Hovedinnhold

Telenor-Brekke skal straffe ledere som ikke løfter frem kvinner

<p>NY PODKAST: Sigve Brekke i samtale med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit.</p>

NY PODKAST: Sigve Brekke i samtale med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit.

Foto: Magne Antonsen
Da Sigve Brekke (56) overtok sjefsjobben i Telenor, halverte han kvinneandelen i toppledelsen. I VGs nye podkast «Skartveit» lover han å straffe toppledere som ikke rekrutterer kvinner med lavere bonuser.

Denne saken handler om:

Telenor-sjefen har fått huden full for at hans nye konsernledelse på 21 personer består av hele 18 menn.

Hør premieren på podcasten Skartveit

Har fått kjeft

Hans egen sjef, nyvalgt Telenor-styreleder Gunn Wærsted, har gitt ris til Brekkes bak for den manglende kvinnerekrutteringen i selskapet.

– Det er altfor dårlig. Det er ikke bra nok. Jeg er opptatt av at vi får et større mangfold i form av bedre kjønnsbalanse i ledelsen av Telenor, sa Wærsted til VG i januar.

Berit Svendsen om Telenor-bråket: – Hver gang en kvinne er på vei opp kommer hylekoret

Etter en mengde utskjelling i offentligheten varsler Brekke at han nå tar et ytterligere steg for å stoppe mannfolkene i Telenor som ikke ansetter og løfter frem kvinner i selskapet.

I samtalen med Hanne Skartveit erkjenner Brekke at tallenes tale fra Telenor burde ha vært bedre.

– Det jeg ikke fikk til var å bedre kvinneandelen ytterligere. Og det har jeg tenkt til å gjøre noe med nå, sier Brekke i samtale med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i VGs nye podkast «Skartveit».

Tydelig hvilket kjønn de hadde

– Og det er jo ganske utrolig etter hele den runden som Telenor hadde, sier Skartveit til Brekke.

– Nå høres det ut som om det var mange stoler ledige. Mens det eneste jeg gjorde var å ta bort et regionslag og da ble det veldig tydelig hva slags kjønn de landsjefene har.

– Men prioriteringen din var at det var viktigere enn kvinneperspektivet, i alle fall.

– Nei, det er ikke riktig. Prioriteringen min var å få til den kundenærheten og globaliseringen, og en økning av mangfoldet fra en norsk ledelse til å være en multinasjonal ledelse. Så er jeg den første til å si at dette ikke er bra nok. Derfor har vi satt i gang en rekke tiltak. Det er tiltak som at vi skal ha svangerskapspermisjon for alle kvinner i hele verden, at vi har en helt bevisst rekruttering av talenter og kvinnelige kandidater, at alle rekrutteringsprosesser skal bestå av kandidater av begge kjønn og i tillegg har vi satt helt klare mål om at blant topp 180 skal det være 25 prosent kvinner i løpet av inneværende år.

Telenor-saken: Kvinnelig favoritt vraket seks uker før avgjørelsen

Kutter bonuser

– Og hva skjer hvis du og dine folk ikke oppfyller dette?

– Da vil de ikke få bonusoppnåelse.

– Du kutter dem i cash, rett og slett?

– Det er rett og slett knyttet til cash, sier Brekke.

Fra før har han varslet flere tiltak for å heve kvinneandelen, blant dem at 25 prosent av de 200 øverste lederne i Telenor skal være kvinner innen utgangen av 2016 og at alle kvinnelige Telenor-ansatte i hele verden skal ha minst 6 måneders svangerskapspermisjon.

Brekke overtok ledelsen av selskapet i fjor høst etter Jon Fredrik Baksaas. Ansettelsen av Brekke skapte mye bråk, både fordi styret i Telenor ikke fikk møte noen kvinnelige kandidater og fordi bladet Kapital avslørte at Brekke hadde jukset på sin egen CV.

I podkasten snakker Brekke også åpent om hvordan han rotet det til med CV, og sier hvorfor han mener at han ikke jukset bevisst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks