Hovedinnhold

Politiet sjekker sexforbrytere opp mot Sigrids forsvinning

(VG) I tre år har Kripos jaktet en ukjent sexforbryter i Oslo-området. Nå etterforsker politiet om serieovergriperen kan knyttes til Sigrid Giskegjerde Schjetnes (16) mystiske forsvinning.

Denne saken handler om:

- Tidligere og pågående saker blir mer og mer interessante for oss i etterforskningen. Overgrepssaken som Kripos etterforsker er viktig for oss å få oversikt over, sier Hanne Kristin Rohde, leder av Seksjonen for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt til VG.

Politiet bruker store ressurser i etterforskningen av 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetnes forsvinning natt til sist søndag - deriblant et eget prosjekt som undersøker personer, såkalte moduskandidater, som kan stå bak det politiet nå frykter og antar er en kriminalsak.

Samme profil

En av sakene strekker seg helt tilbake til sommeren 2004 da en ukjent mann skal ha onanert foran noen tenårings-jenter ved Ulsrudvannet på Østensjø - like ved barnehagen hvor noen av Sigrids eiendeler ble funnet av to bekjente.

Kriminalteknikere skal ha funnet biologiske spor i et skogholt hvor mannen oppholdt seg, men DNA-profilen var på det tidspunktet ikke kjent for politiet, får VG opplyst.

Fire år seinere skal imidlertid DNA-profilen på nytt ha dukket opp i en sak hvor en seks år gammel jente ble utsatt for en voldtekt på Skjetten i Akershus.

DNA-funnet gjorde at Kripos ble koblet inn i etterforskningen i 2009- uten at det ledet frem til en pågripelse av den ukjente overgriperen.

I oktober i fjor skal imidlertid den samme mannen ha slått til igjen da han overfalt og voldtok en da 18 år gammel jente på Oppsal i Oslo - også det i samme området hvor Sigrid forsvant. Nok en gang satt politiets krimteknikere igjen med den samme DNA-profilen som ble funnet i sakene fra 2004 og 2008, får VG opplyst.

Flere tilfeller

Etter voldtektssaken på Oppsal valgte Kripos å offentliggjøre en fantomtegning på bakgrunn av offerets beskrivelser av gjerningsmannen. I politiavhør skal offeret ha beskrevet en mann på 30-35 år med nordisk utseende og normal kroppsbygning.

I tillegg skal han ha snakket Østlands-dialekt, hatt mørkt blondt hår, høyt hårfeste, gule tenner og kort helskjegg.

Kripos ønsker ikke å kommentere saken overfor VG, men de har tidligere uttalt at de undersøker om mannen kan knyttes til ytterligere saker.

Etter det VG får opplyst, foreligger det anmeldelser om flere tilfeller av uanstendig atferd fra samme område, men politiet har ikke DNA-spor i disse sakene.

Politiet har også en teori om at den ukjente serieovergriperen bor i området rundt Østensjø - akkurat som Sigrid og hennes familie. Og de undersøker nå om DNA-profilen kan knyttes til Sigrids forsvinning.

SAVNET: Politiet tror det kan ha skjedd noe kriminelt med den savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat/NTB SCANPIX
SAVNET: Politiet tror det kan ha skjedd noe kriminelt med den savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat/NTB SCANPIX


- Voldtekten i Hellerudveien er en sak som naturligvis er kjent for oss som bor i området. Det har blant annet hengt en rekke tegninger i området. Alle sånne saker skaper en viss grad av frykt, selv om det nå er en god stund siden dette skjedde, sier familiens talsmann Geir Strand, som også uttaler seg som beboer i området.

Offeret fra overgrepssaken i fjor skal ha uttrykt bekymring etter at hun mente å ha sett overgriperen i lokalmiljøet etter at voldtekten skal ha funnet sted, får VG opplyst.

Sterkt kritisk

Under etterforskningen ønsket politiet å DNA-teste samtlige menn i en bestemt aldersgruppe som er bosatt innenfor en viss omkrets fra åstedet i det aktuelle området, men flere skal ha nektet av personvernhensyn og andre årsaker, får VG opplyst.

Bistandsadvokat Hege Salomon representerer jenta som ble voldtatt på Oppsal i fjor høst.

- Hva tenker du om at politiet undersøker en mulig kobling mellom disse sakene?

- I en slik sak må man etterforske bredt, men det er naturlig å tenke at det er en kobling mellom de to sakene. De er knyttet til samme område og over flere år, sier Salomon til VG.

Bistandsadvokaten er sterkt kritisk til at politiet ikke har anledning til fritt å innhente DNA-profiler i uoppklarte overgrepssaker, og hun er med i en aksjonsgruppe som fremmet 12 krav til myndighetene hvor nettopp en slik etterforskningsmetode var ett av kravene.

- Bør endres

- Loven bør endres slik at politiet får større adgang til å innhente DNA for bruk i alvorlige sedelighetssaker. I Sverige endret man loven for noen år siden slik at politiet kunne hente inn nødvendige DNA-referanser til bruk i etterforskningen, sier Salomon.

Svensk politi kan dermed ta DNA-prøver i konkrete saker uten at det foreligger skjellig grunn til mistanke, men de slettes etter at sakene er avsluttet.

Ordningen er også brukt av politiet i Storbritannia.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks