksen planla å flagge hjem noen av sine skip, men i forrige uke ble det kjent at han snur tvert om og heller flagger ut de siste norskregistrerte fartøyene i tankflåten.

- Best å flagge ut

- Vi planla en liten hjemflagging, i tillegg til de fem som er registrert i det norske registeret. Men etter å ha vurdert rammevilkårene nøye, falt vi ned på at det beste er å flagge ut, ikke inn, sier Fredriksen til VG.

Nærings- og handelsministeren synes ifølge NTB at det er trist at Fredriksen føler det slik:

- Vi tar det til etterretning. Samtidig registrerer vi at det

FLAGGER UT: Skipsreder John Fredriksen. Foto: Scanpix
FLAGGER UT: Skipsreder John Fredriksen. Foto: Scanpix

er 63 nye skipsregistreringer i skipsregisteret Nis-Nor så langt i år. Det er dobbelt så mange som i fjor. Det, kombinert med at vi har Europas laveste arbeidsledighet, viser at det er fullt mulig å drive næringsvirksomhet i Norge.

I intervjuet med VG tirsdag sier Fredriksen blant annet at han «blir syk av å være i Norge».

Les også:- Fredriksen fremstår som «tullete»

- Når han sier han blir syk av å være i Norge, må jeg si at jeg er omvendt. Jeg blir syk av hjemlengsel når jeg ikke er i Norge. Norge er et godt land, også for dem som driver næringsvirksomhet. Det er jo Fredriksens virksomhet et bevis på, sier Giske.

- Privat liten protest

Næringsministeren sier han ikke har behov for å komme med personlige karakteristikker av Fredriksen:

- Selv om jeg syns vi gjør ting bra nå, kan vi sikkert gjøre ting bedre i Norge. Vi vil bidra til å skape fortsatt gode rammevilkår for at både Fredriksen og andre kan drive godt her.

Gunnar Stavrum har sammen med Odd Harald Hauge skrevet den uautoriserte biografien «Storeulv» om John Fredriksen. Han mener milliardæren lar være å flagge skip hjem i en ren protest mot at han ikke får være mer i Norge uten å betale skatt.

Stavrum forteller at Fredriksen ønsker å tilbringe mer tid i Norge for å være sammen med familie og venner - men at han hindres av de norske skattereglene. Dersom Fredriksen er mer enn 61 dager i Norge i løpet av et år, risikerer han å måtte betale formueskatt til Norge. Det vil milliardæren unngå for enhver pris.

- Fredriksen har nok fått signaler fra Trond Giske om at ønsket hans om å være mer i Norge ikke vil bli oppfylt. Han er redd for å betale formueskatt, så dette er nok hans private lille protest mot det norske systemet, sier Stavrum.

- Den regelen betyr at Fredriksen må holde seg unna Norge. Han er glad i Norge, nordmenn og norsk natur, og vil gjerne være her mer, legger Stavrum til.

- Tror du han føler seg urettferdig behandlet?

- John Fredriksen føler seg alltid urettferdig behandlet. Både av partnere og forretningspartnere, svarer Stavrum.

Avviser

John Fredriksen er verdens største skipsreder, med en formue på over 40 milliarder kroner. I januar i år varslet han at han ville flagge hjem fire skip - etter påtrykk fra næringsminister Trond Giske (Ap).

Men nylig omregistrerte i stedet John Fredriksen fem skip fra det norske skipsregisteret Nis-Nor til Marshalløyene i Stillehavet. Dermed har Norges rikeste mann ikke lenger et eneste norskregistrert fartøy i flåten.

- Jeg tror Fredriksen mener at han bør kunne være i Norge opp mot halvparten av tiden - slik regelen var tidligere. Når han skal bedrive hobbyene sine og besøke venner så blir det lite for han med 61 dager, mener Stavrum.

Fredriksen derimot sier i intervjuet i dagens VG at den saken ikke har noe å gjøre med hans vurdering av hvor skipene skal vøre registrert.

- Nei, overhodet, det er bare tull. Det er helt andre vurderinger som ligger til grunn.

Fredriksen avviser også at det er skattespørsmål som får han til å ikke flagge hjem.

- Nei, det skyldes ikke reglene for skipsregisteret eller skatt, men om en helhet, mener Fredriksen.

Rederiskatten

Stavrum mener også at Regjeringens behandling av rederiskatten har bidratt til at Fredriksen ikke lenger vil flagge hjem mange av sine skip.

Stortinget vedtok i 2007 at rederiene skulle betale skattegjeld på totalt 21 milliarder kroner. Men tre norske rederier gikk til sak mot staten og vant i Høyesterett.

- Fredriksen har en skepsis til norske myndigheter. Og når norske myndigheter krevde tilbake rederiskatten ble han nok enda mer skeptisk, påpeker Stavrum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks