Hovedinnhold

Sjeldent gravfunn fra år 2100 før Kristus

Arkeologer har funnet en 4000 år gammel grav i Aremark kommune i Østfold. Dette er den fjerde graven fra yngre steinalder som er åpnet i Norge.
Gravkammeret er 3 meter langt 1 meter bredt. Vegger og tak er laget av store steiner. De største steinene veier flere hundre kilo. Inne i graven er det funnet pilspisser, tre flintdolker og en flintskrape.

Funnene styrker forskernes teorier om at det har vært god kontakt mellom folk i Skandinavia allerede i år 2100 før Kristus. Forskerne vet også at iallfall deler av befolkningen var bofaste i jordbrukssamfunn.

Tidligere er det åpnet tre såkalte hellekistegraver i Norge. To er åpnet på Verket i Hurum, mens en er åpnet på samme sted som denne graven. Det er 80 år siden en hellekistegrav ble åpnet i Norge.
- I Norge er det færre enn ti hellekistegraver fra slutten av steinalderen, sier professor Einar Østmo ved Oldsaksamlingen ved Universitetet i Oslo.

- Gravfunnet gir oss anledning til å se hvilke anstrengelser som ble gjort for å begrave de døde for 4000 år siden. Den viser oss et monument i et samfunn vi bare kjenner konturene av, sier Østmo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks