Hovedinnhold

Elden: - Ikke bevis for forsettlig drap

Politiet legger frem sine drapsbevis for retten nå

OSLO TINGHUS (VG Nett) Forsvarer John Christian Elden mener bevisene politiet har lagt frem i retten ikke holder til fengsling.

Denne saken handler om:

Forsvareren kom ut på gangen til pressen etter at det timeslange fengslingsmøte mot den drapssiktede 37-åringen var unnagjort.

Oslo tingrett har foreløpig ikke tatt stilling til hvorvidt politiets bevis gir grunnlag for skjellig grunn til mistanke. Det vil skje i ettermiddag når også fengslingsmøtet mot den medsiktede 64-åringen er gjennomført.

Elden: - Ikke bevis

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: PRIVAT
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: PRIVAT

Forsvareren ble imidlertid ikke imponert.

- Jeg mener politiet ikke har lagt frem bevis som gir grunnlag for siktelse om forsettlig drap, opplyser Elden.

Som VG Nett skrev tidligere i formiddag har politiet fortsatt mange uavklarte spørsmål i etterforskningen av drapet på 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Etter det VG får opplyst er siktelsen mot 37-åringen fra Ålesund og 64-åringen fra Vestby formulert med at det foreløpig ikke er klart hvor Sigrid ble drept eller på hvilken måte.

Slik VG forstår er det denne siktelsen påtalemyndigheten i dag har gått til retten med.

Begge de siktede nekter for å ha drept Sigrid. 37-åringen har opplyst at han håper elektroniske spor vil vise at han befant seg et annet sted.

Etter det VG får opplyst, er politiet av den oppfatning at den tidligere voldsdømte 37-åringen drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), mens 64-åringens rolle handler om medvirkning.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER 

Lukkede dører

Klokken 13 startet fengslingsmøtet mot 37-åringen i Oslo tingrett, og én time senere startet behandlingen av bevisene mot 64-åringen. Det siste fengslingsmøte pågår fortsatt.

Retten har besluttet at begge fengslingsmøtene skal gå for lukkede dører. Pressen er dermed sendt på gangen.

- Aktor har anført at det kan være personer som sitter på viktige opplysninger, og at det kan være skadelig for etterforskningen dersom disse kommer ut, fremgår det av kjennelsen om lukkede dører.

LES OGSÅ:  Gråt for Sigrid på minnestund

Like før retten ble satt ble 37-åringen ført inn av to arrestforvarere, iført en hvit t-skjorte med Michelin-logo og grå bukser.

Han snakket kort med sin forsvarer John Christian Elden og medforsvarer Karen Forbrigd før dommeren kom inn. Det var Forbrigd som satt i det flere timer lange avhøret tirsdag, mens Elden var til stede under et to timer langt avhør i går kveld.

Mens politiet begjærte lukkede dører, argumenterte både pressen og forsvarer John Christian Elden for åpne dører.

- Saken har fått stor oppmerksomhet. Det kryr av spekulasjon om hva som har skjedd og det er et behov for å avklare dette, fortalte Elden utenfor rettssalen.

LES OGSÅ:  Tror Sigrid var tilfeldig offer

Fersk siktelse

Forsvarerne fikk en rekke permer med saksdokumenter overlevert i retten i forkant av fengslingsmøte.

- Jeg registrer at politiet ikke har klart å oversende dokumentene i løpet av tre dager, men nå har vi jo lest det meste i media, kommenterer Elden.

Det er et viktig poeng for forsvareren at politiets mistanke om drap ikke var sterk da 37-åringen ble pågrepet mandag kveld, ifølge den formelle siktelsen. Politiet valgte å benytte siktelsen fra en straffesak på Sunnmøre som isolert sett bare vil bli straffet med bot, ifølge John Christian Elden.

- Jeg stoler på at politiets siktelse var reell på det tidspunktet. Det betyr at de ikke hadde grunnlag for å mistanke ham for drap, sier han.

Et par timer etter pågripelsen fant politiet et dødt menneske bare noen titalls meter fra verkstedet der de ble pågrepet, og dagen etter viste det seg at det var Sigrid som var funnet død. Først klokken 04 på natten ble det tatt ut drapssiktelse, noe 37-åringen ble informert om muntlig.

Den skriftlige drapssiktelsen ble utformet klokken 10 tirsdag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks