Hovedinnhold

De tjener millioner på barna dine

** Haugesund-kvinne Norges barnehagedronning
** Gründerfamilie med over 350 mill. i formue
** Får store offentlige tilskudd

HAR GJORT BARNEHAGE TIL BUTIKK: (F.v.) Benn Eidissen, Eli Sævareid og Thomas Havnegjerde eier tre av Norges største private barnehagekjemper - som har blitt millionbutikk. Foto: Scanpix/Haugesunds Avis/Anders Vanderlook
HAR GJORT BARNEHAGE TIL BUTIKK: (F.v.) Benn Eidissen, Eli Sævareid og Thomas Havnegjerde eier tre av Norges største private barnehagekjemper - som har blitt millionbutikk. Foto: Scanpix/Haugesunds Avis/Anders Vanderlook
(VG Nett) Neste år pøses milliarder av norske skattekroner inn i private barnehager. De største eierne tjener millioner.

Denne saken handler om:

Private barnehager

  • Da barnehageforliket ble inngått med bredt politisk flertall i Stortinget i 2003 ble private barnehageeiere lovet likebehandling i forhold til offentlig støtte
  • Halvparten av barnehagetilbudet dekkes i dag av private
  • Private barnehageeiere tar ut omlag én prosent i utbytte, noe som tilsvarer 100 millioner kroner i året
  • Barnehagesektoren får 27 milliarder i støtte over statsbudsjettet i 2011. Halvparten går til private eiere.
  • I budsjettet foreslår regjeringen å bevilge 92,5 millioner kroner til opptrapping av tilskuddet til ikke-kommunale barnehager
  • Det betyr at minimumstilskuddet til private barnehager økes fra 88 til 91 prosent av det de kommunale barnehagene i gjennomsnitt mottar i offentlig finansiering med virkning fra 1. august 2011.
  • Foreldrene betalte i 2009 20 prosent av private barnehagers driftsutgifter
Kilder: SSB, Kunnskapsdepartementet

For mens politikerne har gitt løfte på løfte om full barnehagedekning, har det private barnehagemarkedet vokst seg inn i himmelen.

HAR DU TIPS OM DETTE TEMAET?  Kontakt VG Nett!

Rause offentlige støtteordninger, foreldrebetaling og smart forretningsdrift har gjort flere av eierne styrtrike, viser VG Netts kartlegging av de største barnehagebaronene.

Basert på opplysninger fra Kunnskapsdepartementet og Private barnehagers landsforbund (PBL) har vi tatt for oss økonomien hos de ti antatt største aktørene i privat barnehagesektor.

Se listen over barnehagetoppene nederst i saken

SKATTELISTENE: Søk her!

Ligningstallene for 2009 avslører at et stort flertall av eierne hadde millioninntekter i fjor. Flere personer har også bygd seg opp store personlige formuer. De siste fem årene har norsk barnehagedrift blitt så attraktivt at selv utenlandske investorer har kjøpt seg inn i bransjen, viser VG Netts kartlegging.

Eierne: - Bygger ikke barnehager for å tjene penger

Barnehagedronning med millionformue

Helt på toppen av barnehagetronen sitter Eli Sævareid, daglig leder og grunnlegger av Trygge Barnehager. Eventyret startet da Sævareid selv trengte barnehageplass til sønnen i 1987, og har senere vokst til den største privateide barnehagekjeden i landet.

HVORDAN ER DEN NORSKE BARNEHAGEHVERDAGEN?Del dine erfaringer i protokollen!

Med 130 barnehager i porteføljen hadde entreprenørselskapet Trygge Barnehager AS, der Sævareids ektemann Sigurd Steen Aase er daglig leder, en omsetning på 430 millioner kroner i fjor, ifølge regnskapet.

Sævareid tjente 3,4 millioner kroner i fjor, og sto oppført med en formue på 46,2 millioner kroner. Ektemannen tjente drøye 1,8 millioner kroner, og hadde en formue på drøye 52 millioner kroner.

Selskapsprofiler viser at Sævareid ikke tok utbytte direkte fra Trygge Barnehager AS i fjor. Fra investeringsselskapet Vanadis, som eier Vista Holding, som igjen eier Trygge Barnehager AS, tok hun som helaksjonær ut 3,5 millioner i utbytte i fjor og 1,1 millioner i 2008.

HVA SIER EGENTLIG SKATTETALLENE? Dine Penger-eksperter svarer deg fra klokken 10

På spørsmål om hvilken rolle muligheten for å tjene penger spilte da hun bygget opp livsverket sitt, skriver Sævareid at hun ville drevet ulovlig hvis hun ikke tjente penger.

- Hvis man ikke klarer å tjene penger på forretningsvirksomheten man starter, vil man til slutt ikke klare å betale lønn til ansatte og leverandører, samt skatt til det offentlige. Det er helt nødvendig å tjene penger. Hvis man ikke tjener penger taper man penger, og da driver man ulovlig, sier barnehagegründeren.

Solgte for 300 mill.

I barnehagedronningens nabokommune Karmøy eier en far og en sønn Norges andre store barnehagekjempe, Espira. Riktignok solgte Einar Magne Jansen (68) og sønnen Jonny (47) nesten halvparten av selskapet til det nordiske investeringsfondet Capman Buyout i 2008.

Salget av barnehagene innbrakte rundt 300 millioner, som trolig har bidratt vesentlig til den svimlende formuen på 262,9 millioner 68-åringen sto oppført med i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Figuren viser fordeling av barn i offentlige og private barnehager i Norge, etter fylke. Foto: SSB
Figuren viser fordeling av barn i offentlige og private barnehager i Norge, etter fylke. Foto: SSB

Gjennom investeringsselskapene Venadis AS og Fotveien Invest er de to fremdeles tungt inne med til sammen rundt 40 prosent av aksjene i selskapet, som driver 64 barnehager over hele landet. Foruten formuen, tjente Einar Magne Jansen 15,8 millioner kroner i fjor. Sønnen Johnny sto oppført med null i inntekt, men hadde en formue på 64, 6 millioner kroner.

HVA SYNS DU OM AT SKATTELISTENE ER ÅPNE?Si din mening i protokollen!

VG Nett har ikke lyktes å komme i kontakt med Einar Magne Jansen eller Jonny Jansen. Men Thomas Havnegjerde, som er administrerende direktør og eier 2,75 prosent av aksjepostene i Espira Gruppen AS, karakteriserer i en e-post til VG Nett jobben som barnehagesjef som en hvilken som helst jobb i næringslivet. Han var tidligere sjef for Flytoget. I fjor tjente han drøye 1,9 millioner kroner.

- Når investeringen kommer fra det offentlige og ikke fra egen lomme, hvorfor skal de private eierne ha ubegrenset rett til å ta ut utbytte?

- Spørsmålet ditt vitner om mangel på kunnskap. Eierne av private barnehager har store investeringer og kostnader til drift av barnehager, og disse dekkes kun delvis opp av offentlige tilskudd. Private barnehager er billigere for det offentlige. Dermed oppstår muligheten for en vinn-vinn-situasjon: Det offentlige sparer penger, og private eiere kan få avkastning samtidig som man bidrar til beste for samfunnet, skriver han i en e-post til VG Nett.

LES HELE INTERVJUET MED HAVNEGJERDE, SÆVAREID OG ANDRE BARNEHAGETOPPER HER

Barndomskamerater

Under de to gigantene er det også en rekke andre aktører som har slått seg stort opp på barnehager. I Nord-Norge er barndomskompisene og forretningspartnerne Benn Eidissen og Even Carlsen landsdelens ukronede barnehageprinser.

Nordnorsk barnehagedrift driver 17 barnehager i Tromsø, Bodø og Lofoten, og omsatte for rundt 2,7 millioner kroner i fjor. De to er hovedaksjonærer i selskapet Acea Holding, som eier driftsselskapet. Gjennom dette selskapet eier de to også Vifo-barnehagene på Romerike, totalt 14. Dette selskapet omsatte for over fem millioner kroner i fjor.

Ifølge skattelistene tjente Eidissen 6,7 millioner kroner i 2009 og sto oppført med en formue på drøye 13 millioner kroner. Carlsen hadde en inntekt på 1,2 millioner og en formue på drøye 52 millioner kroner. Sistnevnte har i tillegg en solid formue. Så sent som i 2008 havnet Eidissen og Carlsen i medienes søkelys, da det ble kjent at de mellom 2002 og 2005 tok ut rundt 17 millioner kroner i utbytte. De to forsvarte millionutbyttet med at det gikk til videre investeringer til barnehagedriften. De siste tre årene er det ikke tatt ut utbytte.

Artikkelen fortsetter under bildet...

TRENGTE BARNEHAGEPLASS: Benn Eidissen startet barnehage da han slet med å få barnehageplass. Nå driver han 31 barnehager sammen med barndomsvennen Even Carlsen. Foto: Anders Vanderloock
TRENGTE BARNEHAGEPLASS: Benn Eidissen startet barnehage da han slet med å få barnehageplass. Nå driver han 31 barnehager sammen med barndomsvennen Even Carlsen. Foto: Anders Vanderloock

LES OGSÅ: Nesten annenhver nye barnehageplass er privat

I Østfold er det Borg Barnehager som dominerer, med elleve barnehager i fylket samt Ski. Eirik Husby, som er utdannet førskolelærer, og partneren Egil Nicolaysen eier selskapet. De tjente til sammen drøye 4,1 millioner kroner i 2009, ifølge skattelistene. Sistnevnte sto dessuten oppført med en formue på 12,6 millioner kroner. I tillegg til Borg Barnehager eier duoen også selskapet Barnehagenett AS, som ifølge regnskapet driver med bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning.

En annen sentral aktør på Østlandet er Barnas Barnehage, som driver totalt 15 barnehager i Oslo og Bærum. Også er det et

VIL PRESSE PRIVATE: Etter å først ha fått drahjelp av private for å oppnå full barnehagedekning, øsnker nå kunnskapsminister Kristin Halvorsen å begrense utbytteretten til eierne. Foto: Robert S. Eik Foto:
VIL PRESSE PRIVATE: Etter å først ha fått drahjelp av private for å oppnå full barnehagedekning, øsnker nå kunnskapsminister Kristin Halvorsen å begrense utbytteretten til eierne. Foto: Robert S. Eik Foto:

ektepar som står bak driften. Administrerende direktør Hanne Klamerholm og ektemannen Anders Haug tjente til sammen drøye 7,4 millioner kroner i fjor. Klamerholm hadde dessuten millionformue.

Forsker: - De lyver

Et annet ektepar som har slått seg opp på barnehagedrift, er Randi og Hans Jacob Sundby fra Jessheim i Akershus. De tjente begge under millionen i fjor, men sto samtidig oppført med millionformuer. Læringsverkstedet driver 15 barnehager i Ullensaker, Nannestad, Nittedal, Eidsvoll og Kristiansand. I Kristiansand har Læringsverkstedet konkurranse fra Fire Årstider, som består av 13 barnehager. Kvinnen bak dette er Hilde Sundstøl. Hun tjente drøye halvannen millioner kroner i fjor.

FLERE BARNEHAGETALL: Les mer på SSBs sider

Grønmyr barnehager i Røros dominerer det private barnehagemarkedet i Sør-Trøndelag. Eier Bjørn Grønmyr tjente nesten fire millioner i fjor og står oppført i skattelistene med en formue på 13,7 millioner. I Bergen er Barnehagene Regnbuen den kommersielle aktøren på barnehagemarkedet. Rolf Tore Andersen eier gjennom TA Holding selskapet som drifter de fem barnehagene.

Han har en gigantformue på 72 millioner kroner, og tjente i fjor 1,8 millioner kroner, men holdingselskapet hans har også vært aktivt innen eiendomsmegling.

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, Clas Jostein Claussen, sier private eiere som hevder de ikke skor seg på det offentlige lyger.

- Det kommer ingen penger inn i barnehagesektoren som ikke er offentlige. Morselskapene i denne bransjen har ingen annen funksjon enn å serve de andre, mindre selskapene. Fordi de samme personene gjerne sitter i begge selskapene er dette ikke noe annet enn en sofistikert måte å få ut pengene på, sier Claussen til VG Nett.

Hva syns du om offentige skattelister?Si din mening

Forstå skattelistene: Dette tjener vi egentlig

Barnehagetoppene

Navn Inntekt Formue Skatt
Einar Magne Jansen
Espira
15 891 826
262 914 144
7 432 909
Benn Harald Eidissen
Nordnorsk barnehagedrift/Vifo
6 773 063
13 024 343
2 221 219
Hanne Klamerholm
Barnas Barnehage
4 440 695
4 738 692
2 103 198
Eli Sævareid
Trygge Barnehager
3 400 692
46 283 881
1 885 606
Anders Haug
Barnas Barnehage
3 044 780
868 792
1 343 615
Egil Nicolaysen
Borg Barnehager
2 679 911
12 610 533
1 369 732
Thomas Havnegjerde
Espira
1 999 667
0
919 166
Sigurd Steen Aase
Trygge Barnehager
1 851 845
52 198 487
1 206 233
Rolf Tore Andersen
Barnehagene Regnbuen
1 811 132
72 136 692
1 520 509
Eirik Husby
Borg Barnehager
1 544 982
0
710 016
Hilde Sundstøl
Hilde Sundstøl
1 510 040
0
729 129
Even Carlsen
Nordnorsk barnehagedrift/Vifo
1 253 874
52 487 617
1 114 079
Hans Jacob Sundby
Læringsverkstedet
968 992
2 924 721
431 052
Randi Lauvland Sundby
Læringsverkstedet
628 634
1 803 222
247 130
Johnny Jansen
Espira
0
64 677 582
749 926

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks