Hovedinnhold

«Noe av det groveste jeg har sett som ikke har endt med drap»

Arne Aas var bistandsadvokat for 37-åringens offer i 2007

RYSTET: Arne Gunnar Aas var bistandsadvokat for kvinnen den drapssiktede 37-åringen brutalt slo ned med en jernstang i 2007. Foto: Krister Sørbø
RYSTET: Arne Gunnar Aas var bistandsadvokat for kvinnen den drapssiktede 37-åringen brutalt slo ned med en jernstang i 2007. Foto: Krister Sørbø
(VG Nett) I 2007 ble 37-åringen som er siktet for drapet på Sigrid Schjetne dømt for å ha slått en kvinne ned bakfra med en jernstang.

Denne saken handler om:

- Det er den groveste volden jeg har sett i mine 30 år som advokat, som ikke har endt med drap, sier advokat Arne Gunnar Aas.

Han var bistandsadvokat for kvinnen som ble slått ned bakfra med jernstang av den drapssiktede 37-åringen.

- Voldsbruken fremstod som fullstendig uforståelig, uprovosert og formålsløs, sier advokat Aas til VG Nett.

Det var om ettermiddagen lørdag 30. september i 2006 det skjedde. Strømmen hadde gått i hele oppgangen, og 37-åringen fulgte med en kvinnelig nabo ned i kjelleren for å finne feilen.

Slått bakfra

Mens kvinnen stod nede i den mørke kjelleren med ansiktet mot utgangen, ble hun slått bakfra. Dommeren beskriver det slik:
«Plutselig, uten forvarsel, kommer personen (37-åringen, red.anm.) opp bak henne og slår henne med noe hun tror kan være en jernstang. Han slår først en gang og NN begynner å hyle. Deretter slår han to-tre ganger til før han forlater NN

DRAPSSIKTET: Den 37 år gamle mannen er siktet for forsettlig drap. Foto: Privat
DRAPSSIKTET: Den 37 år gamle mannen er siktet for forsettlig drap. Foto: Privat

liggende på kjellergulvet.»

Den unge kvinnen ble påført brudd på hjerneskallen, knusningsbrudd i bakhodet og et syv centimeter langt kutt.
Rettspsykiaterne som observerte voldsmannen fastslo at han hadde dyssosial personlighetsforstyrrelse, emosjonell, ustabil personlighetsforstyrrelse og panikklidelse.

- Det var all grunn til å stille spørsmål ved gjerningsmannens mentale helse. Det var bare tilfeldig at han ikke ble drapsmann, uten noen som helst ytre omstendighet som kunne forklare voldsbruken, sier advokat Aas.

Bekymret

Han mener statsadvokaten burde vurdert sterkere om mannen skulle vært tiltalt for drapsforsøk og ikke legemsbeskadigelse som han ble dømt for. Dommen lød på to års fengsel med fratrekk for 204 dager i varetekt.

Offeret for det brutale overfallet har skiftet navn og bosted. Seks år etter er hun fortsatt svært bekymret for egen sikkerhet hvis hennes identitet og bosted skulle bli offentlig kjent.

Når VG kontakter henne i forbindelse med Sigrid-saken, sier hun via sin mann:

- Hun synes den saken er helt forferdelig.

37-åringen nekter for å ha noe med Sigrid-drapet å gjøre.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks