Hovedinnhold

Drepte Sigrid (16) - slipper fengselsstraff

Dommen etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne

OSLO TINGRETT (VG) Retten mener 38-åringen fra Sunnmøre drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Han slipper likevel å bli straffet for handlingen.

Denne saken handler om:

Årsaken er at retten mener det er sannsynlig at han var i en straffefrifinnende psykose da han begikk drapet. Straffelovens § 44 fastslår at handlinger som utføres i psykose ikke skal straffes.

Siden retten mener det er fare for at 38-åringen vil begå en ny alvorlig forbrytelse, slår dommen fast at han skal overføres til tvunget psykisk helsevern.

38-åringen så opp og rullet med øynene da dommen ble lest opp. Han hadde et helt nøytralt ansiktsuttrykk, og sto helt stille.

Han bare hevet skuldrene og ristet lett på skuldrene da forsvarer Ida Andenæs hvisket til ham like etter at slutningen ble opplest.

Mens dommer Ingemar Nestor Nilsen fortsatte å lese dommen, foldet han hendene og kikket ned i bordet.

Fra rettssaken - og domsavslutningen i dag er det klart at det ikke finnes noe direkte fellende bevis mot 38-åringen. Dommeren påpekte at enhver rimelig tvil skal være til fordel for tiltalte. Men var samtidig klar på at en samlet vurdering av bevisene i saken ikke gir tvil om skyldspørsmålet.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: PRIVAT
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: PRIVAT

Foreldrene har vært mest opptatt av å få svar på spørsmålene om hva som skjedde med datteren, men også hvilken type straff 38-åringen eventuelt får.

Det gikk ikke slik de håpet.

- For dem er det best at det blir forvaring, da er det en minstetid på 10 år og makstid på 21 år. Mens ved tvungen psykisk helsevern vil han kunne begjære seg løslatt hvert år. Familien ønsker mest mulig ro, sa bistandsadvokat Harald Stabell til VG i går kveld.

Det er to ulike konklusjoner om tiltaltes tilregnelighet blant de tre sakkyndige. Tvilen rundt 38-åringens mentale tilstand, gjorde det påtalemyndigheten la ned påstand om overføring til tvunget psykisk helsevern.

38-åringen nekter både for at han har noe med drapet på Sigrid å gjøre og at han er syk. Under rettssaken gjentok han flere ganger at han ikke har noen psykiske problemer og derfor ikke kan erklæres utilregnelig.

Konfrontert med sitater fra det han selv har skrevet på internett, sa han at han skrev som han gjorde for å få folk til å tro at han hadde innsikt i psykiske lidelser.

Det er ventet at 38-åringen vil anke dommen til lagmannsretten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks