Hovedinnhold

- Skadelig for Stortinget og politikkens omdømme

SVEKKET OMDØMME: Politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, og politisk kommentator i VG, Olav Versto sier at pensjonssaken er skadelig for Stortingets omdømme. Foto: VG
SVEKKET OMDØMME: Politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, og politisk kommentator i VG, Olav Versto sier at pensjonssaken er skadelig for Stortingets omdømme. Foto: VG
(VG Nett) Pensjonssaken er skadelig for Stortinget og politikkens omdømme, mener politiske kommentatorer. - Politikken taper autoritet når noe som dette blir kjent, sier Olav Versto.

Versto, som er politisk kommentator i VG, sier at det er med på å undergrave respekten for lov og rett når politikere unntar seg selv fra de reglene de selv har laget.

- Staten er helt nådeløs overfor alle oss andre hvis vi skulle komme i skade for å ha unndratt skatt, eller mottatt trygd eller pensjon på uriktige vilkår. Vi vet jo at folk har blitt dømt til ubetinget fengsel for å urettmessig ha tilegnet seg ganske små beløp, som er mye mindre enn noen av disse seks har fått for mye, sier Versto til VG Nett.

I Riksrevisjonens rapport går det fram at seks stortingspensjonister har mottatt til sammen nesten seks millioner kroner for mye i pensjon fra Stortinget.

Også politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, og politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, sier at saken vil ha en veldig negativ effekt.

- Stortingets omdømme blir svekket av slike saker. Det er helt avgjørende at politikere må være veldig nøye med å følge de lover og regler som de selv har vært med på å gi, sier Strand til VG Nett.

DÅRLIGE FORKLARINGER: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. Foto: VG
DÅRLIGE FORKLARINGER: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle. Foto: VG

- Forklaringene holder ikke

- Flere har sagt at de har handlet i god tro og tok i mot det som kom. Det er en menneskelig forklaring, men ville ikke blitt godtatt av Trygdeetaten fra herr eller fru Olsen. Det er en dårlig forklaring og holder rett og slett ikke, sier Harald Stanghelle.

Versto sier at forklaringene til de tidligere stortingsrepresentantene er svært tynn.

- Det er snakk om folk som har sittet på Stortinget i mange år og det er oppegående folk. Da må man kunne forvente, for ikke å si forlange, at de setter seg nøye inn i regelverket for de ordningene de selv har laget og pinlig etterlever dem. De kan ikke komme unna med å si at de ikke kjente til regelverket og at de ikke visste om det - tenk om vi andre skulle si noe slikt! sier Versto.

Han sier videre at hvis det hadde vært snakk om vanlige velgere, så hadde de blitt straffeforfulgt.

- Jeg sier ikke at det bør skje i dette tilfellet, det må påtalemyndighetene ta stilling til. Jeg sier heller ikke at det er bedrageri, men det spørsmålet vil nødvendigvis melde seg, sier Versto.

Arne Strand sier også at det er for tidlig å dømme noen i pensjonssaken.

- De må få en anledning til å forklare seg, men det er ingen tvil om at det er blitt utbetalt for mye penger. Senere undersøkelser vil vise om det finnes unnskyldende momenter, sier han.

- Stortinget må rydde opp

- Nå må Stortinget rydde opp. De må gå inn i hver enkelt sak og høre forklaringene til dem som er kommet i Riksrevisjonens søkelys, og deretter sammenholde disse forklaringene med premissene de har fått pensjon på. Alle de seks sakene er forskjellige, så det er ingen grunn til å skjære alle over en kam, sier Stanghelle.

Han sier Stortinget må se på om det faktisk er snakk om det er en slik sak som Riksrevisjonen mener at det er.

- Bondevik varslet selv allerede i 2006 og da har jeg vanskeligheter med å forstå at dette skal være noe sak i det hele tatt, sier Stanghelle.

Versto sier også at det må ryddes opp i saken og at det som urettmessig er utbetalt må betales tilbake.

Ny ordning med mer kontroll

- Stortinget må ta et krafttak og innføre effektive kontrollrutiner slik at man unngår at noe slikt skjer igjen. I tillegg bør det innføres et helt nytt pensjonssystem for stortingsrepresentanter, og det arbeidet er allerede i gang, sier Versto.

Strand tror Stortinget vil endre pensjonsordningen som gjelder representantene slik at det blir mer kontroll og en ordning som gjør at det blir mindre forskjeller mellom stortingsrepresentantene og folk flest.

- Det er ikke bra at det er så stor forskjell på pensjonsordningen til de folkevalgte og velgerne, så det er veldig fornuftig at de blir mer på linje, sier Strand.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks