Hovedinnhold

Han fant Sigrids sko natt til søndag

FANT EIENDELER: Sindre (15) og Lars (20) fant Sigrids sko, sokk og telefon natt til søndag. Foto: Frode Hansen, VG
FANT EIENDELER: Sindre (15) og Lars (20) fant Sigrids sko, sokk og telefon natt til søndag. Foto: Frode Hansen, VG
Han sparket i en tilfeldig sko i veikanten. Så hørte han en telefon ringe. Slik ble Lars (20) ett av politiets mest sentrale vitner i den gåtefulle Sigrid-saken.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Dette hadde Sigrid på seg da hun forsvant:
  • En blå, langermet hettegenser.
  • En ola-shorts.
  • En grå singlet.
  • En brun veske.
  • Skoene hennes og en sokk ble funnet i nærheten av barnehagen. Politiet venter på analyser som kan fortelle om de har funnet den andre sokken hennes.
  • Politiet ber om publikum som har tips om å ringe 22669600.

Klokken nærmet seg 01.30 da Lars ruslet bortover Låveveien ved Østensjø Kanvas barnehage. 20-åringen hadde vært på fest, og tok følge med sin kamerat Sindre Halvorsen (15), som han møtte på hjemveien.

-Tenkte ikke over det

Det var mørkt, det var sent. Men bare én time og et kvarter tidligere ble Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) sporløst borte.

Ved barnehagen så Lars en sko, av typen Converse, ligge på bakken. Han sparket litt i den.

- Det er jo helt vanlig at det ligger en sko i veikanten. Jeg tenkte helt ærlig ikke noe over det, sier Lars., som ikke ønsker å ha etternavnet sitt i avisen.

Det skulle vise seg at skoen var Sigrids. Den er nå et av politiets viktige spor i jakten på henne.

I bakgrunnen hørte de en telefon ringe. Det ringte og ringte, men guttene sier de ikke tenkte så mye over det. Likevel fanget ringelyden oppmerksomheten deres, og de bestemte seg for å gå tilbake og svare.

- Vi bestemte oss til slutt for å følge lyden, forklarer Lars.

Sindre hoppet over gjerdet som går rundt hele barnehagen. Lars ble stående på utsiden av gjerdet.

Da Sindre tok telefonen var en venninne av Sigrid i den andre enden. Hun fortalte guttene at Sigrid ikke var kommet hjem ennå. Ingen visste hvor hun var.

Venninnen ba Lars og Sindre om å levere tingene til foreldrene, som bor like ved barnehagen på Østensjø.

Fant den andre skoen

Mens Sindre snakket i telefonen, la han merke til den andre skoen, som lå på gresset inne i barnehageområdet. Guttene plukket den med seg og gikk til Schjetne-familien, hvor eiendelene ble levert tilbake. Skoene, som var knyttet, ble levert tilbake. Den hvite ankelsokken ble liggende igjen ved barnehagen. I tillegg hadde de med seg Sigrids hvite iPhone, som var låst med kode.

15-åringen og 20-åringen har vært i lange avhør med Oslo-politiet. Der har de blant annet fortalt om ruten fra Godlia til Låveveien og nøyaktig hvor de gikk og hva de så. De har også forklart seg om hva de pratet om og hvor de fant gjenstandene som tilhører Sigrid. De er nå to av politiets mest sentrale vitner i saken.

Lenger ute enn vanlig

Tidligere på dagen, før hun forsvant, hadde Sigrid vært på Norway Cup på Ekebergsletta. Hun tok Tveita-bussen fra Oslo Sentralstasjon. Sigrid ble fanget opp av kameraene i bussen klokken 19.45. Deretter dro hun til venninnen i Vetlandsveien. De så film og slappet av. Sigrid fikk lov til å være ute litt lenger enn vanlig.

Da klokken nærmet seg midnatt, tok Sigrid fatt på den cirka to kilometer lange turen hjem. En tur hun hadde gått mange ganger før.

I sjokk

- Det er mange som synes dette er vanskelig å fordøye. Vi er i sjokk, sier Sindre.

De to kameratene var med og lette etter Sigrid natten hun ble borte.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks