Hovedinnhold

DRAPET PÅ SIGRID:

Drapstiltalt spurt ut om gåtefullt «speil»

FULGTE NØYE MED: Avslutningen på rettsdagen var interessant for de rettsoppnevte sakkyndige. F.v. Andreas Hamnes, Kjersti Narud og Anne Lill Ørbeck. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
FULGTE NØYE MED: Avslutningen på rettsdagen var interessant for de rettsoppnevte sakkyndige. F.v. Andreas Hamnes, Kjersti Narud og Anne Lill Ørbeck. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
OSLO TINGHUS (VG) 38-åringen som er tiltalt for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) hevder han har «et speil» som kan gi enormt mye makt.

Denne saken handler om:

Det forklarte han i retten i tirsdag. Statsadvokat Jens Olav Sæther ledet utspørringen av tiltalte som skulle ta for seg ham for person.

Han la ikke skjul på at han hadde problemer med å forstå hva slags speil det var snakk om.

38-åringen innrømmet også at det var vanskelig å forklare. Det ble imidlertid klart at speilet kunne være nyttig dersom tiltalte ble «angrepet» av andre.

- Hvordan ville du stilt deg dersom psykiatrien ønsker å samarbeide med deg om dette speilet? spurte Sæther.

- Det er ganske heavy, det er ikke for alle. Det tar for seg alle religioner, mennesker, hvordan folk er programmert, svarte 38-åringen.

LES OGSÅ:  «Hvis jeg mot formodning skulle ta livet av
noen, ville jeg ikke ha pakket inn en haug med bevis»

Ifølge tiltalte kan man ikke angripe «speilet» uten å få det tilbake i fjeset.

- Noen blir sint for én ting, noen for noe annet. Det viser vonde hensikter, hvis du velger å svare speilet, sa 38-åringen.

- Har du prøvd det på andre mennesker? spurte Sæther videre.

- Ja, det har jeg. Og det fungerte veldig bra. Jeg snakket med en person som sa at han aldri hadde gjort noe galt, og jeg sa bare «tilstå», da begynte han å snakke, svarte tiltalte.

Strid rundt tilregnelighet

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat

Påtalemyndigheten har varslet om påstand om overføring til tvunget psykisk helsevern, fordi de mener det er tvil rundt hvorvidt han er tilregnelig.

Det er oppnevnt tre sakkyndige i saken.

Psykiatrispesialistene Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud mener 38-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet, mens nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener mannen var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Trakk «stemmer i hodet»

38-åringen var i kontakt med psykiatrien for første gang som 11-åring.

- Har du hørt stemmer i hodet ditt? spurte statsadvokat Jens Olav Sæther.

- Nei, dessverre.

- Har du sagt til noen i psykiatrien at du har hørt stemmer?

- Ja, jeg har sagt at jeg har trodd det. Men det viser seg at det ikke stemmer, vet jeg nå, svarer 38-åringen.

VG DIREKTE:  Les referatet fra rettsdagen her.

Påtalemyndigheten har imidlertid journalnotater fra 2010 og 2012. Tiltalte var i denne perioden depressiv og skal ha opplyst at han hørte stemmer. I retten tirsdag hevdet han at psykologene og legene tok feil.

- Jeg har masse lydopptak og fanget opp helt utrolige ting, sa 38-åringen.

- Har ikke tillit til noen

Psykologspesialist Pål Grøndahl var til stede i retten tirsdag og mener 38-åringen forsøker å trekke tilbake en del plager han har hatt tidligere, fordi han ikke ønsker å ha noe med psykiatrien å gjøre.

- Det vi får er et veldig underlig sammensatt bilde av en mann som nok har en del psykiske forstyrrelser, men som ikke helt vil medgi hvor store forstyrrelsene er, mener Grøndahl.

- Han har ikke tillit til noen. Ikke politiet, ikke familien sin, ikke psykisk helsevern. Det handler om den grunnleggende paranoideten han har, men om den er psykotisk basert eller karakter basert. Det vet jeg ikke, forsetter psykologspesialisten.Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks